Fant flyvrak på Svalbard
Under et sjøoppmålingsoppdrag i fjor oppdaget Kartverket et flyvrak på havbunnen utenfor Svalbard. Flyet er trolig en tysk Blohm & Voss BV 138 som nødlandet og sank i 1942.
Fant flyvrak på Svalbard
Foto: © Kartverket
VRAKFUNN

Fant flyvrak på Svalbard
Under et sjøoppmålingsoppdrag i fjor oppdaget Kartverket et flyvrak på havbunnen utenfor Svalbard. Flyet er trolig en tysk Blohm & Voss BV 138 som nødlandet og sank i 1942.
  16. juni 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Vi oppdaget et flyvrak på havbunnen utenfor Svalbard under et sjømålingsoppdrag i fjor, som trolig stammer fra andre verdenskrig, skriver Kartverket.

Flyvraket er rundt 14 meter lang og har et vingespenn på 26 meter. Fra terrengmodellen av havbunnen er det identifisert tre motorer, hvorav det ene ligger under vraket.

Flyvrak

Flykroppen er ca. 14 meter lang, og flyet har tre motorer. Foto: © Kartverket


Kartverket antar flyet er et Blohm & Voss BV 138, som var en del av «Unternehmen Wunderland», et angrep på den nordlige sjøruten til russisk skipstrafikk fra Vladivostok gjennom Nordøstpassasjen.

Den tunge krysseren Admiral Scheer ble satt inn for å stanse trafikken av våpen og forsyninger, støttet av blant annet fem Blohm & Voss BV 138 flybåter.

BV 138

BV 138 ble kalt «Der Fliegende Holzschuh» – den flygende tresko. Foto: Flickr.com (public domain)


Flytypen Blohm & Voss BV 138 «Seedrache» hadde tre Junkers Jumo 205D dieselmotorer, og kunne holde seg på vingene i opptil 12 timer.

De var ideelle for å lokalisere fiendtlige skip, men en av utfordringene var å fylle drivstoff. Den eneste måten å gjøre det på var fra ubåter – såkalte «Milchkühe», eller melkekyr.

Kart

Flyvraket ligger ifølge den tyske tapsrapporten i dette området. Vraket er fredet av Sysselmesteren på Svalbard. Kart: Mapbox


Oberleutnant zur See Hans-Werner Dierschke var pilot på BV 138 med kjennetegn K6+HL. Den tilhørte 3./KüFlGr 406, og hadde vært på leting etter konvoien PQ 18 med 40 allierte lasteskip som skulle til Arkhangelsk.

I løpet av rekognoseringsoppdraget hadde Dierschke tanket fra ubåter to ganger, og den 14. august 1942 skulle han returnere til Tromsø etter å ha tatt ombord en kubikkmeter diesel fra ubåten U-255.

Der Adler

Flyet under slep av ubåten U-255. Bildet stammer fra det tyske propagandamagasinet «Der Adler».


Plutselig stanset to av de tre motorene, og Dierschke måtte nødlande ved Wilhelmsøya. Det hadde kommet saltvann i drivstoffet.

Mannskapet ble berget av U-255, og flyet ble tatt under slep. De gikk langsomt sørover for finne roligere farvann der tanken kunne tømmes.

SE VIDEO
Unik flybåt: Blohm & Voss BV 138


Tre dager senere gikk det galt. Flyet kullseilte på grunn av sterk vind utenfor Boltodden ved Kvalvågen, og Kptlt. Reinhart Reche på U-255 beordret at det skulle senkes med kanonild.

I den tyske tapsrapporten oppgis det at senkingen skjedde i marinekvadrat ÄG 7969, og det er sannsynligligvis dette flyet som nå er lokalisert.

Flyvrak

Flyvraket er et fredet kulturminne og forvaltningsansvaret ligger hos Sysselmesteren på Svalbard. Foto: © Kartverket


Vraket ble funnet i fjor, men er først nå gjort offentlig kjent. Den nøyaktige posisjonen er foreløpig unntatt offentlighet for å hindre vrakplyndring.

– Meg bekjent er det første gang det er oppdaget et flyvrak på sjømålingsoppdrag i Kartverket, sier direktør Gudmund Jønsson i Kartverkets sjødivisjon.Jønsson sier at slike funn på havbunnen viser at det generelt er mange uoppdagede grunner som gjør at behovet for sjømåling er konstant.

Funnet er meldt funnet til både Sysselmesteren på Svalbard og til Riksantikvaren. Kulturminner fra før 1946 er automatisk fredet på Svalbard.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Kjempetilbud på Suex VR-T

  Denne uken er det 15–40% på hele butikken hos Bare Dykk. Spar tusenvis på tørrdrakter, computere og ventilsett – og få en Suex VR-T undervannsscooter til fantasipris!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS