Slik fikk Churchill has på «The Beast»
Den 12. november 1944 møtte det tyske slagskipet Tirpitz endelig sin skjebne ved Håkøya utenfor Tromsø, etter at britene hadde gjort 25 forsøk på å senke skipet Winston Churchill kalte «The Beast».
Slik fikk Churchill has på «The Beast»
Foto: Kriegsmarine/Dykkings arkiv
VRAK

Slik fikk Churchill has på «The Beast»
Den 12. november 1944 møtte det tyske slagskipet Tirpitz endelig sin skjebne ved Håkøya utenfor Tromsø, etter at britene hadde gjort 25 forsøk på å senke skipet Winston Churchill kalte «The Beast».
  12. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det tyske slagskipet hadde vist seg svært vanskelig å få has på, men da 29 Avro Lancaster bombefly fra den legendariske Dambusters-skvadronen gikk til angrep hadde endelig skjebnedagen kommet.

Operasjon Catechism skulle bli Tirpitz' endelikt.

De tunge bombeflyene hadde fløyet fra Lossiemouth i Skottand gjennom svensk luftrom, og kom ut Balsfjorden mot Tromsø. Klokken kvart på ti om morgenen falt de første Tallboy-bombene fra himmelen.

Tirpitz

Tirpitz for anker ved Håkøya utenfor Tromsø i november 1944, beskyttet av torpedonett. Foto: Australian Government (public domain)


Tallboy var designet av Barnes Wallis, veide hele 5.400 kilo og kunne utløse et lite jordskjelv. Kraterne er der den dag i dag.

Tirpitz ble sjøsatt 1. april 1939, men hun var langt fra noen aprilspøk: Sammen med søsterskipet Bismarck var hun det største skipet i den tyske Kriegsmarine ved utbruddet av andre verdenskrig.

LES OGSÅ
Da krigen kom til Norge


Hitler selv var til stede og talte ved sjøsettingen. Skipet ble døpt av Ilse von hassel, datteren til admiral Alfred von Tirpitz som skipet var oppkalt etter.

Slagskipet hadde et deplasement på 42.900 tonn, var 251 meter langt og hadde et mannskap på 2.400 mann.

Tirpitz

Det er masse spennende vrakrester å se på bunnen ved Håkøya i Troms, der restene av Tirpitz hviler. Foto: Christian Skauge


De åtte 15 toms kanonene kunne skyte en 900 kilos granat over 17 sjømil, støttet av en radar som kunne se over horisonten.

Tirpitz var en formidabel krigsmaskin, og var en konstant trussel mot konvoiene til Murmansk og Arkhangelsk. Churchill var derfor fast bestemt på at «The Beast» måtte senkes, koste hva det koste ville.



Britene var fullt klar over at Tirpitz ble bygd, men gjorde ingen inngripen til tross for at slagskipet var 25% større enn det som var tillatt etter datidens traktater.

Da krigen brøt ut i Europa ble Tirpitz imidlertid gjenstand for gjentatte luftangrep som forsinket arbeidet, men mislyktes i å ødelegge det formidable skipet.

Tirpitz senket

Tirpitz etter senkingen i november 1944. Vraket ble sprengt og berget på stedet etter krigen. Foto: Royal Air Force


Tirpitz lå i Norge store deler av krigen. I januar 1942 kom hun til Trondheims­fjorden, men etter fem mislykkede angrep med både fly og miniutbåter innså tyskerne at britene før eller siden ville lykkes og flyttet henne nordover til Kåfjord ved Alta våren 1943.

I september samme år forsøkte britene å senke Tirpitz ved hjelp av miniubåtene X5, X7 og X7 i den svært risikable Operasjon Source. Angrepet var delvis vellykket, og en sprengladning under kjølen satte Tirpitz ut av spill.

Vrakrester

Tirpitz er et enkelt dykk som kan gjøres fra land. Vrakrestene ligger på 5–20 meters dyp. Foto: Christian Skauge


Churchill var imidlertid ikke fornøyd med at Tirpitz bare var skadet – det innebar at hun kunne repareres. Han beordret derfor at aksjonene for å senke skipet skulle fortsette.

Reparasjonene etter operasjon Source pågikk til mars 1944, og Tirpitz var nesten klar til å settes i aktiv tjeneste igjen. Den 3. april iverksatte britene Operasjon Tungsten og skadet slagskipet på nytt.

LES OGSÅ
Slik ble Tirpitz bombet i senk


Etter dette fulgte en rekke luftangrep utover sommeren og høsten, og under operasjon Paravane den 15. september fikk bombeflyene inn en fulltreffer.

Tirpitz var satt ut av spill og ble buksert buksert til Håkøya ved Tromsø i november 1944. Her ble hun liggende som en flytende festning, ute av stand til å gå ut i Atlanterhavet.

Bombekrater

Bombekraterne fra «Tallboy»-bombene kan sees den dag i dag. Den gule prikken markerer stedet hvor Tirpiz-minneplaten er satt opp. Foto: Google Maps


Den 12. november 1944 møtte Tirpitz endelig sin skjebne under Operasjon Catechism, hvor hun fikk tre direkte treffere, kantret og sank. «The Beast» var endelig satt ut av spill.

Noen av Tallboy-bombene traff på land, og et av bombekraterne har fått sin egen oppføring på Kulturminnesøk. Krateret er ca. 20 meter i diameter og er fylt med vann. Dybden er ukjent.

LES OGSÅ
Dykking på Blücher blir forbudt


Vraket av Tirpitz ble hogget opp etter krigen, og vrakrestene ligger spredt utover et stort område på 5–20 meters dyp. Dykket er enkelt og kan gjøres fra land.

Det er ikke lenger dykkeforbud på stedet, men Riksantikvaren minner om at vrakrestene etter Tirpitz bør forstås og respekteres som hvilested for de 916 som omkom under senkingen.

Støvel

Blant vrakrestene kan man blant annet finne støvler og andre personlige effekter. Foto: Christian Skauge


Drar du for å oppleve vraket av Tirpitz anbefaler vi at du også tar deg tid til å lese minneplaten – den står der hvor man enklest kommer seg i vannet.

Britenes utrettelige innsats for å få has på Tirpitz har blitt fortalt i en rekke forskjellige dokumentarer, og er en av de mest spennende historiene fra andre verdenskrig. Dette er en av våre favoritter:








ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS