Etterlyser lovpålagt krav om sikkerhetsutstyr i småbåthavner
Foto: Wee Marine AS

SIKKERHETEtterlyser lovpålagt krav om sikkerhetsutstyr i småbåthavner

Drukningsulykker fra land og brygger tredoblet seg i sommer sammenliknet med samme periode i fjor. Åge Wee i Wee Marine AS etterlyser nå et tydelig regelverk som sikrer nødvendig redningsutstyr i småbåthavner.

Etterlyser lovpålagt krav om sikkerhetsutstyr i småbåthavner

Drukningsulykker fra land og brygger tredoblet seg i sommer sammenliknet med samme periode i fjor. Åge Wee i Wee Marine AS etterlyser nå et tydelig regelverk som sikrer nødvendig redningsutstyr i småbåthavner.

Annonsørinnhold fra Wee Marine AS
– Alt eksisterende lovverk på området hopper bukk over den største årsaken til drukning i Norge, sier daglig leder i Wee Marine AS, Åge Wee.

Ifølge statistikk fra Redningsselskapet, druknet det 18 personer fra land eller brygge i sommermånedene juni, juli og august. Det gjør denne typen drukningsulykker til den vanligste under årets sommer, etterfulgt av drukning ved bading (10 personer) og drukning fra fritidsbåt (8 personer).

Likevel er det økningen i antall drukninger fra brygge som er det mest oppsiktsvekkende, mener Åge Wee.

– I løpet av sommeren i fjor druknet seks personer fra land eller brygge, så antallet drukningsulykker av denne typen har altså tredoblet seg under årets sommer. Ser man statistikken over de siste par årene, vil man dessuten se at denne typen drukning står for over 40 prosent av ulykkene i gjennomsnitt, sier Åge Wee.

Åge Wee

Åge Wee, daglig leder i Wee Marine AS, etterlyser krav om sikkerhetsutstyr i båthavner. Foto: Wee Marine AS


Må lovendringer til

Til tross for de høye drukningstallene fra land eller brygge, er det liten vilje til å skape tryggere småbåthavner for folk flest, mener Wee.

– Hverken den nylig oppdaterte Havne- og farvannsloven, Plan- og bygningsloven eller Arbeidsmiljøloven setter tilstrekkelige og klare bestemmelser som ansvarlige i småbåthavnene kan forholde seg til. Det er et høyt fokus på fritidsbåt, både med tanke på fart og redningsutstyr, mens sikkerheten ved brygger og kaier ikke tas på alvor. Det er her det er størst fare for at liv går tapt, sier Åge Wee.

Nå etterlyser han klarere krav til sikkerhetsutstyr som bøyer og redningsstiger, som det ofte ikke er tilstrekkelig med i mange havner i Norge.

– Faller du i sjøen fra brygga, spesielt under den kaldere delen av året, risikerer du å fryse i hjel i løpet av noen få minutter. Flere og mer tydelig merkede redningsstiger ville trolig reddet mange liv, men dette blir sjelden montert uten krav eller påtrykk, sier Åge Wee.

Redningsstige

Mange båthavner mangler redningsstiger, eller har montert for få. Foto: Wee Marine AS


Ser behovet i flere båtforeninger

Lars Ole Gudevang er daglig leder i Stavanger Seilforening. Med 650 medlemmer og over 200 båtplasser har båtforeningen en aktiv båthavn store deler av året. Gudvang har sett sikkerhetsutfordringen over tid, og gikk nylig til anskaffelse av redningsstiger til det 800 meter lange bryggeanlegget.

– Rogaland er et overrepresentert fylke hva gjelder drukningsulykker, og vi har mange medlemmer i den definerte faresonen, altså menn over 50 år. Derfor var det viktig for oss å få dette på plass nå, sier Gudevang.

– Jeg har vært rundt på båtplasser i hele Norge og har sett at mangelen på redningsutstyr er en utfordring mange steder. Ideelt sett burde det være stiger og redningsbøyer for hver tredje båtplass. Lovpålagte bestemmelser på sikkerhetsutstyr kan være en løsning, men det er viktig å få definert ansvaret for dette, da mange havner ligger på kommunal tomt, sier Lars Ole Gudevang i Stavanger Seilforening.

Stavanger Seilforening

Lars Ole Gudevang, daglig leder i Stavanger Seilforening, har sørget for at anlegget har tilstrekkelig antall redningsstiger. Foto: Wee Marine AS


– Ikke tilstrekkelig

Nasjonal handlingsplan mot fritidsbåtulykker 2019-2023, som Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok initiativ til i fjor, har som mål å redusere ulykker i forbindelse med ferdsel på sjøen. I dag er det Kystverket i samarbeid med Sjøfartsdirektoratet som har ansvaret for utføring av handlingsplanen.

Handlingsplanen er et godt initiativ, men mangler konkrete tiltak for å redusere drukningsulykker, mener Åge Wee.

– Bruk av båter og havner øker i popularitet, og tiltrekker seg stadig flere nordmenn – mange uten maritim erfaring. Dersom man virkelig ønsker å redusere drukningsulykker på sjøen, er sikkerhet i småbåthavnene et naturlig sted å starte, avslutter daglig leder i Wee Marine, Åge Wee.

For informasjon om Redningsselskapets statistikk, se www.redningsselskapet.no/drukning.


Kontakt Wee Marine AS:
Daglig leder: Åge Wee
Hjemmeside: www.wee-marine.no
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Telefon: 982 15 155

De nye koronatiltakene:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicecenter bare for bransjen, men det er ikke riktig. Her kan også vanlige dykkere levere inn ventiler og flasker til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Florida: Perfekt for dykking og snorkling

  Florida Keys er en 190 kilometer lang kjede av spennende øyer som strekker seg sørover fra tuppen av Florida, helt til Key West. Området byr på flott dykking med vrak og vakre korallrev.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS