Dykk for miljøet med Aware Smedasundet

På lørdag arrangeres Aware Smedasundet for niende gang. Norges største ryddeaksjon under vann samlet 74 dykkere i fjor, og til tross for korona kan det bli rekorddeltakelse også i år.

Dykk for miljøet med Aware Smedasundet
Fra Aware Smedasundet i oktober 2019. Foto: Tor André Johannessen

RYDDEAKSJONDykk for miljøet med Aware Smedasundet

På lørdag arrangeres Aware Smedasundet for niende gang. Norges største ryddeaksjon under vann samlet 74 dykkere i fjor, og til tross for korona kan det bli rekorddeltakelse også i år.

  28. oktober 2020
– Ryddeaksjonen foregår utendørs, med god avstand mellom deltakerne. Vi har kontroll på smitteverntiltakene, og håper så mange som mulig møter opp for å rydde Smedasundet i Haugesund, sier styreleder i arrangørklubben Slettaa Dykkerklubb, Åge Wee.

På grunn av koronaviruset blir det noen endringer i arrangementet i forhold til tidligere år. Alle må holde 2 meters avstand, og det blir ikke felles oppmøte eller informasjonsmøte.

I stedet skal dykkerne møte opp i 5 forskjellige områder som har hver sin dykkeleder. Nærmere beskrivelse finner du på Facebook.

Oppmøte 31. oktober kl 09:30Bilder fra Aware Smedasundet i 2019. Foto. Åge Wee/Aware Smedasundet


Fine forhold og flotte premier

Tradisjonen tro stenges Smedasundet for båttrafikk mens ryddingen pågår, slik at de som deltar på dugnaden kan ta opp så mye marint avfall som mulig uten å bekymre seg om sikkerheten.

Det er meldt høyvann, 7 grader i luften og laber bris fra øst på lørdag, så forholdene under ryddeaksjonen blir optimale.

Deltakerne er også med i trekningen av noen svært flotte premier:

– I år kan man vinne en klokke fra Bruvik verdt 17.000 kroner og en Lowrance Elite Ti2 Fishfinder med kartplotter til 14.000 kroner sponset av Vico AS, forteller Åge Wee.

https://www.facebook.com/age.wee.5/videos/3193858280740974/

– Plastbestikket i Smedasundet forsvinner ikke de første 1.000 årene, skriver Åge Wee på Facebook. Video: Aware Smedasundet


Mange støttespillere

– Oppskriften på Norges største ryddeaksjon under vann er enkel. Den består av mange fantastiske dykkere som stiller frivillig for lokalmiljøet, og en lang rekke bedrifter og organisasjoner som stiller med utstyr, tid og penger, sier Wee.Søppel

På lørdag kan klubben passere 50 tonn søppel som er hentet opp fra havbunnen hittil i år. Foto: Tor André Johannessen


Store mengder søppel

Da Aware Smedasundet ble arrangert i oktober i fjor stilte 74 dykkere og rundt 50 andre frivillige opp for å hjelpe til med å rydde havbunnen, og det ble fjernet over 5 tonn marint avfall.

– Til tross for innsatsen er det fortsatt nok å hente opp fra bunnen, sier Åge Wee.

Hittil i år har Slettaa Dykkerklubb, Karmøy Sportsdykkerklubb og Bømlo Dykkerklubb fjernet over 46 tonn søppel på forskjellige ryddeaksjoner. Håpet er å passere 50 tonn på lørdag.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicecenter bare for bransjen, men det er ikke riktig. Her kan også vanlige dykkere levere inn ventiler og flasker til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Florida: Perfekt for dykking og snorkling

  Florida Keys er en 190 kilometer lang kjede av spennende øyer som strekker seg sørover fra tuppen av Florida, helt til Key West. Området byr på flott dykking med vrak og vakre korallrev.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS