Healthy Seas også i Rødehavet
Healthy Seas jobber sammen med frivillige dykkere for å fjerne søppel fra havet, særlig fiskegarn, og resirkulere det til tekstilprodukter. Nå utvider de virksomheten til Rødehavet.
Healthy Seas også i Rødehavet
Foto: Imad Farhat/Ghost Diving
MILJØ

Healthy Seas også i Rødehavet
Healthy Seas jobber sammen med frivillige dykkere for å fjerne søppel fra havet, særlig fiskegarn, og resirkulere det til tekstilprodukter. Nå utvider de virksomheten til Rødehavet.
  25. april 2021
Healthy Seas ble grunnlagt i 2012 og startet sitt arbeid med å fjerne marint avtall i Nederland. I dag opererer organisajonen i sju land i Europa og på New Zealand.

– Vi er stolte av å kunne fortelle at vi har innledet et samarbeid med Ghost Diving Egypt. Vi har har dermed ekspandert til et tredje kontinent, skriver direktør for Healthy Seas, Veronika Mikos, i en pressemelding.

Veronika Mikos

Veronica Mikos er direktør for miljøorganisasjonen Healthy Seas .Foto: Healthy Seas


På grunn av sin unike geologi har Rødehavet et stort biologisk mangfold. Det omfattende revsystemet er hjem for rundt 1.500 arter av koraller og fisk. Anslagsvis 20% av disse er endemiske og finnes bare i Rødehavet.

Disse korallrevene er noen av de mest produktive på planeten. Det mest imponerende er likevel at de viser stor motstandsdyktighet mot korallbleking som forårsakes av stigende havtemperaturer og surere hav.

LES OGSÅ
Se den fantastiske Thistlegorm-videoen!


I Akababukten har det ikke vært korallbleking i det hele tatt. Forskerne er usikre på hvorfor og jobber med å forstå hvorfor korallene her ikke påvirkes av varmere vann.

Finner de ut hvorfor kan det være nøkkelen til å redde korallrev andre steder i verden som ikke klarer å tilpasse seg stigende havtemperaturer.

Healthy Seas

Foto: Pascal van Erp/Ghost Diving


Healthy Seas mener derfor at det er svært viktig å beskytte korallene i Rødehavet mot andre trusler som utslipp av kloakk og avløpsvann, pastforurensning og destruktive fiskemetoder.

Detaljerte data fra oppryddingsaksjoner under vann i Dahab viser at den største kilden til marin forsøpling i området er sigarettfiltre, engangsplast og tekstilstoffer.

LES OGSÅ
Forbyr bruk av engangsplast i Rødehavet


Når det gjelder spøkelsesredskaper er garn og liner det man oftest finner i farvannet utenfor Dahab. Skilpadder, haier, delfiner og fisk vikler seg inn i de gamle redskapene og dør.

– Vi er glade for samarbeidet med Ghost Diving Egypt. Vi skal hjelpe til med å rydde Rødehavet for spøkelsesredskaper og fortsette med arbeidet som ikke bare renser havet, men også øker folks bevissthet, sier Veronika Mikos.

Healthy Seas

Resirkulerte fiskegarn blir til sokker, badetøy, sportsklær og andre nyttige produkter. Foto: Healthy Seas


Under vignetten «Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear» resirkulerer organisasjonen gamle fiskegarn. Sammen med annet nylonavfall blir de til Econyl, et råmateriale som brukes til å lage nye produkter.

Siden starten i 2013 har Healthy Seas samlet inn over 585 tonn garn ved hjelp av frivillige dykkere og fiskere.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens sterkeste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm...

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Er du interessert i dykkehistorie?

  Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS