Forskerskole under vann på Hvaler
Lei en Biolog arrangerer forskerskole under vann for nysgjerrige barn på Hvaler i juni. Tilbudet er beregnet på barn fra 5. til 7. klasse, og de kan vente seg mye moro.

Foto: Lei en Biolog
Forskerskole under vann på Hvaler
Lei en Biolog arrangerer forskerskole under vann for nysgjerrige barn på Hvaler i juni. Tilbudet er beregnet på barn fra 5. til 7. klasse, og de kan vente seg mye moro.
21. mai 2022
Derfor inviterer de nysgjerrige barn på tur ned i fjæra for å oppdage Norge fra en vinkel de kanskje ikke har sett før. Målet er å lære barna om havet, i havet.
Forskerskole på Hvaler 20.-24. juni

Foto: Lei en Biolog
Forskerskolen er et dagtidstilbud mellom 09:00 og 15:00 i uke 25 for barn mellom 5. og 7. klasse. Aktivitetene er et samarbeid mellom Lei en biolog og Pungtvannsaksjonen, og gjennomføres med støtte fra Sparebankstiftelsen.
Det er mye spennende som skjer på forskerskolen! Vi har kopiert programmet for uken, og det inneholder masse lærerike og morsomme aktiviteter.
Mandag: Vanntilvenning
Fridykkerkurs; hva er fridykking? Hvorfor er det så gøy? Hva kan man bruke det til? Teori og sikkerhet. Hopp i havet! Plasking i vannet. I dag bruker vi dagen på å bli kjent med vannet, utstyret, sjøen og hverandre.

Foto: Lei en Biolog
Tirsdag: Forskerdag
Introduksjon til de forskjellige dyregruppene, hva man kan se etter, hvordan bruke øynene under vann for å finne alle de rare småkrypene.
Hopp i havet! Øvelsestur for å finne arter og grupper, og begynne å identifisere og sortere det vi finner. Krabber, reker og eremittkreps tilhører krepsdyr, mens sjøstjerner og kråkeboller er pigghuder. Lage utstilling og plassere riktig dyr i riktig gruppe; rike, rekke og klasse. Vi leker i vannet og går på skattejakt.

LES OGSÅ
Har du sett strandkrabbe med rogn?
Onsdag: Forsker- og restaureringsdag
I dag skal vi se litt på hva vi kan gjøre for å forbedre forholdene i fjorden nær oss. Vi bygger sjøpung- og blåskjellhotell, måler sikt med secchi-disker, noterer vannkvalitet og snakker om hva som gjør fjorden sliten, og hva man kan gjøre for å forbedre det.
Hopp i havet! Ekspedisjon ned i tangbeltet for å finne flest mulig arter! Kanskje fiske litt? Trekke teiner og annet utstyr. Føre opp alt og rapportere i Artsobservasjoner, lære om folkeforskning og hvorfor det er så viktig.

Foto: Lei en Biolog
Torsdag: Mat fra havet
Hva er kan man høste selv? Hvor bør man gå? Hva kan man spise? Vi møtes på egnet plass for å høste tang, tare, skjell, krabber og annet spiselig fra fjæra!
Vi koker, steker og smaker på det vi har funnet, og snakker om ansvarlig høsting (ikke ta mer enn du trenger/det området tåler). Vi ser på Fritidsfiskeappen og snakker om hvorfor det er viktig med regler. Blåskjellvarselet brukes også flittig.

LES OGSÅ
Har du sett Selskvadronen?
Fredag: Plukk opp og sett ut
I dag skal vi plukke opp ting som ikke hører hjemme i havet (stillehavsøsters, søppel etc) og sette ut installasjonene våre. Vi skal lære om hva marin forsøpling er, og hvorfor er det skadelig.
Ryddeaksjon over og under vann. Hva bør vi la ligge, og hva bør hentes opp? Hvilke arter finner vi på søppelet som har ligget i vann? Er noen av de truet? Svartelistet?

Foto: Lei en Biolog
Påmeldingsavgiften er 750 kr pr. barn (bindende påmelding). Barna må være kledd etter været, og ha med egen niste. De får låne fridykkerutstyr på stedet.
– Vi har totalt 20 plasser, og det er førstemann-til-mølla-prinsippet som gjelder, sier Pia Ve Dahlen.
Hun legger til at man får beskjed om man har fått plass, eller om man blir satt på venteliste. Du finner påmeldingsskjema på lenken nederst i saken.
Lei en Biolog holder også forskerskole for nysgjerrige barn i Stavanger i uke 31 og 32.
LES MER
Forskerskole på Hvaler 2022
Forskerskole på Hvaler 2022