Seks vrak identifisert ved Karlskrona
Marinarkeologer har identifisert vrakene av seks orlogsskip som ble senket utenfor Karlskrona på 1700-tallet for å hindre angrep fra sjøsiden. De spennende vrakene blir en del av en planlagt dykkepark.
Seks vrak identifisert ved Karlskrona
Foto: Jim Hansson, Vrak/SMTM (CC BY)
VRAK

Seks vrak identifisert ved Karlskrona
Marinarkeologer har identifisert vrakene av seks orlogsskip som ble senket utenfor Karlskrona på 1700-tallet for å hindre angrep fra sjøsiden. De spennende vrakene blir en del av en planlagt dykkepark.
  13. mars 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det har lenge vært kjent at det lå vrak på bunnen i Djupasund mellom øyene Tjurkö og Sturkö utenfor Karlskrona på den svenske sydkysten, skriver Vrak – Museum of Wrecks i en pressemelding.

Ingen har visst hvilke vrak som lå på havbunnen, men nå er seks av dem identifisert: Linjeskipene «Enigheten» (det tredje største på 1600-tallet) og «Wasa», skonnertbriggen «Pollux», fregatten «Södermanland», «Disa» og kronejakten «Simpan».

Vrak

Grafikk: Alexander Rausch, Vrak/SMTM


Alle var skip med lange og spennende historier, som avsluttet karrieren ved å bli senket for å tjene som vrakbarriere for å beskytte Karlskrona by.

– Å endelig kunne identifisere disse vrakene føles fantastisk! Det finnes få tilsvarende vrakbarrierer som den i Djupasund, sier Jim Hansson, marinarkeolog ved vrakmuseet.

LES OGSÅ
Se alle episodene av TV-serien «Vrakletarna»


Området ble kartlagt med et flerstråleekkolodd som viste seks sannsynlige vrak, samt flere andre historiske levninger på havbunnen.

– Kartleggingen gjorde at vi kunne konsentrere det arkeologiske arbeidet og dokumentere vrakene mer systematisk, sier Patrik Höglund, marinarkeolog ved Vrak.

Vrak

Foto: Patrik Höglund, Vrak/SMTM (CC BY)


Arkeologene sammenlignet det som kom frem fra undersøkelsen med arkivdata som forteller om sunkne skip i Djupasund, et ofte oversett kildemateriale.

– I stedet for å bare spekulere kan vi ved hjelp av arkeologisk dokumentasjon finne fakta om vrakene i Djupasund, forteller Höglund.Både den arkeologiske dokumentasjonen, arkivmaterialet og treprøver fra vrakene har bidratt til å fastslå den sannsynlige identiteten på skipene.

– Nå er så og si alle vrakene i Djupasund identifisert. De forteller om en urolig tid i Nlekinges historie, og har vært involvert i sjøslag med både russere og dansker på 1700- og 1800-tallet, sier Karl-Oskar Erlandsson, antikvar hos Länsstyrelsen i Blekinge.

LES OGSÅ
Spektakulært vrakfunn fra 1700-tallet


Arkivstudier viser at skipene deltok i ekspedisjoner til de såkalte Barbaresk-statene på kysten av Nord-Afrika, og på handelsreiser helt til det fjerne Kina.

Skipene og verftene er avgjørende for å forstå hvorfor byen Karlskrona ble bygd. Skip fra noen av Sveriges mest kjente skipsbyggere, som Charles Sheldon, Harald Sohlberg og Fredrik Henrik af Chapman, finnes i vraksperren i Djupasund.

Vrak

Foto: Patrik Höglund, Vrak/SMTM (CC BY)


– Disse skipene er deler av puslespillet som gjør at at Karlskrona ser ut som i dag. Vrakenes historie må bringes til overflaten for å forstå hele verdensarven, sier Jim Hansson.

I tillegg til de seks vrakene ble det funnet ulike anlegg, en steinhaug i form av en pyramide og rader med pæler og trekonstruksjoner brukt i forbindelse med senkingen av skipene.

LES OGSÅ
Fant Enigma-maskin på havbunnen


– Det er moro å kunne knytte vrakene til historiske hendelser, som da den engelske flåten truet Karlskrona. Det gir en ekstra dimensjon, sier Jim Hansson.

Resultatene fra undersøkelsene i Djupasund er en del av forskningsprogrammet «Den glemte flåten – Sveriges blå kulturarv 1450–1850».

Vrak

Fra utstillingen «Resande Mannen». Foto: Anneli Karlsson, Vrak/SMTM


Planlegger dykkepark


De identifiserte vrakene vil berike dykkeparken som planlegges i Karlskrona. Parken vil gi en flott kulturopplevelse på grunn av de gode forholdene for bevaring av vrak i Østersjøen.

Marinarkeologene fra vrakmuseet har laget et forslag til en dykkeløype i Djupasund, der man vil kunne se ulike spennende og interessante detaljer som forteller noe om skipene.Det vil bli arrangert guidede dykk i parken, og selv de som ikke dykker vil kunne ta del i det som finnes under overflaten ved hjelp av informasjonsskilt.

– Disse nye funnene tilfører Karlskronas maritime historie nye, spennende historier og styrker Karlskronas merkevare og attraktivitet som turistdestinasjon, sier Monica Frisk, prosjektleder for vrakprosjektet i Karlskrona.Kilde: Vrak – Museum of WrecksANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Kjempetilbud på Suex VR-T

  Denne uken er det 15–40% på hele butikken hos Bare Dykk. Spar tusenvis på tørrdrakter, computere og ventilsett – og få en Suex VR-T undervannsscooter til fantasipris!

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Black Week: 10% på Garmin

  Blant haugevis med gode Black Week- tilbud for store og små kan man spare 10% på alle Garmin-produkter hos Frivannsliv. Sikre deg en ny computer mens lageret varer!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS