Dette irriterer mest ved sjøen
Båter og vannscootere i høy fart scorer høyt på listen over irritasjonsmomenter langs norskekysten. Men én ting irriterer oss enda mer.
Dette irriterer mest ved sjøen
Vannscooter er gøy, men skaper også irritasjon. Foto: Pxhere.com
FRILUFTSLIV

Dette irriterer mest ved sjøen
Båter og vannscootere i høy fart scorer høyt på listen over irritasjonsmomenter langs norskekysten. Men én ting irriterer oss enda mer.
  30. juni 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det er på tide med strengere regelverk på sjøen, skriver organisasjonen Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

En landsdekkende Ipsos-undersøkelse viser at hver tredje nordmann irriterer seg over motorbåter og vannscootere i høy fart. For dykkere og fridykkere representerer dette også en sikkerhetsrisiko.

LES OGSÅ
Gjeninnfører forenklet forelegg til sjøs


– Vi er mange som ser fram til å nyte feriedagene på sjøen, men også her gjelder det å vise hensyn, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Paraplyorganisasjonen er bekymret over det de mener er en økende brukerkonflikt så sjøen, der myke trafikanter, som padlere, seilere, roere og badende, fortrenges.

– Stillhet og ro er blant folks viktigste grunner til å oppsøke natur, og kjøretøy i høy fart kan skape både støy og utrygghet, forteller Lier.

Klubbtilbud på båtførerprøven


Dykkere og fridykkere er også utsatt. Hvem har vel ikke opplevd at en rask båt suser tett forbi, til tross for at dykkeflagget er synlig?

Norsk Friluftsliv mener det nå er på tide å innføre strengere fartsbegrensninger for båter og vannscootere.

– Kysten skal være for alle. Dagens trafikkbilde, med stadig flere fritidsfartøyer i høy fart, krever et strengere regelverk slik at alle kan føle seg trygge, sier Lier.

LES OGSÅ
Høyhastighetsbevis til sjøs


Regjeringen vurderer i disse dager å innføre et høyhastighetsbevis for fritidsbåter med en hastighet over 50 knop, noe som tilsvarer 90 kilometer i timen.

Norsk Friluftsliv er positive til ideen om et høyhastighetsbevis, men mener grensen bør settes ved 30 knop, for å sikre tryggheten på sjøen.

Dette irriterer folk mest


Søppel

Forsøpling irriterer folk mer enn noe annet. Illustrasjonsfoto: Adege/Pixabay


Mens 39 prosent oppgir at de irriterer seg over båter og vannscootere som suser forbi, er stengsler og privat-skilt ved kysten også en plage for mange.

Det som imidlertid irriterer aller flest nordmenn når de oppholder seg på sjø og kyst, er søppel. Hele 67 prosent irriterer seg over forsøpling langs kysten, viser Ipsos-tallene.

Dette synes normenn er mest irriterende på og ved sjøen:


  • 67% – Forsøpling
  • 41% – Privat-skilt, gjerder og andre stengsler langs kysten
  • 39% – Motorbåter eller vannscootere i høy fart


– Søppel i naturen ødelegger turopplevelsen, og det er alvorlig både for miljøet og dyrelivet. Alle har et ansvar for å holde kysten ren, sier Bente Lier.

Kilde: Norsk Friluftsliv


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS