Skal rydde Store Lungegårdsvann
Miljødirektoratet gir Bergen kommune 107 millioner kroner for å rydde og tildekke sjøbunnen i Store Lungegårdsvann med rene masser. Der ligger det flere vrak, blant annet D/S Topdal. Hva skjer med dem?
Skal rydde Store Lungegårdsvann
D/S Topdal. Foto: Dykkings arkiv
VRAK

Skal rydde Store Lungegårdsvann
Miljødirektoratet gir Bergen kommune 107 millioner kroner for å rydde og tildekke sjøbunnen i Store Lungegårdsvann med rene masser. Der ligger det flere vrak, blant annet D/S Topdal. Hva skjer med dem?
  12. juli 2022
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
– Sjøbunnen i Store Lungegårdsvann har over år blitt betydelig forurenset med tungmetaller og organiske miljøgifter. Det er viktig å få ryddet opp, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i en pressemelding.

For å bedre tilstanden skal det først fjernes skrot fra sjøbunnen, før den tildekkes med ny, ren sjøbunn. På bunnen ligger det imidlertid flere vrak. Hva skjer med dem?

Store Lungegårdsvann

Utslippene til Store Lungegårdsvann er stanset eller kraftig redusert, og nå skal sjøbunnen ryddes. Foto: Anne Christine Knag, Bergen kommune


Maritimt Museum har registrert til sammen 25 lokaliteter, og fem av dem er over 100 år gamle og dermed vernet etter Kulturminneloven.

Et av disse er D/S Topdal, som er et flott dykkemål. Vi spurte Miljødirektoratet i hvilken grad dette og andre vrak vil bli berørt av oppryddingen på sjøbunnen.

Kart

Kartet fra rapporten «Generell beskrivelse av skrotrydding i Store Lungegårdsvann», utarbeidet av Cowi (Aud Venke Sundal). D/S Topdal er den nordligste røde stjernen.


– De vernede vrakene skal ikke fjernes og må ikke skades under ryddingen. D/S Topdal hører inn under denne kategorien, sier pressevakt Anette Sørheim til Dykking.

Hun forteller at alle andre vrak i området grunnere enn 15 meter blir fjernet som del av skrotryddingen. I tillegg skal de tre vrakene som er markert med svart sirkel på kartet også fjernes. Disse ligger på 15–17 meters dyp.

LES OGSÅ
Er du interessert i vrakdykking?


Kartet viser en oversikt over lokalitetene til vrakene basert på kartlegginger utført av Stiftelsen Bergen Sjøfartsmuseum (2013) og Skarv AS (2022).

Rapportene er tilgjengelig på Bergen kommunes nettsider for Renere Havn. De røde stjernene viser vrak som er fredet.

D/S Topdal

D/S Topdal. Foto: Ukjent, Norges Postmuseum


Miljødirektoratet har tidligere bevilget midler til opprydding av sjøbunnen i andre områder i byfjorden i Bergen.

Oppryddingen i Store Lungegårdvann er viktig for å hindre rekontaminering av Puddefjorden, som fikk ny, ren sjøbunn i 2018.

Forurensningen i sjøbunnen i Store Lungegårdsvann kommer først og fremst fra tidligere industriutslipp, urenset avløpsvann og miljøgifter, som veitrafikk, gammel maling og andre fasadematerialer.

Sank etter lek ombord


D/S Topdal havnet på bunnen av Store Lungegårdvann i 1946 etter at noen tjuagutter hadde lekt ombord og kommet i skade for å åpne bunnventilen. Dermed sank den gamle fergen på 19 meters dyp.

For noen år siden ble det dumpet fyllmasse i Store Lungegårdsvann, og ryktene ville ha det til at massene hadde sklidd ut og delvis dekket til vraket. Dette stemmer ikke:

– Skarv Technologies har på oppdrag fra Renere Havn Bergen vært og filmet Topdal med UV-droner og det er i god tilstand og absolutt dykkbart, opplyser Anette Sørheim.

D/S Topdal

Foto: Ukjent/Dykkings arkiv


STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Flott vrakdykking på Sørlandet

  One Ocean Dive Resort i Søgne like utenfor Kristiansand ligger perfekt til for dykking på en rekke spennende vrak – ta turen med klubben eller vennegjengen!

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for bransjen – de tar også imot ventilsett og flasker fra dykkere. Kanskje det er på tide med service?
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS