Lite kvikksølv i fisk og krabbe ved U-864
Havforskningsinstituttet overvåker innholdet av kvikksølv i sjømat fisket rundt vraket av den tyske ubåten U-864 ved Fedje. Nå er rapporten for 2020 klar, og den viser stabilt lave nivåer.

Lite kvikksølv i fisk og krabbe ved U-864
Havforskningsinstituttet overvåker innholdet av kvikksølv i sjømat fisket rundt vraket av den tyske ubåten U-864 ved Fedje. Nå er rapporten for 2020 klar, og den viser stabilt lave nivåer.
26. september 2021
Vraket ligger på omlag 150 m dyp og sjøbunnen rundt er sterkt forurenset av metallisk kvikksølv.

LES OGSÅ
Fedje-ubåten må heves!
På vegne av Kystverket overvåker Havforskningsinstituttet årlig innholdet av kvikksølv i sjømat fisket rundt vraket samt referanselokaliteter fire nautiske mil nord og sør for vraket.
– I 2020 analyserte vi filet av 75 brosmer (Brosme brosme) og klokjøtt og innmat av 75 taskekrabber (Cancer pagurus) for totalkvikksølv, skriver forskerne.
Tolv brosmer (6 prøvetatt ved vraket, 5 sør for vraket og 1 nord for vraket) hadde kvikksølvnivå over grenseverdien satt for mattrygghet i EU og Norge.

U-864 var på vei til Japan da hun ble og senket av HMS Venturer.
Når størrelsen på fisken ble tatt høyde for, var ikke konsentrasjonene målt i 2020 høye sammenlignet med tidligere år.
Gjennomsnittlig kvikksølvnivå i krabber fanget ved vraket av U-864 var forholdsvis lavt i 2020 sammenlignet med mange tidligere år.
– Dette kan skyldes at prøvene dette året ble tatt allerede tidlig i mai, opplyser forskerne.
Klokjøtt av krabber hadde et kvikksølvnivå godt innenfor grenseverdiene for mattrygghet, og det var ingen forskjell mellom de tre lokalitetene.
Heller ikke i innmaten fra krabbene var det forskjell mellom de tre lokalitetene i dataene fra 2020.
Både ved vraket og fire nautiske mil nord var det imidlertid et par krabber som skilte seg ut med avvikende høye kvikksølvnivåer i hepatopankreas.