Leter etter vrak på bunnen av Mjøsa
Et nytt forskningsprosjekt skal undersøke bunnen av Mjøsa. Ingen vet nøyaktig hvor dyp Norges største innsjø er eller hva som kan skjule seg på bunnen. Kanskje et vikingskip? Det er faktisk ikke umulig!
Leter etter vrak på bunnen av Mjøsa
Vraket av D/S Dølen ligger i elva Vorma, like sør for utløpet av Mjøsa ved Minnesund. Foto: Christian Skauge
VRAK

Leter etter vrak på bunnen av Mjøsa
Et nytt forskningsprosjekt skal undersøke bunnen av Mjøsa. Ingen vet nøyaktig hvor dyp Norges største innsjø er eller hva som kan skjule seg på bunnen. Kanskje et vikingskip? Det er faktisk ikke umulig!
  9. desember 2020
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
Det ligger mange sunkne skip, båter, lastebiler og ammunisjon på bunnen av Mjøsa, mye av det dumpet med vilje helt siden krigens dager.

– Nå skal et nytt forskningsprosjekt kartlegge hva som finnes i dypet, skriver Gemini.no.

LES OGSÅ
Gjorde utrolig vrakfunn ved en tilfeldighet


Det ikke bare ting fra krigens dager å finne på bunnen av innsjøen – sjansene er faktisk også til stede for å finne spor etter vikingskip, ifølge forskningsnettstedet.

I forrige uke begynte forskere fra NTNU i Gjøvik og Trondheim arbeidet med en detaljert kartlegging for å se etter historiske forlis, bilvrak, dumpet ammunisjon eller andre miljøfarer i utvalgte områder i Mjøsa.

Middelaldervrak

I 2007 fant dykkere et middelaldervrak i Mjøsa. En C14-datering viste at det stammet fra perioden 1520–1650. Foto: Christian Skauge


Mjøsa er med sine 368 km2 Norges største innsjø – men ingen vet med sikkerhet hvor dyp den er. Det er bare gjord dybdemålinger i 15 prosent av innsjøen, og 450 meter er det største dypet som er målt.

Det er mye historie og kulturhistorie knyttet til Mjøsa, og det finnes mange historiske spor på bunnen av innsjøen.

LES OGSÅ
Spennende vrakfunn i Randsfjorden


Nå tar forskerne i bruk undervannsdroner med sensorer og kamera for å hente opp informasjon fra dypet.

De har med seg en AUV, fem Blueeye ROV'er og en større arbeids-ROV, samt et multistråle ekkolodd fra Kongsberg Maritime som er i stand til å lage høyoppløselige 3D-modeller av sjøbunnen.

Harr

Mjøsa har også et spennende dyreliv. Harren er lett gjenkjennelig på sin lange og høye ryggfinne, og bli opptil 60 cm lang og veie 3,5 kilo.


Det blir spennende å se forskerne de finner på bunnen. I forbindelse med bygging av Mjøsbrua tidlig på 80-tallet rapporterte en dykker at han hadde sett «en veldig, veldig lang robåt» på bunnen. Den var ca. 20 meter lang.

– Funn av middelalderskip ville virkelig være en innertier, det ville være fantastisk! Men det tør vi ennå ikke håpe på, sier prosjektleder Øyvind Ødegård, seniorforsker i marin arkeologi ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Olsenbanden

Olsenbanden-bilen ble funnet av dykkere i 2017. Foto: Geir-Inge Fjeld Jacobsen


I april 1940 gikk en norsk militærkolonne med flere lastebiler, personbiler og en buss gjennom isen og sank til bunns. Dette er et ett av stedene hvor forskerne skal sende ned rotober for å hente opp informasjon.

I 2017 fant dykkere fra Mjøsen Dykkerklubb vraket av en Opel som ble brukt under innspillingen av den første Olsenbanden-filmen i 1969. Vraket lå på 40 meters dyp utenfor Mengshol ved Gjøvik.Det er mange som er involvert og deltar i kartleggingen. Mjøsmuseet er en viktig samarbeidspartner, det samme er Gjøvik kommune og de andre kommunene omkring Mjøsa, Norsk maritimt museum og Mjøsen Dykkerklubb.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skal også være interessert i å delta med utstyr på senere tokt.

Kilde: Gemini.noSTØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gi et dykkekurs i julgave!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS