Fant Enigma-maskin på havbunnen

Dykkerne ryddet spøkelsesgarn og trodde de hadde funnet en gammel skrivemaskin. Det viste seg å være den legendariske krypteringsmaskinen Enigma fra andre verdenskrig.

Fant Enigma-maskin på havbunnen
Marinarkeolog Florian Huber undersøker Enigma-maskinen. Foto: © Christian Howe, Submaris

MARINARKEOLOGIFant Enigma-maskin på havbunnen

Dykkerne ryddet spøkelsesgarn og trodde de hadde funnet en gammel skrivemaskin. Det viste seg å være den legendariske krypteringsmaskinen Enigma fra andre verdenskrig.

  12. desember 2020
☒   ANNONSE:
Dykkerne jobbet for Submaris, en tysk vitenskapelig dykkeorganisasjon som holder til i Kiel. De samarbeider med WWF om fjerning av spøkelsesgarn i Geltingerbukta ikke langt fra grensen mot Danmark.

Først trodde dykkerne at det var en gammel skrivemaskin som satt fast i et av garnene, men marinarkeolog Florian Huber skjønte raskt at de hadde funnet noe svært spesielt da han undersøkte funnet nærmere.

Enigma

Enigma-maskinen på bunnen av Østersjøen. Foto: © Florian Huber/Submaris


Sjelden krypteringsmaskin

«Skrivemaskinen» viste seg å være en Enigma fra andre verdenskrig, en avansert krypteringsmaskin for å sende hemmelige meldinger.

Florian Huber tror Enigma-maskinen havnet på havets bunn under «Operation Regenbogen», da Kriegsmarine senket nesten 200 av sine egne ubåter mot slutten av andre verdenskrig for å unngå at de havnet i de alliertes hender – hele 41 av dem i nettopp Geltingerbukta.

– Som marinarkeolog har jeg de siste 20 årene sett mye spennende og kuriøst under vann. Men at vi skulle finne en ekte Enigma hadde jeg ikke i mine villeste fantasier forestilt meg, sier Huber.


Enigma

Topphemmelig og avansert

Enigma krypterte hver enkelt bokstav i en melding ved hjelp av tre rotorer med 26 bokstaver og et pluggbrett som koblet 10 bokstavpar på en tilfeldig måte. Maskinen hadde totalt 158,962,555,217,826,360,000 kombinasjoner.

Det ble produsert anslagsvis 37.000 eksemplarer i forskjellige varianter av Enigma-maskinen, men man regner med at bare rundt 300 Enigma-maskiner overlevde krigen.

Tyskerne stolte fullt og fast på at den avanserte koden skulle være umulig å dechiffrere – men dette viste seg å være en alvorlig feilberegning, som fikk stor betydning for krigens utfall.

Enigma

Forskningsdykkerne Christian Howe, Florian Huber og Uli Kunz etter at Enigma-maskinen var berget. Foto: © Uli Kunz/Submaris


Svært verdifull både da og nå

Til tross for de utallige kombinasjonene Enigma produserte klarte britene å knekke den tilsynelatende uovervinnelige koden, og var i stand til å lese de hemmelige meldingene som gikk under kodenavnet «Ultra».

I filmen The Imitation Game fra 2014 fortelles historien om innsatsen Alan Turing gjorde på Bletchley Park for å fravriste Enigma sin hemmelighet.

I 2017 ble en Enigma-maskin som ble funnet på et loppemarked i Bukuresti i Romania solgt for nesten 450.000 kroner på auksjon.
Enigma-maskinen ble funnet i Geltingerbukta øst for Flensburg i Tyskland.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS