Se funnene fra Dugnad for Havet
– Ja, vi elsker våre folkeforskere! På portalen dugnadforhavet.no har vi fått inn mye interessant i år, forteller Havforskningsinstituttet.
Se funnene fra Dugnad for Havet
Dette er muligens breiflabbegg. Foto: Innsender/dugnadforhavet.no (CC BY-SA 4.0)
FOLKEFORSKNING

Se funnene fra Dugnad for Havet
– Ja, vi elsker våre folkeforskere! På portalen dugnadforhavet.no har vi fått inn mye interessant i år, forteller Havforskningsinstituttet.
  Av Liv Eva Kirkesæther, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
I takt med at flere og flere får øynene opp for dugnadforhavet.no, blir det stadig nye funn som kommer langs hele kyststripen.

Hvis du ikke vet hva Dugnaden går ut på, så er det kort fortalt slik: Du finner noe i havet eller fjæra som du tenker kan være av interesse for havforskerne.

LES OGSÅ
Er du dykker? Bli en folkeforsker!


Kan det være en fremmed art? En brugde? En sjelden krabbe, breiflabb-egg eller kanskje søppel?

Da melder du det inn på www.dugnadforhavet.no, og får funnet sjekket og bekreftet av Havforskningsinstituttets forskere.

Klaser av egg


Denne innsenderen har tatt et godt foto av funnet ved Saltstraumen. Innsenderen briljerer med god kunnskap, og skriver til Havforskningsinstituttet:

«Fant to store klaser med noe som ligner på egg. Har fått tips om at dette kanskje er egg fra kongesnegle. Vet dere hva dette er?»

Klaser av egg

Hvem har lagt disse eggene? Foto: Innsender/dugnadforhavet.no (CC BY-SA 4.0)


Forskeren gir innsenderen langt på vei rett. (Forskernes navn vises ikke alltid i portalen, derfor vil vi enkelte ganger sitere vedkommende som forsker, red.anm.)

– Eggkokonger fra kongsnegl, Buccinum undatus. Inne i hver kokong er det mange egg, og etterhvert små snegler. De sterkeste spiser opp resten, og bare få overlever og kommer ut av kokongen, svarer forskeren.

Han legger til at kongsneglene er tøffe rovdyr og åtseletere fra start til slutt.

Genetiske prøver


Vi holder oss nordpå, der en annen folkeforsker har sendt inn et bilde av det vedkommende tror er en Alaska pollock ved Kjøllefjorden.

Innsenderen fikk mistanken bekreftet av forsker Terje van der Meeren:

Berlevågsfisk

Denne folkeforskeren hadde helt rett i sin antagelse om at dette var en Alaska pollock. Foto: Innsender/dugnadforhavet.no (CC BY-SA 4.0)


– Bildene viser store likheter med Alaska pollock, Gadus chalcogrammus, eller berlevågsfisk, Theragra finnmarchica som den tidligere ble kalt, da man trodde dette var forskjellige arter, sier han.

Terje van der Meeren spør innsenderen om å fryse ned eksemplaret for genetiske prøver. Innsenderen sender tommel opp for videre dialog.

Funn i fjæra


Noen ganger trenger man bare en tur i fjæra i folkeforskningens navn. Denne karen ble sendt inn av en anonym bruker, som fant den på Ytre Øksingan på Helgeland.

Sjøpung

Det er veldig fint når folkeforskerne bidrar med riktig størrelser, som her. Foto: Innsender/dugnadforhavet.no (CC BY-SA 4.0)


Forskeren har sjekket funnet, og skriver tilbake til innsenderen:

– Hei, dette ser nok ut til å være et vanlig sekkedyr, Ciona intestinalis, offisielt kalt grønnsekkedyr. Siden det som regel ikke er særlig grønt, foretrekker jeg et annet trivialnavn, tarmsjøpung, svarer forskeren.

Han kan videre fortelle at den vokser fort, og inneholder både proteiner og cellulose. Derfor er den i søkelyset både som mulig tilskudd til laksefôr og som cellulose-materiale. Sekkedyrene er viktige fordi de filtrerer store mengder sjøvann.

Blekksprut

Dette skjellet tilhører blekksprutfamilien Sepidae. Foto: Innsender/dugnadforhavet.no (CC BY-SA 4.0)


Karuss, ikke Brasme


Denne fisken ble tatt på 40–50 meters dyp, og innsenderen tror det kan være en havbrasme.

Fisketaksonom Rupert Wienerroither kan derimot slå fast at dette ser ut til å være en havkaruss, som er sjeldnere i norske farvann.

– Havkarussen er kjent for å være en god matfisk i Middelhavet, legger han til.

Havkaruss

Havkarussen er sjelden i norske farvann. Foto: Innsender/dugnadforhavet.no (CC BY-SA 4.0)


Bli en folkeforsker!


Havforskningsinstituttet setter stor pris på de viktige bidragene fra folkeforskere, og håper flere ønsker å bidra til Dugnad for havet. Bli med du også!

www.dugnadforhavet.no/dataportal kan du se flere funn over hele landet.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS