Mytologi: Visste du at Kraken er norsk?
Ifølge de gamle sagaene var sjømonsteret kraken en gigantisk og livsfarlig blekksprut. Det legendariske beistet fikk middelalderens sjøfarende til å ta på seg de brune buksene.
Mytologi: Visste du at Kraken er norsk?
Kraken tegnet av den franske kunstneren Pierre Denys de Montfort i 1801. Foto: Wikipedia (public domain)
BLEKKSPRUT

Mytologi: Visste du at Kraken er norsk?
Ifølge de gamle sagaene var sjømonsteret kraken en gigantisk og livsfarlig blekksprut. Det legendariske beistet fikk middelalderens sjøfarende til å ta på seg de brune buksene.
  11. oktober 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det var ikke måte på hvor mange monstre det fantes til havs i gamle dager. Man burde ikke seile for langt fra land, for det krydde av skumle dyr som med sikkerhet vil fortære deg om de fikk sjansen.

Ikke var det smart å seile over kanten av kartet heller – jorden var jo flat, må vite.

Sjøfolk har undret seg siden tidenes morgen over alt det rare de så når de var på havet, og kjempeblekksprutene har gitt opphav til myter og legender. Spesielt var sjøfarende engstelige for Kraken.

Carta Marina

Den svenske presten Olaus Magnus' «Carta Marina» fra 1539 viser at det er mange farer til sjøs. Øverst til høyre finner vi kraken, som fremstår som en krysning av en sel, en fisk og en tiarmet blekksprut. Foto: Wikipedia (public domain)


Folketro og overtro


Kraken et fabeldyr fra norsk folketro, et kjempestort sjøuhyre eller en gigantisk fisk som skal ha blitt sett langs kysten av Norge, Island og Irland.

Den norrøne skriften Kongespeilet fra 1200-tallet omtaler et slikt monster som «Hafgufa», forteller Wikipedia.

I den islandske sagaen om Örvar-Odd fra slutten av 1400-tallet får man et klart inntrykk av at «Hafgufa» var skikkelig dårlig nytt, for monsteret kunne svelge både menn og skip og hval.

En verdensomseiling under havet

Illustrasjon fra boka «En Verdensomseiling Under Havet» av Jules Verne (1871). Foto: Alphonse de Neuville/Wikipedia (public domain)


Olaus Magnus beskrev på 1500-tallet kraken som «et monster av en fisk», med lange skarpe horn, store røde øyne og «hår som gåsefjær, tykke og lange, som et skjegg som henger ned».

Han hevdet at «et slikt sjømonster lett kan senke mange store skip fulle av sterke sjømenn», og var dermed på linje med den islandske sagaen.

LES OGSÅ
Fant kjempeblekksprut på stranden


Først da Carl von Linné kom på banen på 1700-tallet ble det litt orden i sysakene. Han fant opp «Systema naturae», som vi bruker den dag i dag, hvor man gir artene et latinsk for- og etternavn for å klassifisere dem.

Kraken, mente Linné, var slett ikke noen monsterfisk, men en blekksprut! Han gav den navnet Microcosmus marinus, og kunne opplyse at den levde i havet utenfor norskekysten. Han understreket dog at han ikke hadde sett den med egne øyne.

Dermed var grunnen lagt for fremstillingen av Kraken som en gigantisk blekksprut, gjerne i dårlig humør, som kunne dra store skip med seg ned i dypet og ødelegge en ellers fin dag.

Kraken

Kraken er med i filmen «En Verdensomseiling Under Havet» fra 1954, med Kirk Douglas og James Mason i hovedrollene. Illustrasjon: Disney


I 1857 antok Kraken biologisk form, da den danske vitenskapsmannen Japetus Steenstrup beskrev kjempeblekkspruten Architeuthis dux i en vitenskapelig artikkel basert på et ilanddrevet eksemplar fra Island.

Kjempeblekkspruten var imidlertid kjent lenge før dette – den ble introdusert av Aristoteles i år 350 før Kristus. Han kalte den teuthos.Her ligger kanskje koblingen mellom gresk mytologi og Kraken slik den fremstår i filmen «Clash of the Titans» fra 1981, der Zeus i Lawrence Oliviers skikkelse ytrer de berømte ordene: – Release the Kraken!

Advokat Sidney Powell har også vakt lattermild oppsikt ved å bruke dette sitatet i forbindelse med konspirasjonsteorien om at valget i USA ble stjålet fra Trump.

Kraken har dukket opp i en rekke filmer og TV-serier opp gjennom årene. I nyinnspillingen av «Clash of the Titans» fra 2010 hadde det fryktinngytende monsteret fangarmer som en blekksprut.

Utgaven fra originalen i 1981 minner mest av alt om Godzilla med flere armer.

Kraken dukker også opp i to av «Pirates of the Caribbean»-filmene, i animasjonsfilmen «Atlantis II» og som nevnt i klassikeren «En Verdensomseiling Under Havet» fra 1954.

Clash of the Titans (2010)

Uryddig tannsett og irritabelt temperament kjennetegner 2010-utgaven av Kraken i filmen «Clash of the Titans». Foto: Warner Bros.


Hva hvis Kraken finnes?


Kjempeblekksprutene er kan bli 12–14 meter lange, og er imponerende vesener. Det finnes udokumenterte rapporter om blekksprut på 60 meters lengde.

Kanskje Kraken likevel lever i beste velgående i dypet?

I så fall kan det hende den tilhører Architeuthis-familien, eller kanskje en ny og hittil ubeskrevet familie. Det ville vært rart om et så stort dyr aldri har blitt sett eller fanget – men helt sikker kan man jo ikke være.

Det eneste som er sikkert er at det er mer mellom himmel og jord enn noe annet sted – for ikke å glemme det som finnes i havet!Opprinnelig publisert 11.10.2020

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Dykk vrakene på Sørlandet i høst

  One Ocean Dive Resort i Søgne like utenfor Kristiansand ligger perfekt til for dykking på en rekke spennende vrak – ta turen med klubben eller vennegjengen!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS