D/S Blaafjeld og D/S Sekstant
Den 4. mai 1940 gikk tyske bombefly til angrep på tre skip i Foldafjorden utenfor Kolvereid. De skulle til England, men endte sine dager på havets bunn.
D/S Blaafjeld og D/S Sekstant
Fra D/S Blaafjeld I. Foto: Nærøydykk (ukjent fotograf)
VRAK

D/S Blaafjeld og D/S Sekstant
Den 4. mai 1940 gikk tyske bombefly til angrep på tre skip i Foldafjorden utenfor Kolvereid. De skulle til England, men endte sine dager på havets bunn.
  4. mai 2022
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
I slutten av april 1940 lå D/S Blaafjeld I, D/S Sekstant og D/S Pan ved kai på Salsbruket Tresliperi øst for Rørvik i Trøndelag og lastet tremasse.

Da lasterommene var fulle gikk Pan inn i Sildvikfjorden, mens Sekstant og Blaafjeld la seg i Urdhalsvågen ved Kolvereid for å vente på seilingsordre.

Skip

D/S Sekstant, D/S Blaafjeld I og D/S Pan ved Salsbruket 1. mai 1940. Foto: Dykkepedia (CC BY-NC-SA 3.0)


Den 4. mai 1940 gikk tyske Heinkel He-115 bombefly til angrep, og både Sekstant og Blaafjeld ble senket. Muligens deltok også Junkers Ju-87 Stuka bombefly i angrepet – her er kildene uenige.

Sekstant sank raskt, mens Blaafjeld holst seg flytende. Mannskapet gjorde et forsøk på å berge skipet, men et døgn senere forsvant hun i dypet.

LES OGSÅ
Er du interessert i vrakdykking?


D/S Pan ble også senket i angrepet, da en bombe gikk gjennom dekket og ned i lasterommet. Hun ble liggende som vrak i Sildvikfjorden, men ble hevet og slept til Bergen to år senere.

Her ble hun reparert og satt i fart igjen. Skipet skiftet eiere og navn flere ganger, og ble hogd av Brødrene Anda i 1960 under navnet Marit Josefine.

D/S Blaafjeld I ble bygd som D/S Annemor ved Trondhjems Mekaniske Verksted i 1918, og målte 68,98 x 11,13 meter og var på 1.146 BRT. Opprinnelig eier var A/S T. Hellesøs Rederi i Bergen.

I 1920 ble skipet kjøpt av rederiet A/S D/S Blaafjeld i Bergen, og fikk året etter navnet Blaafjeld I.

D/S Sekstant

D/S Sekstant. Foto: www.teknisk-dykking.net


D/S Sekstant ble bygd som D/S Nordstrand ved Bergens Mek. Verksteder i 1920, for rederiet A/S Steam i Skien. Hun målte 74,4 x 11,4 meter og var på 1.626 BRT.

I 1922 ble hun kjøpt av rederiet A/S D/S Sekstant i Bergen. Begge skipene hadde trippel ekspansjon dampmaskiner, slik det var vanlig på denne tiden.Vraket av Sekstant ligger på 48–65 meters dyp, mens Blaafjeld ligger på noe mer moderate 18–36 meter. Begge er i god stand og byr på flotte opplevelser.

Har man en undervannsscooter skal det være mulig å dykke begge vrakene på ett dykk – de ligger omkring 150 meter fra hverandre.Hvis du vil dykke på disse to flotte vrakene er nærmeste dykkesenter Nærøydykk, som kjører turer på forespørsel.

De som har abonnert på bladet Dykking i noen år kan gjerne finne frem utgave 5/2012. Der kan du lese hele historien om senkingen av D/S Blaafjeld.

STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gi et dykkekurs i julgave!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS