Dømt for dykkene på Estonia
Journalisten Henrik Evertsson og ROV-føreren Linus Andersson ble dømt for brudd på gravfreden i forbindelse med dykkene på vraket av Estonia i ankesaken i går.
Dømt for dykkene på Estonia
Foto: Discovery
VRAK

Dømt for dykkene på Estonia
Journalisten Henrik Evertsson og ROV-føreren Linus Andersson ble dømt for brudd på gravfreden i forbindelse med dykkene på vraket av Estonia i ankesaken i går.
  6. september 2022
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
Dykkene som ble gjort på vraket i forbindelse med dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt» var lovbrudd, men motivet bak gjerningen medfører mildere straff.

Det konstaterte tingretten i Gøteborg i går. De to må imidlertid ikke sone noen straff, og får i stedet dagsbøter. Dommen blir anket, opplyser Göteborgsposten.

Henrik Evertsson

Journalist og regissør Henrik Evertsson. Foto: Discovery


De to ble frikjent i Göteborg tingrett i februar i fjor, etter ROV-dykkene på vraket av M/S Estonia som blegjennomført i september 2019.

Saken ble imidlertid anket av påtalemyndigheten, som ikke slo seg til ro med at dykking kunne gjennomføre på vrakstedet.

LES OGSÅ
Frikjent for ROV-dykking på Estonia


– Det finnes en sterk allmenn interesse i å opprettholde gravfreden rundt M/S Estonia, som er en gravplass for et stort antall mennesker, sier rettens leder Göran Lundahl.

I en uttalelse sier han at beskyttelsen av gravfreden veier sterkere enn interessen for å beskytte ytrings- og informasjonsfriheten.

M/S Estonia

3D-bilde av M/S Estonia og bunnen omkring vraket. Illustrasjon: Havarikommisjonen


Warner Bros. Discovery, som er ansvarlig for dokumentarserien, sier i en pressemelding at de gir de dømte journalistene full støtte, og at dommen vil bli anket.

– Vi beklager dagens avgjørelse fra Gøteborg tingrett og konstaterer samtidig at de kom til en annen konklusjon enn tingretten gjorde sist, sier Henrik Evertsson.

LES OGSÅ
Sverige går med på nye undersøkelser


I en pressemelding opplyser han at saken involverer viktige journalistiske prinsipper og komplekse juridiske vurderinger.

– Vår holdning forblir uendret, og vi nekter for å ha begått lovbrudd. Vi ønsker derfor å komme med våre synspunkter i en ny behandling i lagmannsretten, sier Henrik Evertsson.

Hemmelig film viser nytt hull i Estonia


ROV-dykkene som Evertsson og Andersson ble dømt for i dag ble gjort i september 2019 fra den tyske dykkebåten M/S Fritz Reuter.

Tyskland ikke har underskrevet den såkalte Estonia-traktaten. Tingretten i Gøteborg slår imidlertid nå fast at loven gjelder for svenske statsborgere, uansett nasjonalitet på skipet.I dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt» dokumenterte Henrik Evertsson et tidligere ukjent hull i skroget på passasjerfergen.

Dette har ført til at den svenske havarikommisjonen og estiske myndigheter har gjenpoptatt undersøkelsene av vraket for å finne ut hva som forårsaket forliset.

STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gi et dykkekurs i julgave!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS