Ikke lov å ta krabbe i Porsangerfjorden

Vi har tidligere skrevet at dykkere har lov til å fange kongekrabbe innerst i Porsangerfjorden. Fiskeridirektoratet påpeker i en e-post at dette ikke er riktig.

Ikke lov å ta krabbe i Porsangerfjorden

KONGEKRABBEIkke lov å ta krabbe i Porsangerfjorden

Vi har tidligere skrevet at dykkere har lov til å fange kongekrabbe innerst i Porsangerfjorden. Fiskeridirektoratet påpeker i en e-post at dette ikke er riktig.

  18. desember 2020
Det var i en sak om at turist- og reisenæringen kan søke om turistkvote på kongekrabbe den 15. juni at vi kom med opplysningen, som var basert på informasjon vi har mottatt fra lokale dykkere. Etter at vi skrev om dette på nytt den 14. desember fikk vi en henvendelse fra Fiskeridirektoratet.

– Det er ikke riktig at det er lov å dykke etter kongekrabbe i Porsangerfjorden for å fangste, skriver rådgiver Kjetil Bjørkmann i Fiskeridirektoratet i en e-post til Dykking.

Han opplyser at fangst av kongekrabbe i det kvoteregulerte området reguleres i Forskrift om regulering av fangst av kongekrabbe i kvoteregulert område øst for 26° Ø mv. i 2020. Der heter det som følger:

§ 2. Generelt forbud

Det er forbudt for fartøy å fange, oppbevare om bord og lande kongekrabbe innenfor kvoteregulert område i 2020. Med kvoteregulert område menes i denne forskrift følgende område:

a. Magerøysundet. Sør og øst for en linje trukket mellom punktene: N 70° 55,96' Ø 25° 32,81' og N 70° 55,82' Ø 25° 30,46'.

b. Sør og øst for rette linjer trukket fra posisjon N 71° 08,05' Ø 26° til N 71° 30' Ø 26°, inkludert hele Porsangerfjorden og Kamøyfjorden (vår utheving), og videre østover langs N 71° 30' til grensen mot Russland. Deretter følger linjen yttergrensen for Norges økonomiske sone sørover til fastlandet.

Kongekrabbe

Kongekrabben er et fantastisk syn under vann, og den er svært velsmakende. Men pass på at du fanger den i lovlig farvann!


Hvor kan dykkere ta kongekrabbe?

For å hindre at kongekrabben etablerer seg og sprer seg videre sørover er det åpnet for fritt fiske vest for 26º øst. Der kan både dykkere og fiskere ta så mye kongekrabbe de vil, uansett fangstmetode.

Vær oppmerksom på at det kvoteregulerte området omfatter hele Porsangerfjorden og Kamøyfjorden, vest til en linje mellom Skattøra og Seineset i Magerøyfjorden. Fri fangst gjelder vest for de blå linjene i kartet:Ny forskrift kommer neste høst

Bjørkmann opplyser i e-posten at det blir høring til ny forskrift neste høst, og at høringsinnspill kan leveres til Fiskeridirektoratet. Interesserte kan følge med på www.fiskeridir.no i forbindelse med dette.

Dykking beklager at vi har kommet med feil informasjon om fangst av kongekrabbe i Porsangerfjorden, og ber alle dykkere om å respektere fangstforbudet. Vi har endret opplysningene i de sakene det gjelder.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Vintersesongen er i full gang, sikten er strålende og det er duket for flott dykking i ukene fremover. Men da må utstyret være i orden! Her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er derfor en perfekt gave i disse dager.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS