Filmet koraller i Oslofjorden
Dykkere fra Holmestrand Dykkerklubb har oppdaget røde hornkoraller ved Langøya. Disse skal visstnok ikke være funnet så langt inn i Oslofjorden tidligere.
Filmet koraller i Oslofjorden
Swifita rosea. Foto: Christian Skauge
KORALLER

Filmet koraller i Oslofjorden
Dykkere fra Holmestrand Dykkerklubb har oppdaget røde hornkoraller ved Langøya. Disse skal visstnok ikke være funnet så langt inn i Oslofjorden tidligere.
  20. mai 2021
☒   ANNONSE:
Wiggo Frey Larsen fra Holmestrand Dykkerklubb har delt en video av det uvanlige funnet i klubbens Facebook-gruppe. Den viser at de finnes både røde og hvite hornkoraller ved Løvøya.

– Dyreliv i havet sier at kunnskap om utbredelsen rundt hornkoraller er begrenset. Er det flere overraskelser på dypet rundt Langøya, spør han på Facebook.Video: Wiggo Frey Larsen/Facebook


Den røde hornkorallen heter Swiftia rosea på latin, og var tidligere kjent under navnet Stenogorgia rosea. Den hvite varianten heter Swiftia dubia.

Innlegget er også delt i gruppen Marinbiologene, og der lurer Frey Larsen på om noen har sett røde hornkoraller andre steder i Oslofjorden.

Ifølge Dyreliv i havet finnes den røde hornkorallen bare i Skandinavia. Den er utbredt langs den svenske vestkysten fra Gøteborg og nordover, og er registrert i Oslofjorden, Hordaland og Trøndelag.

LES OGSÅ
Fant digert korallrev på Vestlandet


– Den røde hornkorallen stiller nokså strenge krav til sitt livsmiljø, og har en begrenset utbredelse. Den finnes på hardbunn, vanligvis på dyp større enn 30 meter og ned til ca. 400 meter, står det i den nye utgaven av boka.

Vannet må være salt, stabilt kaldt og ha noe strøm. På steder hvor livsmiljøet er gunstig kan man ofte finne mange kolonier side om side på et lite område.Korallene er ca. 15–20 centimeter høye og har en dyp rødfarge med hvite eller nesten fargeløse polypper som ikke kan trekkes inn i stammen.

Vanligvis har korallen en hovedstamme med et relativt lite antall grener som strekker seg skrått oppover i ett plan fra hovedstammen, opplyser «klokeboka».Etter at funnet og videoen ble delt på Facebook har miljøorganisasjonen Project Baseline Oslo meldt sin interesse og vil gjerne se nærmere på korallene.

– Jeg skal kjøre dem ut for å dykke på korallene nå på lørdag, forteller Wiggo Frey Larsen til Dykking.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS