Støtter journalistene bak dykkene på Estonia
Discovery Channel går offentlig ut med sin støtte til regissør Henrik Evertsson og ROV-pilot Linus Andersson, som står tiltalt for brudd på gravfreden etter ROV-dykk på vraket av M/S Estonia i 2019.
Støtter journalistene bak dykkene på Estonia
Espen Skoland. Foto: Discovery
VRAK

Støtter journalistene bak dykkene på Estonia
Discovery Channel går offentlig ut med sin støtte til regissør Henrik Evertsson og ROV-pilot Linus Andersson, som står tiltalt for brudd på gravfreden etter ROV-dykk på vraket av M/S Estonia i 2019.
  27. januar 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det er vår vurdering at ROV-dykket var berettiget og innenfor loven, da dette er en sak av stor samfunnsmessig betydning, sier Espen Skoland i en pressemelding.

Skoland er viseadministrerende direktør for Discovery Nordics and EMEA, og ansvarlig redaktør i TVNorge.

– Det er unektelig noe urovekkende at det å utføre sin journalistiske plikt kan føre til straffeforfølgelse i et vestlig demokrati som Sverige, sier han.

Straffeforfølges etter ROV-dykk på Estonia


Det har gått 26 år siden Estonia forliste i Østersjøen og 852 mennesker mistet livet. Årsaken til ulykken er omdiskutert, og det har aldri blitt gjennomført noen fullstendig undersøkelse av vraket.

Kravene fra flere overlevende og etterlatte om å gjøre en grundig undersøkelse av hele vraket, har blitt avvist flere ganger av svenske myndigheter.

Som et resultat av dette, har mange av de pårørende aldri klart å forsone seg med tapet av sine kjære.

LES OGSÅ
Sverige går med på nye undersøkelser


– Da vi bestemte oss for å lage en dokumentar om Estonia-tragedien, ønsket vi å belyse hva som virkelig skjedde med skipet og forklare hvorfor mange overlevende og etterlatte ikke godtar den offisielle konklusjonen fra den svenske havarikommisjonen, sier Skoland.

Han forteller at da selskapet begynte å undersøke Estonia-saken, ble de stadig mer overbevist om at uroen mange slektninger og overlevende opplevde, faktisk var berettiget, basert på faktaene som forelå.

– Spesielt interessant for oss var det faktiske grunnlaget for konklusjonene om hvordan og hvorfor skipet gikk ned – og i våre øyne var det helt nødvendig med en gjennomgang av dette, sier han.

Ulovlig ROV-dykk på vraket av Estonia


Serien er produsert på bakgrunn av etablerte og gjengse journalistiske metoder. Som ledd i produksjonen er det intervjuet en rekke kilder med direkte tilknytning til saken, og Discovery har gjort sine egne undersøkelser basert på ledetråder de fant det nødvendig å forfølge.

En av disse undersøkelsene var å ta bilder av Estonias skrog, og spesielt de delene som det ikke finnes noen tidligere dokumentasjon på. Beslutningen om å gjøre dette ble svært nøye vurdert, både etisk og juridisk.

– Dykket ble utført for journalistiske formål, og var det eneste mulige tiltaket for å kunne avsløre om de offisielle forklaringene så ut til å være riktige, eller om det fantes øvrige forhold som ikke var blitt offentliggjort, sier Skoland.



Han legger til at det selskapet på bakgrunn av de juridiske og etiske vurderingene fastholder at handlingen Henrik Evertsson og Linus Andersson er tiltalt for, ikke er brudd på den svenske loven om gravfred.

– Det faktum at den svenske regjeringen nå har bestemt seg for å foreta dykk på egenhånd, gjør at hele rettssaken nærmest fremstår som komisk, sier han.

En del av det journalistiske oppdraget er å stille spørsmål, analysere og søke ny informasjon om begivenheter av samfunnsmessig interesse, og å gjøre denne informasjonen tilgjengelig for et større publikum.

Avslører hull i skroget på M/S Estonia


– Dette har vært drivkraften bak arbeidet vårt med dokumentarserien om Estonia, uttaler Skoland.

Funnene i serien «Estonia – funnet som endrer alt», som er tilgjengelig på Discovery+, er av betydelig interesse og har ført til nye undersøkelser.

Et utkast til revisjon av den svenske gravfredsloven skal presenteres i mars 2021, og det skal foretas nye etterforskningsdykk sommeren 2021 som følge av dokumentaren.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS