Dokumenterer vraket av Juffrau Elisabeth

I samarbeid med Søgne Dykkerklubb er Maritimt Museum nå i gang med å dokumentere vraket av Juffrau Elisabeth. Nylig ble vraket og gjenstandene på bunnen filmet med ROV.

Dokumenterer vraket av Juffrau Elisabeth

MARINARKEOLOGIDokumenterer vraket av Juffrau Elisabeth

I samarbeid med Søgne Dykkerklubb er Maritimt Museum nå i gang med å dokumentere vraket av Juffrau Elisabeth. Nylig ble vraket og gjenstandene på bunnen filmet med ROV.

  6. november 2020
Vraket av 1700-tallsgaleasen Juffrau Elisabeth ble lokalisert av Søgne Dykkerklubb i mars 2019, og funnet ble offentliggjort sammen med Maritimt Museum og Riksantikvaren på et folkemøte i oktober i fjor.

Riksantikvaren har fredet vraket og gitt tilskudd til grunndokumentasjon og sikring av gjenstandene som ligger på havbunnen. Søgne Dykkerklubb fikk også 100.000 kroner i finnerlønn.

Juffrau Elisabeth

Vrakstedet er fullt av leigods, krukker, flasker og andre gjenstander som har ligget på 30 meters dyp siden 1760.


Vraket er fortsatt urørt

I oktober undersøkte marinarkeologene Jørgen Johannessen og Frode Kvalø fra Maritimt Museum vraket, som ligger i skjærgården utenfor Søgne.

De filmet hele vrakstedet med ROV for å få en komplett oversikt over de mange gjenstandene som ligger på havbunnen. Dette vil gi informasjon og være til hjelp for å beskytte vraket.

– Vi tok også opp noen av de litt sjeldnere tingene, blant annet noen løkflasker og bartemannkrukker, forteller Johannessen.


Han forteller at museet setter pris på at Søgne Dykkerklubb passer på vraket, og at det ikke ser ut til at det har vært suvenirjegere på besøk siden i fjor.

– Det har ikke forsvunnet noen gjenstander, så vidt vi kan se. Videoen fra ROV-dykkene vil hjelpe oss til å ha kontroll på dette fremover, sier Johannessen.

Se video fra vraket:Video: Karl Klungland/Søgne Dykkeklubb/YouTube


Lager 3D-modell

Videoen fra ROV-dykkene skal også brukes til fotogrammetri, og Frode Kvalø ved Maritimt Museum er etter det Dykking erfarer i ferd med å lage en 3D-modell av vraket.

Denne vil gi ytterligere informasjon og gir marinarkeologene mulighet til å studere vrakplassen også uten å dykke. I tillegg kan informasjonen enkelt deles med andre.
Les også disse sakene:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


Annonsørinnhold:

 • Er du interessert i dykkehistorie?

  Norsk Dykkehistorisk Forening er en interesseorganisasjon som arbeider for at et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret, eller en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Servicekampanje på VideoRay

  Hvis du bruker VideoRay til inspeksjonsarbeidet, har du nå muligheten til å få en kostnadsfri sjekk, funksjonstest og tilstandsrapport på utstyret ditt.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS