Slamutslipp i Førdefjorden
Det lekker slam fra gruveselskapet Nordic Minings anleggsvirksomhet ved Førde­fjorden. Utslipp av partikler har rent ut i fjorden og inn på det viktige gytefeltet i Redalsvika. Saken er politianmeldt.
Slamutslipp i Førdefjorden
Illustrasjonsfoto: Erling Svensen/Naturvernforbundet
MILJØ

Slamutslipp i Førdefjorden
Det lekker slam fra gruveselskapet Nordic Minings anleggsvirksomhet ved Førde­fjorden. Utslipp av partikler har rent ut i fjorden og inn på det viktige gytefeltet i Redalsvika. Saken er politianmeldt.
  12. januar 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Utslippet må stanses omgående, og Nordic Minings anleggsvirksomhet må stoppe, sier Anne-Line Thingnes Førsund, leder i Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane.

Slamutslippet kommer fra anleggsvirksomhet ved Engebøfjellet der Nordic Mining har startet byggingen av det omstridte gruveanlegget, opplyser Naturvernforbundet i en pressemelding.

Nordea trekker seg fra gruveprosjekt


Gruveselskapet har planer om å utvinne rutil og granat i et dagbrudd og dumpe store mengder gruveavfall i fjorden. Nå viser det seg at fjorden også blir forurenset av anleggs­virksomheten.

Det var lokale beboere som 11. januar slo alarm og varslet Naturvernforbundet da de så at partikkelforurensningen strakk seg inn i gytefeltet i Redalsvika, som er regnet som et av Vestlandets beste gytefelt for torsk.

Risikosport på havets bunn


– Vi varsler med dette et akutt, stort forurensende partikkelutslipp til Førdefjorden, som i dag strekker seg i en lang, bred stripe inn på gytefeltet for kysttorsk på Redalsvika, skriver Naturvernforbundet.

Akuttvarselet er sendt Sunnfjord kommune, Statsforvaltaren i Vestland, Miljødirektoratet, Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet, Kystverket og Politi Vest.

Vil åpne for gruvedrift på havbunnen


Naturvernforbundet krever strakstiltak for å stanse utslippet. Det eneste som er gjort for å hindre utslipp til fjorden er å sette opp en lense og en såkalt slitgardin.

– Det er ikke første gang Nordic Minings anleggsvirksomhet forurenser fjorden. Det har vært store utslipp, og vi har klagd på tillatelsen til utfylling av sprengstein i Engebøvika. Disse massene inneholder steinstøv, kjemikalier og plast, sier Anne-Line Thingnes Førsund, leder i Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane.Hun påpeker at siltgardin allerede har vist seg som utilstrekkelig tiltak mot forurensning, og at dette i beste fall bare forsinker partikkel­forurensningen, men hindrer den ikke.

– Slik forurensing har gjentatt seg flere ganger. Nordic Minings tiltak for å hindre utslipp er rett og slett utilstrekkelige. Allerede i oktober, kort tid etter at arbeidet startet, kunne undervanns­fotografer konstatere partikkelskader, sier Thingnes Førsund.

Gruveselskapets avfallsplan står til stryk


Statsforvalteren ga i høst tillatelse til utfylling med sprengstein i Engebøvika, men det står klart i vedtaket at det ikke skal foregå utfylling i perioden fra 1. januar til 30. mai av hensyn til gyteplassen i Redalsvika.

– Nå ser vi altså omfattende partikkel­forurensning i denne perioden. Hva det skyldes, vet vi ikke. Det blir opp til miljø­myndighetene å finne ut av, sier Thingnes Førsund.

Naturvernforbundets krav:


 • At anleggsvirksomheten på Engebø som akutt tiltak umiddelbart stanses, fordi dette er forurensingskilden og forurensing har skjedd gjentatte ganger.
 • At det straks blir iversksatt tiltak for å avgrense skaden av det pågående utslippet.
 • At det blir satt i verk tiltak for å doku­mentere, også ved undervannsfotografering, hvilken skade partikkelforurensingen har påført.
 • At Nordic Minings anleggsvirksomhet må følges opp av ansvarlige instanser, da dette viser seg nødvendig.


LES OGSÅ
Gruvedumping: Derfor går de til sak


Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har saksøkt staten for å ha gitt Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.

Saken kommer opp til behandling i Oslo ting­rett i september i år. Gruveselskapet har ikke fått godkjent avfallshåndteringsplanen og mangler finansiering til å starte gruvedriften.

Kilde: NaturvenforbundetANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Legg dykketuren til Flåm og Begonia

  Et dykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm blir virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis grunnkurs i fridykking

  Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke og vil lære mer? Meld deg på gratis grunnkurs på nett hos Frivannsliv.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS