80 år siden V-5706 Ostmark gikk ned
Den 16. juni 1941 grunnstøtte den tyske forpostbåten V-5706 Ostmark og sank på 40 meters dyp ved Linesøya i Åfjord. Vraket omtales ofte med sitt tidligere navn, D/S Treff.
80 år siden V-5706 Ostmark gikk ned
Foto: Magnus Tornes
VRAK

80 år siden V-5706 Ostmark gikk ned
Den 16. juni 1941 grunnstøtte den tyske forpostbåten V-5706 Ostmark og sank på 40 meters dyp ved Linesøya i Åfjord. Vraket omtales ofte med sitt tidligere navn, D/S Treff.
  16. juni 2021
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
Den 33,8 meter lange hvalbåten D/S Treff ble bygd ved Akers mek. Verksted i 1925, for rederiet A/S Norsk Hvalfangst i Oslo. I 1929 ble hun kjøpt av A/S Tønsberg Hvalfangeri.

I februar 1940, like før utbruddet av andre verdenskrig, ble D/S Treff leid ut til 1. Sjøforsvarsdistrikt og satt i tjeneste som vaktbåt for Oslofjord Bevoktningsadveling.

Sjøsetting

D/S Treff blir sjøsatt ved Akers mek. Verksted i 1925. Foto: Norsk Teknisk Museum (ukjent fotograf, BY-NC-SA)


Krigen kom, og den 13. april 1940 ble D/S Treff tatt av tyskerne i Melsomvik. Fra 15. mai 1940 var hun i tjeneste som V-5706 Ostmark for 6. Küstensicherungsflottille.

I november 1940 ble flotiljen reorganisert og fikk navnet 57. Vorpostenbootflottille. Opprinnelig hadde man benyttet seg av norske hvalbåter, senere ble det etterfylt med tyske trålere og andre fartøyer.

Skipsregisteret

Arkivkortet fra Sjøfartskontoret viser dimensjonene, tonnasjen og andre opplysninger om D/S Treff (arkivfoto).


57. Vorpostenbootflottille sorterte under Küstensicherungsverband Norwegische Nordküste i Ålesund. Båtene sørget for sikrings- og eksortetjenester langs kysten.

D/S Treff ble bygd om og armert med synkeminer. På fordekket ble det montert en 76 mm kanon, som fortsatt står på vraket og er et fantastisk fotomotiv:

Kanon

Kanonen på fordekket er begrodd, men ellers helt intakt. Foto: Magnus Tornes


Den 16. juni 1941 grunnstøtte V-5706 Ostmark på Nessaskjæret ved Linesøya i Åfjord. Noen kilder oppgir forlisdatoen til mai 1941.

Historien skal ha det til at hun ble kjørt på grunn av berusede tyske gaster. Uansett ble havaristen stående på skjæret en tid før hun gled av skjæret og forsvant i dypet.

Skylight

Skylight'en bak styrhuset er fortsatt nesten intakt. Foto: Christian Skauge


V-6702 Eupen

Forpostbåten V-5702 «Eupen» var den tidligere hvalfangeren «Haug II», som var svært lik D/S Treff. Hun overtok betegnelsen V-5706 etter at Ostmark sank. Foto: Forsvarets Museer


I dag står V-5706 Ostmark på kjølen på 34–45 meters dyp og byr på et virkelig bra vrakdykk – mange mener dette er det flotteste vraket i Trøndelag.

Vraket byr på mange spennende detaljer, og man kan fortsatt se livbåtdaviter, propellen, skylight'en over maskinrommet og kanonen på fordekket – alt sammen flotte fotomotiver.

På grunn av dybden kan trimix være et godt alternativ for å få skikkelig bunntid, men det er mulig å gjøre dette dykket med luft.

Blueye Robotics har vært nede på vraket flere ganger med sine undervannsdroner, og har laget en flott 3D-modell av kanonen:

Vil man dykke på V-5706 Ostmark er det mest nærliggende å ta kontakt med Åfjord Froskemannsklubb, som holder til på Stokksund ikke langt fra vraket.

Man er avhengig av båt for å komme seg ut, og det pleier å ligge en bøye på vraket. Dersom man er i området er V-5706 Ostmark absolutt et vrakdykk å anbefale!STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Gi et dykkekurs i julgave!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS