Bli med på grottedykking i Jordtulla

Jordtulla i Glomdalen i Nordland regnes som et av de vakreste grottene i Norge. Her kan du bli inn i fjellet og se om det ikke rykker litt i svømmefoten. Grottekurs, anyone?

Bli med på grottedykking i Jordtulla
Foto: Mikkel Stokke (Skjermdump fra Vimeo)

GROTTEDYKKINGBli med på grottedykking i Jordtulla

Jordtulla i Glomdalen i Nordland regnes som et av de vakreste grottene i Norge. Her kan du bli inn i fjellet og se om det ikke rykker litt i svømmefoten. Grottekurs, anyone?

  4. november 2020
Jordtulla ble første gang dykket i 1985 av et norsk-britisk team bestående av Ronny Arnesen, Dag Grepperud, Stein Johnsen, Jim Abbot, Geoff Crossley og Andy Ive.

Siden har antekaligvis ingen vært der før i 2016 – da bar seks personer utstyr for to dykkere, som kom seg omtrent 200 meter inn i grotten.

– Det la grunnlaget for en ekspedisjon det påfølgende året, men den måtte dessverre kanselleres på grunn av stor vannføring, forteller Mikkel Stokke.

Jordtulla

De tre grottedykkerne før det spennende eventyret i Jordtulla startet. Foto: Christian Anker Kulmus


Norwegian Cave Tour

I sommer dro han på roadtrip sammen med Johannes Østensjø og Christian Anker Kulmus. De tre hadde pakket bilene med sidemount og rebreathere for å helgardere, og hadde flere grotter i kikkerten. Den første var Litjåga, også det i Nordland.

Da de kom frem fikk de seg en overraskelse: Stor vannføring gjorde det umulig å dykke, og de måtte se seg om etter alternativer. De kjørte i stedet til Glomdalen for å se på Jordtulla – og det viste seg å bli et lykketreff.

Bli med inn i Jordtulla:

– Det fineste jeg har sett

Etter å ha båret opp over hundre kilo utstyr hver i to og en halv kilometer til utløpet av grotten var de tre klare for å dykke. Det var kraftig strøm de to første dagene, men strømmen roet seg etter hvert og de dykkerne kom gjennom den 580 meter lange grotten etter fire dager med dykking.

– Passasjen fra innløpet til «mellomgrotta» har blankskurt marmor og fantastiske formasjoner, og er det fineste partiet av en grotte jeg har sett hittil i min tid som grottedykker, sier Stokke.

Jordtulla

Foto: Mikkel Stokke (Skjermdump fra Vimeo)


Et herlig grottedykk

– Kombinasjonen av mye strøm, linelegging og oppmåling av grotten førte til at film og bilder ikke fikk prioritet, men vi fikk produsert nok materiale til å klippe sammen en liten video fra prosjektet, avslutter Stokke.

Jordtulla har en maksimaldybde på 25 meter og en gjennomsnittsdybde på er 15–17 meter. Det kan være sterk strøm der, men grotten byr på et fantastisk dykk, slik videoen over viser.

Dykkerulykken i Vadsø:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicecenter bare for bransjen, men det er ikke riktig. Her kan også vanlige dykkere levere inn ventiler og flasker til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Florida: Perfekt for dykking og snorkling

  Florida Keys er en 190 kilometer lang kjede av spennende øyer som strekker seg sørover fra tuppen av Florida, helt til Key West. Området byr på flott dykking med vrak og vakre korallrev.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS