Har funnet vraket av «Endurance»
Polfareren Sir Ernest Shackletons berømte polarskute «Endurance» gikk tapt i isen i Antarktis for over 100 år siden. Nå er vraket funnet, i bemerkelsesverdig god stand.
Har funnet vraket av «Endurance»
Foto: © Falklands Maritime Heritage Trust/National Geographic
VRAKFUNN

Har funnet vraket av «Endurance»
Polfareren Sir Ernest Shackletons berømte polarskute «Endurance» gikk tapt i isen i Antarktis for over 100 år siden. Nå er vraket funnet, i bemerkelsesverdig god stand.
  10. mars 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Vi er glade for å kunne bekrefte at vi har lokalisert vraket av «Endurance», Sir Ernest Shackletons skip som ikke har vært sett siden det ble knust i isen og sank i Weddelhavet i 1915, skriver Falklands Maritime Heritage Trust.

Over 100 år etter Shackletons død ble skipet funnet omtrent fire sjømil sør for posisjonen kaptein Worsley noterte da skipet gikk ned.

Endurance

Navnet på hekken etterlater ingen tvil om skipets identitet. Foto: © Falklands Maritime Heritage Trust/National Geographic


Dessverre for dykkere som eventuelt hadde gledet seg til å oppleve den berømte polarskuta med egne øyne ligger vraket på 3.008 meters dyp.

De fantastiske bildene har gått sin seiersgang i medier over hele verden det siste døgnet, og viser et svært intakt vrak med massevis av spennende detaljer:

Ekspedisjonen la ut fra Cape Town med forskningsskipet S.A. Agulhas II den 5. februar, med mål om å finne og filme vraket og samtidig gjøre klimaundersøkelser underveis.

Vraket ble funnet ved hjelp av en Saab Sabretooth ROV, og er fredet som et historisk sted og monument i henhold til Antarktistraktaten.

Shackleton og Endurance

Sir Ernest Shackleton og «Endurance» i isen i 1915. Foto: Public domain


– Vi er overveldet over at vi hadde hellet med oss og fant «Endurance», og fikk filmet og fotografert vraket. Det er uten tvil det flotteste trevraket jeg noen gang har sett. Det står på kjølen, intakt og er i fantastisk stand, sier utforskningsleder Mensun Bound.

Det kommer naturligvis en dokumentar om ekspedisjonen og funnet av «Endurance», og denne skal ha premiere høsten 2022 som en del av National Geographics Explorer-serie.Shackletons «Imperial Trans-Antarctic Expedition» (1914–1917) mislykkes i å krysse Antarktis fra Weddelhavet via sydpolen til Rosshavet, og «Endurance» ble fanget i isen.

Mannskapet kom seg til den ubebodde Elefantøya, og ble berget seks måneder senere i en heroisk redningsaksjon der Shackleton og fire andre seilte 1.300 kilometer etter hjelp.

Endurance

Styrbord baug. Foto: © Falklands Maritime Heritage Trust/National Geographic


En lengre artikkel om funnet av vraket og skipets historiske betyning ligger ute på www.nationalgeographic.com.

Vil du lese mer om Shakletons polekspedisjon, hva som gikk galt og den utrolige redningsaksjonen har Store norske leksikon en flott artikkel om dette.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Kjempetilbud på Suex VR-T

  Denne uken er det 15–40% på hele butikken hos Bare Dykk. Spar tusenvis på tørrdrakter, computere og ventilsett – og få en Suex VR-T undervannsscooter til fantasipris!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS