– Dette er ille, sier inspektør
Over 80% av de kontrollerte redskapene var ikke i samsvar med regelverket under en fellesaksjon mot ulovlig fiske på Vestlandskysten i midten av juli.
– Dette er ille, sier inspektør
Foto: Fiskeridirektoratet
MILJØ

– Dette er ille, sier inspektør
Over 80% av de kontrollerte redskapene var ikke i samsvar med regelverket under en fellesaksjon mot ulovlig fiske på Vestlandskysten i midten av juli.
  23. juli 2021
☒   ANNONSE:
– Totalt ble det beslaglagt 348 ulike redskap i aksjonen, som var et samarbeid mellom Fiskeridirektoratet, Kystvakten, Statens Naturoppsyn og Politiet, opplyses det i en pressemelding.

I alt ble det kontrollert 148 redskaper, og bare 26 av disse var i samsvar med regelverket. De fleste tilfellene vil bli meldt til politiet.

Kontroll

Inspektør Narve Leonhardsen drar opp et spøkelsesgarn fylt med død og levende krabbe. Foto: Fiskeridirektoratet


– Dette er ille. Mange av teinene vi beslaglegger har feil fluktåpning, feilmontert bomullstråd som skal åpne teinene hvis de går tapt eller de er mangelfullt merket, sier inspektør Narve Leonhardsen i Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste.

Etter at beslagene var overlevert til politiet gikk Fiskeridirektoratets oppsynfartøy «Eir» en liten tur i området vest for Flesland flyplass mellom Bergen og Sotra.

Resultatet fra den korte, tilfeldige turen ble beslag av 38 nye ulovlige teiner.
Etter at aksjonen var over fant kontrollørene ytterligere 38 ulovlige redskaper mellom Flesland og Sotra. Kart: Google Maps


– Det er ikke spesielt vanskelig å finne ulovlig redskap, sier Leonhardsen.

Mange redskap blir mistet eller etterlatt i sjøen og blir stående og fiske til ingen nytte. Dette fører til dyremishandling og seigpining av fisk og skalldyr.

– Vi blir lei oss når vi kommer over redskap som gjerne har stått i sjøen i månedsvis, kanskje årevis. Samtidig er det tilfredsstillende å få det opp fra sjøen. Det er kanskje noe av det mest meningsfylte vi gjør, sier Leonhardsen.

Samme feil går igjen


Feilmontert bomullstråd og feilmontert rømmingshull er gjengangere når Fiskeridirektoratet kontrollerer redskap.

– Mange ser ikke ut til å være klar over hvordan bomullstråden skal monteres, eller de vet ikke at rømmingshull og fluktåpning ikke er det samme, sier inspektør Rudi Iden fra Fiskeridirektoratet Vest, som også deltok i aksjonen.

LES OGSÅ
– Uakseptabelt mye ulovlig fiske


Han forteller at bomullstråden vil råtne etter en tid og skal sørge for at teinene åpner seg hvis den går tapt, mens fluktåpningen skal sørge for at krabbe og hummer under minstemålet kan komme seg ut fra teinene.

Bomullstråd er påbudt i teiner som blir brukt til å fange krabbe, hummer og leppefisk. Fiskeridirektoratet har laget en video som viser hvordan bomullstråden skal monteres:

– Resultatene fra denne og lignende aksjoner vis at kontrollbehovet er enormt, og at det trengs holdningsendring hos svært mange som er ute og fisker i sjøen, skriver Fiskeridirektoratet.

De opplyser at de har tre fartøy som vil være operative og kontrollere redskap i hele Sør-Norge i tiden fremover. I tillegg vil også Kystvakten, Statens Naturoppsyn og Politiet gjennomføre kontroller.

Kilde: Fiskeridirektoratet

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på dykkerutstyr!

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS