Manta og hammerhai kan bli utryddet
De siste anslagene fra Verdens naturvernunion (IUCN) viser at 316 arter av haier, rokker, skater og havmus står i fare for å bli utryddet. Blant dem er manta og hammerhai.
Manta og hammerhai kan bli utryddet
Fremtidige dykkere kan bli frarøvet denne opplevelsen. Foto: Andrea Pivari/Picabay.com
HAIER

Manta og hammerhai kan bli utryddet
De siste anslagene fra Verdens naturvernunion (IUCN) viser at 316 arter av haier, rokker, skater og havmus står i fare for å bli utryddet. Blant dem er manta og hammerhai.
  12. februar 2021
☒   ANNONSE:
Til sammen er 428 arter haier, rokker og andre bruskfisker oppført på IUCNs internasjonale rødliste. Hele 316 eller 74% av disse har status som utrydningstruet.

Situasjonen er kritisk for 165 arter, og disse står i umiddelbar fare for å bli utryddet, skriver WWF (World Wildlife Fund) i en artikkel. Blant artene som kan forsvinne er to av de mest ikoniske av dem alle, hammerhai og manta.

Hammerhai

Halvparten av verdens hammerhaiarter er utrydningstruet. Foto: Baechi/Pixabay.com


Ifølge artikkelen står to hele haifamilier i fare for å forsvinne: Fem av de ni hammerhaiene i familien Sphyrna har status som kritisk truet, mye på grunn av ulovlig haifinning.

Nesten like ille er det for havenglene i familien Squatina, der 13 av 22 arter er truet – sju av dem kritisk. De tas svært ofte i trollgarn og som bifangst i trål.

LES OGSÅ
Alarmklokkene ringer for verdens haier


Det er også svært stor fare for at mantaen (Mobula birostris) kan bli utryddet. Hovedårsaken er ulovlig jakt – gjelleplatene brukes i tradisjonell kinesisk medisin.

Mange haibestander står i fare på grunn av ulovlig fiske. I tillegg trues haiene av overfiske, bifangst, tap av leveområder og plastsøppel.

– Alarmerende trend

Et blikk på de rundt 200 haiartene som tidligere ikke var med på rødlisten fordi det manglet data viser med all tydelighet hvor ille situasjonen er: Hele 57 av dem ble oppført som utrydningstruet samtidig som de kom med på listen.

Havengel

Havengelen er allerede et sjeldent syn, og i fremtiden kan den forsvinne helt. Foto: Christian Skauge


– Det er en alarmerende trend når nylig beskrevne arter eller arter vi ikke har hatt nok kunnskap om tidligere allerede står i fare for å bli utryddet, sier marinbiolog og leder for Hjelp Havets Haier Fredrik Myhre.

Hjelp Havets Haier har som mål å få på plass endringer som tar bedre vare på verdens haier gjennom mer forskning, bedre fiskeriregulering og økt forståelse av haienes viktighet for et sunt hav.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS