Unike bilder av D/S Nordnorge
For første gang har noen vært nede på vraket av D/S Nordnorge på Hemnesberget. Seløy Undervannsservice har filmet vraket med en ROV, og har sendt oss fantastiske bilder.
Unike bilder av D/S Nordnorge
Skipsklokken levner ingen tvil om at det er D/S Nordnorge. Foto: Seløy Undervannsservice
VRAK

Unike bilder av D/S Nordnorge
For første gang har noen vært nede på vraket av D/S Nordnorge på Hemnesberget. Seløy Undervannsservice har filmet vraket med en ROV, og har sendt oss fantastiske bilder.
  28. april 2021
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
Vraket av ligger like ved land på Hemnesberget i Nordland, og ser ut til å være i fantastisk stand. Dessverre for dykkere er dybden hele 280 meter, så det er bare de med ROV som får glede av det.

I går var Seløy Undervannservice på plass med en ROV for å filme vraket, og de har gitt oss lov til å gjengi disse fantastiske bildene av den tidligere hurtigruta:

D/S Nordnorge
D/S Nordnorge

Vraket er i nydelig bevokst med oransje koraller, og fullt av flotte detaljer. Foto: Seløy Undervannsservice


Operation Wildente

D/S Nordnorge ble kapret av tyskerne i Trondheim den 7. mai, og gikk til Hemnesberget hvor hun satte i land tyske soldater som stormet tettstedet under beskytning av norske landvernstyrker og britiske soldater.

Operation Wildente var angivelig godkjent av Hitler selv, og hensikten var å rydde veien nordover for allierte soldater slik at tyskerne kunne rykke frem mot Narvik.

Hemnesberget

D/S Nordnorge vei kai på Hemnesberget etter at tettstedet hadde blitt bombet 10. mai 1940. Foto: Helgeland Museum (med tillatelse)


Det oppstod harde gatekamper, og en del av husene måtte tas ved hjelp av håndgranater. Tyskerne fikk støtte av tre bombfly, og 16 hus ble lagt i ruiner.

Mens D/S Nordnorge lå veid kai for å losse ammunisjon og forsyninger kom den britiske luftvernkrysseren HMS Calcutta og jageren HMS Zulu inn fjorden, og senket henne med to torpedoer.

HMS Calcutta

Den lette krysseren HMS Calcutta senket D/S Nordnorge den 10. mai 1940. Foto: Royal Navy


D/S Nordnorge var fortøyd, og rev med seg en del av kaia da hun forsvant i dypet. Man har derfor trodd at vraket ville ligge svært nær kaia – men det er bratt under vann på Hemnesberget.

Dykkere har lett etter vraket opp gjennom årene, men uten hell. I fjor bestemte Ina Trælnes og Jani Santala hos Visit Plura seg for å gjøre et nytt forsøk, og fikk hjelp av Scansub AS, søsterselskapet til Seløy Undervannsservice.

D/S Nordnorge
D/S Nordnorge

Både skipsklokken og maskintelegrafen står fortsatt på plass på vraket. Foto: Seløy Undervansservice


Den 6. januar i år lokaliserte de vraket på 280 meters dyp ved hjelp av et avansert multistråle ekkolodd. Det lå dessverre for dypt til å dykke på, men det ble avtalt en ny tur for å filme vraket med ROV.

Det ble også gjort avtale med NRK, som ville lage en sak om funnet og historien bak D/S Nordnorge og angrepet på Hemnesberget i 1940.


– Vi håpet vraket skulle ligge på 80–90 meter, slik ryktene sa. Da kunne vi nok ha dykket, men nå får vi nøye oss med ROV-bildene. Det var uansett veldig gøy å få se vraket, sier Ina Therese Trælnes.

Skulle egentlig hete «Solstrålen»

D/S Nordnorge ble bygd ved Trondhjems mekaniske Verksted i 1924, for A/S Ofotens Dampskipbsselskab. Hun ble satt i rute mellom Trondheim og Narvik.

D/S Nordnorge

D/S Nordnorge i all sin prakt, fotografert ca. 1936. Foto: Schrøder/Sverresborg Trøndelag Folkemuseum (med tillatelse)


Opprinnelig skulle skipet hete D/S Solstrålen, men på et styremøte i rederiet den 22. mars 1923 ble dette forkastet, og man valgte D/S Nordnorge i stedet.

Ved ferdigstillelsen var skipet på 193,2 fot og 873 BRT, men i 1936 ble hun forlenget til 213,2 fot og 991 BRT, og fikk ny bro. Fra november samme år gikk hun i tjeneste for Hurtigruten.

Flere bilder fra D/S Nordnorge:Det er synd vraket ligger for dykt til å dykke, for det er i utrolig god stand og fullt av spennende detaljer. Foto: Seløy Undervannsservice


NRK har også skrevet en større sak om vraket og hendelsene i mai 1940. Der finner du også en video – klikk her.

STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gi et dykkekurs i julgave!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS