Verdensrekord: Dykket i over seks døgn

Egyptiske Saddam Al-Kilany (29) tilbrakte 145 timer og 30 minutter under vann i Dahab i Rødehavet, og satte dermed ny offisiell verdensrekord for lengste dykk i varmt vann.

Verdensrekord: Dykket i over seks døgn
Foto: Saddam Al-Kilany/Facebook

REKORDDYKKVerdensrekord: Dykket i over seks døgn

Egyptiske Saddam Al-Kilany (29) tilbrakte 145 timer og 30 minutter under vann i Dahab i Rødehavet, og satte dermed ny offisiell verdensrekord for lengste dykk i varmt vann.

  18. november 2020
Rekorddykket ble avsluttet 11. november, og Al-Kilany slo dermed tyrkiske Cem Karabays rekord på 142 timer, 47 minutter og 42 sekunder, satt på Kypros i 2016.

Al-Kilany hadde opprinnelig planlagt å være under vann i 150 timer, men dykket ble avbrutt av helseårsaker. Nå spørs det om det kommer noen utfordrere – det begynner å bli både risikabelt og tidkrevende å sette nye rekorder.

Se video om rekorddykket:

Åtte døgn i bassenget

Det er flere måter å sette rekord for det lengste dykket: Guinness World of Records lister rekorder for både saltvann, ferskvann, kaldt vann og såkalt «kontrollert miljø» – i et basseng eller en tank.

Cem Karabay innehar rekorden for det lengste dykket uansett kategori, etter at han dykket i hele 192 timer, 19 minutter og 19 sekunder i et basseng i Istanbul i oktober 2011. Dette gav den tyrkiske ekstremdykkeren tilnavnet «Aquarium Man».

Rekorddykk

Saddam Al-Kilany ble passet på av sikkerhetsdykkere og lege mens hav sov under rekorddykket. Foto: SkjermdumpKnown Unknowns/YouTube


Rekorden var på norske hender

I oktober 2016 satte Nils-Roar Selnes verdensrekord for lengste dykket i kaldt vann med 15 timer og 10 minutter i Eidkjosen i Troms. Han beholdt rekorden i halvannet år før nettopp Karabay dykket i 30 timer og 20 minutter timer utenfor Gökçeada i Tyrkia i april 2018.

Det er verdt å merke seg at den gjennomsnittlige vanntemperaturen i området er ca. 12,4ºC på denne årsiden – det var mye tøffere forhold i Eidkjosen i oktober for fire år siden:

– Temperaturen i vannet var 7 grader, og gjennomsnittsdybden Selnes oppholdt seg på var 6,9 meter. Den type påkjenning er ikke akkurat barnemat for kroppen, skrev nettavisen iTromsø.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicecenter bare for bransjen, men det er ikke riktig. Her kan også vanlige dykkere levere inn ventiler og flasker til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Dykkeparadiset Nord-Sulawesi

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS