D/S Malmberget var savnet i 108 år
Forskere fra Havforskningsinstituttet var på tokt for å lete etter dyphavskoraller utenfor kysten av Nordland da kameraet deres fanget noe helt annet i dypet.
D/S Malmberget var savnet i 108 år
Et fargelagt bilde av D/S Malmberget. Foto: Sjöhistoriska Museet (public domain)
VRAK

D/S Malmberget var savnet i 108 år
Forskere fra Havforskningsinstituttet var på tokt for å lete etter dyphavskoraller utenfor kysten av Nordland da kameraet deres fanget noe helt annet i dypet.
  28. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Da det plutselig dukket det opp jernplater og andre vrakrester i søkeren på slepekameraet bestemte forskerne seg for å gjøre nærmere undersøkelser.

De korroderte bokstavene i baugen på vraket avslørte at det var D/S Malmberget som var funnet – og et mysterium var løst.

Vrakbilde

En «M» rett under et koøye avslørte identiteten. Foto: Havforskningsinstituttet


– Vi forventet å finne et korallrev, sa Pål Buhl-Mortensen ved Havforsknings­instituttet til NRK, som omtalte vrakfunnet.

Funnet ble gjort 22. mai 2021, og vraket av det svenske skipet ligger på 218 meters dyp.

– Basert på oversikter over kjente vrak og uoppklarte forlis fikk vi raskt en mistanke om at det kunne være D/S Malmberget, sa Buhl-Mortensen.

LES OGSÅ
Vraket av D/S Nordnorge er lokalisert


Det 135 meter lange skipet forsvant sporløst i en orkan den 28. november 1913 på vei fra Narvik til Rotterdam med 10.000 tonn jernmalm.

Det er uklart hvorfor kaptein Eric Ström valgte å gå fra Narvik i det dårlige været.

Kanskje stolte han på at det topp moderne skipet skulle klare brasene, bare måneder etter at hun hadde blitt levert til Rederi AB Luleå-Ofoten fra verftet.

På vei sørover ble D/S Malmberget observert nordvest for Tennholmen fyr av D/S Österland i 14-tiden på ettermiddagen.

Dette var siste gang hun ble sett før hun tok med seg 43 mann i dypet.

Etter forliset drev det i land vrakrester i Meløy og Gildeskål, og noen omkomne ble funnet. En av dem hadde drevet helt til øya Landegode og hadde en livbøye med skipets navn.

Søsterskip

Foran søsterskipet D/S Norrbotten kan man skimte D/S Malmberget. Bildet er tatt ved malmkaien til LKAB i Narvik. Foto: Museum Nord (med tillatelse)


Ulykken er en av de største langs Norskekysten i fredstid, og det store tapet av menneskeliv ble omtalt i aviser verden over.

Det verserte flere teorier om hva som hadde skjedd med det splitter nye malmskipet, men faktiske opplysninger var det få av.

Nå får de omkomne et gravsted, og kanskje et minnesmerke på land.

Lanterne

En diger lange svømmer forbi en av lanternene på bunnen. Foto: Havforskningsinstituttet


D/S Malmberget ble bygd ved verftet R & H Hawthorn, Leslie & Co. Ltd. i Hebburn-on-Tyne (Newcastle), der hun løp av stabelen den 6. februar 1913.

Skipet var det største i den svenske handelsflåten, og målte 134,78 x 19,64 x 9,90 meter. Tonnasjen var på 11.550 dødvekttonn.Fremdriften ble sikret av en trippel ekspansjon dampmaskin på 2.400 hk og eier var Rederi AB Luleå-Ofoten, som i dag eksisterer under navnet Gränges AB.

Helt siden forliset har det vært spekulert i hvor det ble av D/S Malmberget. Mange har også lett etter vraket opp gjennom årene, men uten hell.

Bruskasse

En bruskasse fra E. M. Hagfoss Mineralvandsfabrik som havnet på Myken kan stamme fra forliset. Foto: Kerstin Marthinsen


En av dem er undervannsfotograf Vebjørn Karlsen, som ble glad da mysteriet endelig ble løst i mai i fjor:

– Jeg tror de har funnet store deler av skipet. Dette er rett utenfor det området vi har lett i flere år. Bare kjipt at det ligger så dypt, sa han til Dykking.Opprinnelig publisert 28.05.2021ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta dykkelappen hos OFDS før jul

    Dykking er en kjempespennende aktivitet, og ingenting er bedre enn å ha et dykkesertifikat i baklommen når du skal på vinterferie. Meld deg på – Oslofjorden Dykkesenter har et kurs på planen før jul.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS