To fantastiske vrakdykk i Harstad
To av de mest spennende vrakdykkene i Harstad-området er ubåten U-711 og depotskipet M/S Black Watch, som ble senket under Operation Judgement den 4. mai 1945.
To fantastiske vrakdykk i Harstad
Den tyske ubåten U-711 var av Type VII-C. Foto: Kriegsmarine
VRAK

To fantastiske vrakdykk i Harstad
To av de mest spennende vrakdykkene i Harstad-området er ubåten U-711 og depotskipet M/S Black Watch, som ble senket under Operation Judgement den 4. mai 1945.
  4. mai 2021
☒   ANNONSE:
Krigen nærmet seg slutten da Operation Judgement ble iverksatt og over 40 britiske fly tok av fra hangarskip i Norskehavet og satte kursen mot den tyske ubåtbasen i Kilbotn ved Harstad.

Her lå den tyske ubåten U-711 og depotskipet M/S Black Watch. Begge ble senket i det som var det siste luftangrepet under krigen i Europa.

Flyangrep

Hovedmålene for angrepet er skjult bak vannsøyler og røyk. Skipet nederst til høyre er det tidligere panserskipet Harald Haarfagre, som fikk navnet Thethis av tyskerne. Foto: Royal Navy/Wikipedia (public domain)


Angrepsstyrken bestod av 16 Avenger torpedobombere og 28 Wildcat jagerfly fra eskortehangarskipene HMS Trumpeter, HMS Queen og HMS Searcher.

Åtte av Wildcat-flyene var utstyrt med 110 kilos bomber for å angripe Thetis, det tidligere panserskipet Harald Haarfagre som hadde blitt tatt av tyskerne og bygd om til et flytende luftvernbatteri.

M/S Black Watch

M/S Black Watch var et moderne skip som var eid av Fred. Olsen. Foto: Åsen Museum og Historielag, Johannes Naavik


De allierte flyene fikk inn sju treffere på Black Watch, i tillegg til fire nestentreff. U-711, som lå ved siden av, ble også skadet i angrepet og ble senere senket.

Vraket av Black Watch ligger på 15–44 meters dyp, mens U-711 ligger på mer avanserte 44–60 meters dyp et lite stykke unna.

Undervannsfotografen Frank Bang har besøkt begge vrakene, og under kan du se med egne øyne hvor flotte disse to vrakene er.

Bli med ned på M/S Black Watch:

Brakk i to og eksploderte

M/S Black Watch var et moderne skip eid av Fred. Olsen. Ved krigsutbruddet ble hun rekvirert av tyskerne og brukt til hovedkvarter for general Eduard Dietl.

Det 111 meter lange skipet ble bygd ved Akers mek. Verksted i Oslo i 1939, og var i likhet med søsterskipet Black Prince ment for passasjertrafikk mellom Oslo, Kristiansand og Newcastle.

SE VIDEO
D/S Dronning Maud i Gratangen


Etter fulltrefferne fra de britiske flyene tok Black Watch fyr, eksploderte og brakk i to. Kildene er uenige om hvor mange som omkom i angrepet. Det antas at ca. 155 mennesker fant sin grav, i tillegg til et stort antall sårede.

Ifølge Harstad Tidende var det allierte raidet på ubåtbasen i Kilbotn det tredje største luftangrepet som ble gjennomført mot Nord-Norge under krigen.

Bli med ned på U-711:

Legendarisk ubåtkaptein

U-711 var en Type VII-C ubåt bygget ved verftet H. C. Stülcken Sohn i Hamburg i 1941. Hun var en av 568 ubåter av denne typen som var i tjeneste fra 1940–45.

Ubåten var under kommando av KptLt. Hans-Günther Lange. Han ledet 11 tokt mot britiske og sovjetiske konvoier i arktiske farvann og senket de amerikanske lasteskipene William S. Thayer og Horace Gray, samt den britiske korvetten HMS Bluebell.

U-570

Tyskerne bygde 703 ubåter av Type VII før og under andre verdenskrig. Her er U-711 (nummer to fra venstre) fotografert i Hammerfest den 30. juli 1944. Foto: Kriegsmarine


Hans-Günther Lange kom fra det med livet i behold. Han ble arrestert da krigen sluttet og satt noen måneder i fangenskap.

Etter krigen gikk han inn i Bundesmarine, og i 1964 ble han sjef for hele den tyske ubåtflåten.

Både periskopet, luftvernkanonene, roret og propellen på U-711 er fortsatt intakt, og byr på et sjeldent syn – det finnes ikke mange ubåtvrak i Norge på dykkbar dybde.Type VII ubåter er også sjelden kost. Det finnes bare ett bevart eksemplar i verden, U-995 som står utstilt ved marineminnesmerket i Laboe ved Kiel i Tyskland.

Du finner flere flotte vrakvideoer fra Frank Bang på hans YouTube-kanal, og du kan følge ham på Facebook.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS