Se bussvrakene i Førdefjorden
På 1970-tallet dumpet Firda Billag mellom 40 og 50 utrangerte busser i Førdefjorden. Det var ikke miljøhensyn som gjorde at de avsluttet praksisen, men en dødsulykke.
Se bussvrakene i Førdefjorden
Det ligger flere bussvrak langs kysten – dette er på Tysnes. Foto: Christian Skauge
VRAK

Se bussvrakene i Førdefjorden
På 1970-tallet dumpet Firda Billag mellom 40 og 50 utrangerte busser i Førdefjorden. Det var ikke miljøhensyn som gjorde at de avsluttet praksisen, men en dødsulykke.
  12. mars 2023
Å dumpe biler og busser i fjorder og innsjøer var vanlig frem til vrakpanten ble innført i 1978. Firda Billag var blant dem som gjorde dette – helt til det gikk galt.

I 1978 mistet en mann livet da han kjørte av veien på den smale rampen til dumpeplassen. Etter dette ble det ansett som for farlig å fortsette, skrev avisen Firda om saken.

LES OGSÅ
Fant bilvrak ved Tromøya


– Slik ser 49 busser som ble dumpet i fjorden for femti år siden ut, skriver Steffen Winterthun på Instagram etter å ha fridykket på stedet sammen med en kamerat.

– Vi så en oljeflekk i vannoverflaten. Da vi dykket ned så vi masse busser som lå som et trekkspill nedover fjellsiden, sier han til NRK.


I Hornindalsvatnet ble vrakbiler kjørt ut på isen om vinteren, slik at de sank når våren kom. Det spesielle med dette var at forslaget kom fra kommunestyret.

Førtifem år etter at vrakpanten ble innført og dumpingen sluttet er det likevel ikke aktuelt å rydde opp i kirkegårdene på bunnen.– Nettopp fordi de har ligget i sjøen i mange år så vurderer vi at det ikke er et stort miljø­problem i dag, sier seksjonsleder Hege Rooth Olbergsveen i Miljødirektoratet til NRK.

Hun sier at dagens gode ordninger for å levere inn bilvrak gjør at det er liten fare for at noen velger å dumpe biler eller busser i sjøen.

Opprinnelig publisert 10.03.2023ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Hugs å søka om du vil bli yrkesdykkar

  Dykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet er ei fagskuleutdanning som gir deg dei fleste sertifikata du treng som yrkesdykkar. No er det snart søknadsfrist for kurset som startar til hausten.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS