Færre enn 350 nordkapere igjen
Hvert år i oktober publiserer North Atlantic Right Whale Consortium (NARWC) nøkkeltall fra sin årlige rapport om statusen til nordkaperen, en av de mest truede store hvalene i verden.
Færre enn 350 nordkapere igjen
En nordkaper i Bay of Fundy i Canada. Foto: Lindsay Hall, New England Aquarium
HVAL

Færre enn 350 nordkapere igjen
Hvert år i oktober publiserer North Atlantic Right Whale Consortium (NARWC) nøkkeltall fra sin årlige rapport om statusen til nordkaperen, en av de mest truede store hvalene i verden.
  26. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Rapporten viser en nedadgående trend for bestanden av nordkapere. Menneskelig påvirkning hindrer den kritisk truede artens evne til å overleve og reprodusere seg.

Ifølge konsortiet er det nå færre enn 350 nordkapere eller nordatlantiske retthvaler igjen i verden.

Nordkaperen trues av skipstrafikk


I fjor rapporterte NARWC at bestandsestimatet for 2020 var 348 individer. Foreløpig ser det ut til at bestanden har sunket til 340 individer i 2021.

– Selv om utviklingen ser ut til å flate noe ut, er den triste virkeligheten at bestanden av nordkapere fortsetter å gå tilbake, sier forsker Heather Pettis ved North Atlantic Right Whale Consortium.

LES OGSÅ
Skipstrafikk lager trøbbel for blåhval


I sin rapport uttrykker forskerne også bekymring for de 15 kalvene som ble født i 2022. Antallet er lavere enn de 18 som ble født i 2021 og langt under gjennomsnittet på 24 kalver årlig tidlig på 2000-tallet.

Forskning viser at størrelsen på hunnhvalene i gjennomsnitt har blitt mindre. Små hunner produserer færre kalver enn store hunner.

Nordkaper og kalv

Et sjeldent syn: Nordkaperen «Half Note» og hennes kalv, fotografert utenfor kysten av Georgia. Foto: Clearwater Marine Aquarium Research Institute


– Vi må helt tilbake til 2001 for å finne et tilsvarende lavt antall individer. I det påfølgende tiåret økte bestanden med 150 dyr, noe som viser at arten kan overleve hvis vi slutter å skade og drepe dem, sier seniorforsker Philip Hamilton ved New England Aquarium.

Kollisjoner med skip er den vanligste dødsårsaken for nordkaperen. Hvalene kan også vikle seg inn i fiskeredskaper eller spøkelsesgarn og drukne.Hittil i år har det ikke blitt rapportert om nordkapere som har mistet livet etter kollisjoner med skip, men to tredjedeler av dødsfallene er udokumenterte.

– Dette er absolutt bra og gir grunn til forsiktig optimisme. Samtidig fortsetter vi å se uholdbart mange skader forårsaket av mennesker på hvalene, sier Scott Kraus, leder av North Atlantic Right Whale Consortium.

Opprinnelig publisert 06.11.2022ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Legg dykketuren til Flåm og Begonia

  Et dykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm blir virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis grunnkurs i fridykking

  Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke og vil lære mer? Meld deg på gratis grunnkurs på nett hos Frivannsliv.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS