Nå skal 300.000 hummer bøte med livet
I dag starter hummerfisket, og 28.000 påmeldte har startet klappjakten på havets kardinal. De kommer til å miste 12.000 teiner som blir stående på bunnen og fiske i flere tiår. Det reelle antallet hummer som stryker med er derfor flere ganger høyere.
Nå skal 300.000 hummer bøte med livet
HUMMER

Nå skal 300.000 hummer bøte med livet
I dag starter hummerfisket, og 28.000 påmeldte har startet klappjakten på havets kardinal. De kommer til å miste 12.000 teiner som blir stående på bunnen og fiske i flere tiår. Det reelle antallet hummer som stryker med er derfor flere ganger høyere.
  1. oktober 2020
☒   ANNONSE:
Tall fra Havforskningsinstituttet viser at minst 14.500 teiner forsvinner hvert år under hummerfisket, mens ResqUnit anslår antallet til å være 30.000 teiner årlig.

Det er 28.300 påmeldte til årets hummerfiske, ifølge Fiskeridirektoratet. Basert på Havforskningsinstituttets tall fra 2017 betyr dette at nesten 12.000 teiner kommer til å bli stående igjen på havbunnen når moroa er over.

Hummer, krabber, kreps og fisk som går i teinene vil etter hvert dø av matmangel. Dermed blir de til agn som tiltrekker seg nye hummer og andre sjødyr – og spøkelsesteinens dødelig syklus starter på nytt.

Et enormt miljøproblem

Det aller verste er at dyrene bøter med livet til ingen nytte. Spøkelseteiner gjør skade på miljøet og bidrar til å redusere bestanden av hummer, også utenfor sesongen når hummeren er fredet.

Det ligger titusenvis av spøkelsesteiner langs kysten, og mørketallene er store – ingen vet nøyaktig hvor mye hummer, krabbe og fisk som går i disse teinene og dør.

LES OGSÅ
Kun påmeldte kan delta i hummerfisket


Alle som fisker hummer må gjøre sitt ytterste for å hindre at teinene går tapt. Det betyr at tau og blåser også må være av av skikkelig kvalitet, og teinene må ikke plasseres der det er mye båttrafikk.

Man må også vise måtehold – målet er ikke å fylle fryseren.

Hummer

Hummer med rogn er totalfredet hele året, og skal umiddelbart settes ut igjen dersom den har gått i en teine eller annen redskap.


Dette er reglene for hummerfiske:

 • Alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter. Dette gjelder både fritidsfiskere og fiskere som er registrert i Fiskermanntallet.
 • Hummer kan bare fangstes med teiner tilpasset hummerfiske. Får du hummer med annen redskap må du sette hummeren tilbake i sjøen. Dykkere har ikke lov til å ta hummer.
 • Det skal være minst to fluktåpninger i teina i tillegg til et rømmingshull, som lukkes med nedbrytbar bomullstråd.
 • Pass på minstemålet! Hummer som er mindre enn 25 centimeter lang må settes tilbake i sjøen.
 • Hummerfiskesesongen starter 1. oktober i hele landet. Fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane kan du fangste til og med 30. november. I resten av landet kan du fangste til og med 31. desember. Resten av året er hummeren fredet.
 • Det er ikke lov å sette teiner i de 51 fredningsområdene for hummer som finnes langs norskekysten.
 • Hummer med utvendig rogn er fredet hele året, og skal settes tilbake i sjøen.
 • Teiner skal være tydelig merket med fritidsfiskerens deltakernummer, navn og adresse. Yrkesfiskere skal merke med deltakernummer og fartøyets registreringsmerke.


Teiner

Hvor god er kvaliteten på teinene som tilbys hos billigbutikker som Biltema? Spøkelsesteiner er en alvorlig trussel mot hummerbestanden.


Meld fra om tapt redskap!

Yrkesfiskere skal er pliktige til å melde tapt redskap til Fiskeridirektoratet på tlf. 07611, mens fritidsfiskere kan melde fra i appen «Fritidsfiske».

Dykkere langs hele Norskekysten har de siste årene gjort en enorm innsats for miljøet ved å hente opp tusenvis av spøkelsesteiner de siste årene.

LES OGSÅ
Hummeren må beskyttes bedre!


Til tross for koronapandemien og mangel på økonomisk støtte til arbeidet er det likevel hentet opp 1.659 teiner, garn og ruser hittil i år, viser tall fra Fiskeridirektoratet.

Dette må du vite om hummerfiske:ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Spar penger på dykkerutstyr!

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS