Støtter journalistene bak dykkene på Estonia
Discovery Channel går offentlig ut med sin støtte til regissør Henrik Evertsson og ROV-pilot Linus Andersson, som står tiltalt for brudd på gravfreden etter ROV-dykk på vraket av M/S Estonia i 2019.
Støtter journalistene bak dykkene på Estonia
Espen Skoland. Foto: Discovery
VRAK

Støtter journalistene bak dykkene på Estonia
Discovery Channel går offentlig ut med sin støtte til regissør Henrik Evertsson og ROV-pilot Linus Andersson, som står tiltalt for brudd på gravfreden etter ROV-dykk på vraket av M/S Estonia i 2019.
  27. januar 2021
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
– Det er vår vurdering at ROV-dykket var berettiget og innenfor loven, da dette er en sak av stor samfunnsmessig betydning, sier Espen Skoland i en pressemelding.

Skoland er viseadministrerende direktør for Discovery Nordics and EMEA, og ansvarlig redaktør i TVNorge.

– Det er unektelig noe urovekkende at det å utføre sin journalistiske plikt kan føre til straffeforfølgelse i et vestlig demokrati som Sverige, sier han.

Straffeforfølges etter ROV-dykk på Estonia


Det har gått 26 år siden Estonia forliste i Østersjøen og 852 mennesker mistet livet. Årsaken til ulykken er omdiskutert, og det har aldri blitt gjennomført noen fullstendig undersøkelse av vraket.

Kravene fra flere overlevende og etterlatte om å gjøre en grundig undersøkelse av hele vraket, har blitt avvist flere ganger av svenske myndigheter.

Som et resultat av dette, har mange av de pårørende aldri klart å forsone seg med tapet av sine kjære.

LES OGSÅ
Sverige går med på nye undersøkelser


– Da vi bestemte oss for å lage en dokumentar om Estonia-tragedien, ønsket vi å belyse hva som virkelig skjedde med skipet og forklare hvorfor mange overlevende og etterlatte ikke godtar den offisielle konklusjonen fra den svenske havarikommisjonen, sier Skoland.

Han forteller at da selskapet begynte å undersøke Estonia-saken, ble de stadig mer overbevist om at uroen mange slektninger og overlevende opplevde, faktisk var berettiget, basert på faktaene som forelå.

– Spesielt interessant for oss var det faktiske grunnlaget for konklusjonene om hvordan og hvorfor skipet gikk ned – og i våre øyne var det helt nødvendig med en gjennomgang av dette, sier han.

Ulovlig ROV-dykk på vraket av Estonia


Serien er produsert på bakgrunn av etablerte og gjengse journalistiske metoder. Som ledd i produksjonen er det intervjuet en rekke kilder med direkte tilknytning til saken, og Discovery har gjort sine egne undersøkelser basert på ledetråder de fant det nødvendig å forfølge.

En av disse undersøkelsene var å ta bilder av Estonias skrog, og spesielt de delene som det ikke finnes noen tidligere dokumentasjon på. Beslutningen om å gjøre dette ble svært nøye vurdert, både etisk og juridisk.

– Dykket ble utført for journalistiske formål, og var det eneste mulige tiltaket for å kunne avsløre om de offisielle forklaringene så ut til å være riktige, eller om det fantes øvrige forhold som ikke var blitt offentliggjort, sier Skoland.Han legger til at det selskapet på bakgrunn av de juridiske og etiske vurderingene fastholder at handlingen Henrik Evertsson og Linus Andersson er tiltalt for, ikke er brudd på den svenske loven om gravfred.

– Det faktum at den svenske regjeringen nå har bestemt seg for å foreta dykk på egenhånd, gjør at hele rettssaken nærmest fremstår som komisk, sier han.

En del av det journalistiske oppdraget er å stille spørsmål, analysere og søke ny informasjon om begivenheter av samfunnsmessig interesse, og å gjøre denne informasjonen tilgjengelig for et større publikum.

Avslører hull i skroget på M/S Estonia


– Dette har vært drivkraften bak arbeidet vårt med dokumentarserien om Estonia, uttaler Skoland.

Funnene i serien «Estonia – funnet som endrer alt», som er tilgjengelig på Discovery+, er av betydelig interesse og har ført til nye undersøkelser.

Et utkast til revisjon av den svenske gravfredsloven skal presenteres i mars 2021, og det skal foretas nye etterforskningsdykk sommeren 2021 som følge av dokumentaren.STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Gi et dykkekurs i julgave!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS