Dokumenterer vraket av Juffrau Elisabeth

I samarbeid med Søgne Dykkerklubb er Maritimt Museum nå i gang med å dokumentere vraket av Juffrau Elisabeth. Nylig ble vraket og gjenstandene på bunnen filmet med ROV.

Dokumenterer vraket av Juffrau Elisabeth

MARINARKEOLOGIDokumenterer vraket av Juffrau Elisabeth

I samarbeid med Søgne Dykkerklubb er Maritimt Museum nå i gang med å dokumentere vraket av Juffrau Elisabeth. Nylig ble vraket og gjenstandene på bunnen filmet med ROV.

  6. november 2020
Vraket av 1700-tallsgaleasen Juffrau Elisabeth ble lokalisert av Søgne Dykkerklubb i mars 2019, og funnet ble offentliggjort sammen med Maritimt Museum og Riksantikvaren på et folkemøte i oktober i fjor.

Riksantikvaren har fredet vraket og gitt tilskudd til grunndokumentasjon og sikring av gjenstandene som ligger på havbunnen. Søgne Dykkerklubb fikk også 100.000 kroner i finnerlønn.

Juffrau Elisabeth

Vrakstedet er fullt av leigods, krukker, flasker og andre gjenstander som har ligget på 30 meters dyp siden 1760.


Vraket er fortsatt urørt

I oktober undersøkte marinarkeologene Jørgen Johannessen og Frode Kvalø fra Maritimt Museum vraket, som ligger i skjærgården utenfor Søgne.

De filmet hele vrakstedet med ROV for å få en komplett oversikt over de mange gjenstandene som ligger på havbunnen. Dette vil gi informasjon og være til hjelp for å beskytte vraket.

– Vi tok også opp noen av de litt sjeldnere tingene, blant annet noen løkflasker og bartemannkrukker, forteller Johannessen.


Han forteller at museet setter pris på at Søgne Dykkerklubb passer på vraket, og at det ikke ser ut til at det har vært suvenirjegere på besøk siden i fjor.

– Det har ikke forsvunnet noen gjenstander, så vidt vi kan se. Videoen fra ROV-dykkene vil hjelpe oss til å ha kontroll på dette fremover, sier Johannessen.

Se video fra vraket:Video: Karl Klungland/Søgne Dykkeklubb/YouTube


Lager 3D-modell

Videoen fra ROV-dykkene skal også brukes til fotogrammetri, og Frode Kvalø ved Maritimt Museum er etter det Dykking erfarer i ferd med å lage en 3D-modell av vraket.

Denne vil gi ytterligere informasjon og gir marinarkeologene mulighet til å studere vrakplassen også uten å dykke. I tillegg kan informasjonen enkelt deles med andre.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Vintersesongen er i full gang, sikten er strålende og det er duket for flott dykking i ukene fremover. Men da må utstyret være i orden! Her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er derfor en perfekt gave i disse dager.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS