Nakensnegler i massevis på Gulen

NYHETER

Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter ble igjen en suksess, og deltakere fra åtte land fant ikke mindre enn 57 forskjellige arter. Tradisjonen tro dukket det også opp en ny art.

Et drøyt dusin nakensnegleentusiaster fra Østerrike, Island, Sverige, Nederland, Tyskland, Danmark og Norge møttes på Gulen Dykkesenter i forrige uke for å dykke etter nakensnegler og lære mer om "havets sommerfugler".

Det ble holdt foredrag av Torkild Bakken fra NTNU, Dr. Alexander Martynov fra universitetet i Moskva, undervannsfotograf Erling Svensen og den danske eksperten Jørn Ari. Vi har samlet noen inntrykk fra nakensneglesafarien:


Feltlaboratoriet var en populær samlingsplass, hvor deltakerne kunne studere artene som hadde blitt samlet inn i løpet av dagen. Fra venstre Tine Kinn Kvamme, Tina Malmberg, Siobhan White og Michael Lundin.


Den russiske nakensnegleeksperten Dr. Alexander Martynov deltok for femte gang, og delte sin kunnskap med deltakerne. Tine Kinn Kvamme hadde med seg flere flotte, selvstrikkede nakensnegler i kjempeformat, til allmen beundring.


Tidspunktet for årets nakensneglesafari viste seg å være heldig valgt, for det myldret av nakensnegler på husrevet. Deltakerne kunne fråtse i store mengder av artene Fjordia og Gulenia, som er beskrevet som nye arter for vitenskapen de siste årene.


Ser du nakensneglen? Det minste funnet viste seg å være det største – arten Embletonia pulchra har nemlig ikke vært funnet på nakensneglesafarien tidligere! Den lille tassen målte ca. 2 mm og ble funnet i sand som var hentet opp fra 20 meters dyp.


Været varierte som vanlig på denne årstiden veldig, og det vekslet mellom smø, hagl, regn, tåke og sol hele uka. Da var det ekstra deilig med finvær på lørdagens ekskursjon!Den vakre nakensneglen Eubranchus tricolor er vanlig flere steder i landet, men har bare sjelden blitt funnet på Nakensneglesafarien. Her er et spesielt vakkert eksemplar, som vakte oppsikt både blant deltakere og eksperter.


Kaptein Ørjan Sandnes på "Vikingfjord" tok med seg dykkerne ut på båttur i finværet på lørdag. Etter et dykk ved øya Hille dukket det opp ennå et par arter som ikke stod på listen.


Hver dag var det felles middag for deltakerne, etterfulgt av et kveldsforedrag og sosial omgang i puben på senteret. Deling av dagens funn og opplevelser på sosiale medier hørte med.


Oppbevaringsboksene var fulle av vakre nakensnegler som deltakerne kunne studere nærmere og forsøke å identifisere – her en Eubranchus farrani.

Til sammen ble det identifisert ikke mindre enn 57 forskjellige arter på årets nakensneglesafari – 52 ekte nakensnegler og 5 andre bakgjellesnegler. Totalt er det nå funnet 85 forskjellige arter nakensnegler i Gulen. Om man regner med andre bakgjellesnegler er antallet imponerende 95 arter.

Neste års nakensneglesafari holdes på Gulen Dykkesenter fra 24. til 29. mars 2020.

Les mer på www.gulendykkesenter.no
 • UD med nytt reiseråd for Sri Lanka

  Utenriksdepartementet har endret sitt reiseråd for Sri Lanka etter de grusomme hendelsene på første påskedag, og fraråder reiser og opphold som ikke er strengt nødvendige.
 • Ocean Reef tilbakekaller helmasker

  Ocean Reef Inc. tilbakekaller rundt 1 000 Neptune Space helmasker på grunn av et mulig problem med pusteventilen.
 • PADI TecRec + JJ-CCR = Sant

  Det er nå mulig å sertifisere seg til å dykke med den populære rebreatheren JJ-CCR samtidig med at man tar PADIs TecRec CCR-kurs.
 • UD med nytt reiseråd for Sri Lanka

  Utenriksdepartementet har endret sitt reiseråd for Sri Lanka etter de grusomme hendelsene på første påskedag, og fraråder reiser og opphold som ikke er strengt nødvendige.
 • PADI TecRec + JJ-CCR = Sant

  Det er nå mulig å sertifisere seg til å dykke med den populære rebreatheren JJ-CCR samtidig med at man tar PADIs TecRec CCR-kurs.
 • Bli med ombord på REV Ocean

  Kjell Inge Røkke bruker 4,2 milliarder på å bygge forskningsskipet REV. Den 183 meter lange yachten blir verdens største forskningsskip og har topp moderne utstyr.

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 1/2019:

Innhold:

 • VRAKSPESIAL: 5 herlige vrak!
 • Borghild, Mosel, Begonia, Hadsel og Stråssa
 • NORDISK MESTERSKAP: Se vinnerbildene
 • OSLOFJORDEN: Hurums skjulte undervannsverden
 • REISE: Overraskende bra på Gran Canaria
 • FORSKNING: Tareskogen trenger tid
 • HOLD NORGE RENT: Dykkerne bidrar
 • MILJØ: Purpursneglen har det bedre
 • HISTORIE: Museum søker gammelt dykkerutstyr
 • AKTUELT: Sølve Stubberud slutter i NDF

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, produktnytt og annet spennende dykkestoff.
Image
Image
Image
Image

ANNONSE - STØTT VÅRE ANNONSØRER!

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.