«Endurance» ble bygd i Norge
Vraket av Ernest Shackletons berømte polarskute «Endurance» ble funnet i forrige uke. En artig detalj er at skipet ble bygd i Norge – se minidokumentar her!
«Endurance» ble bygd i Norge
Foto: Hvalfangstmuseet i Sandefjord
VRAK

«Endurance» ble bygd i Norge
Vraket av Ernest Shackletons berømte polarskute «Endurance» ble funnet i forrige uke. En artig detalj er at skipet ble bygd i Norge – se minidokumentar her!
  13. mars 2022
Read in English!
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
I forrige uke ble «Endurance» funnet på 3.008 meters dyp i Weddelhavet, der hun gikk ned 25. november 1915 etter å ha blitt knust i skruisen.

Den 144 fot lange polarskuta ble bygd som «Polaris» i bøk, eik og edelgran ved Framnæs Mekaniske Værksted i Sandefjord, etter tegninger av Ole Aanderud Larsen. Byggingen ble ledet av skipsbygger Christian Jacobsen.

Hvalfangstmuseet i Sandefjord har laget denne minidokumentaren om skipet:

Skuta hadde tre master og var rigget som skonnertbrigg. I tillegg hadde hun en kullfyrt dampmaskin på 350 hk, som gav en fart på respektable 10 knop.

«Polaris» gikk av stabelen den 17. desember 1912 under navnet «Polaris», og var eid av Lars Christensen fra Sandefjord og Adrian de Gerlache fra Belgia.

Har funnet vraket av «Endurance»


De hadde tenkt å bruke skuta til å frakte turister til Arktis for å jakte på hval og isbjørn, men pengeproblemer gjorde at de måtte selge «Polaris».

Den nye eieren var Ernest Shackleton, som gav henne navnet «Endurance» etter familiens motto Fortitudine Vincimus – «by endurance we conquer».

Han hadde store planer, som skulle gjøre «Endurance» til et av verdens mest berømte skip.

I 1914 satte «Endurance» kursen sørover med kaptein Frank Worsley ved roret og et mannskap på 27 mann. De plukket opp Ernest Shackleton i Buenos Aires og ankom Grytviken på Syd-Georgia 15. november samme år.

Planen var å landsette en ekspedisjon som skulle krysse Antarktis via sydpolen for første gang. Ekspedisjonen mislyktes, og «Endurance» frøs fast i isen og sank 25. november 1915.

Dokumentar om Shackleton:


https://www.youtube.com/watch?v=5OBsHnS5S4UI stedet for å bli den første til å krysse Antarktis, ble Shackleton kjent for en heroisk redningsaksjon for å berge mannskapet.

Vraket ble funnet i forrige uke av leteekspedisjonen Endurance22, bare fire sjømil unna posisjonen kaptein Frank Worsley oppgav da skipet sank i 1915.


STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Gi et dykkekurs i julgave!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS