Vi feirer verdens skilpaddedag

Hvis du er glad i skilpadder er 23. mai en kjempefin dag – det er nemlig 20. gang at verdens skilpaddedag markeres. Her finner du artige fakta, en dokumentar og noen videosnutter med disse herlige dyrene.

Vi feirer verdens skilpaddedag

MARINBIOLOGI

DOKUMENTARVi feirer verdens skilpaddedag

Hvis du er glad i skilpadder er 23. mai en kjempefin dag – det er nemlig 20. gang at verdens skilpaddedag markeres. Her finner du artige fakta, en dokumentar og noen videosnutter med disse herlige dyrene.

  23. mai 2020
Alle synes havskilpadder er søte, og det er alltid morsomt å se dem under vann. I tropene er det ikke uvanlig å se havskilpadder når man dykker, og hvis man er rolig kan det hende de kommer bort for å hilse på deg.

Havskilpaddene finnes i alle tropiske hav samt i Middelhavet, og de har eksistert i over 200 millioner år. Det finnes seks nålevende arter fordelt på fire slekter, samt en rekke arter som bare er kjent fra fossiler.

I love turtles

Skilpadder – det er umulig å ikke bli betatt av disse fascinerende dyrene.


Alle artene er truet

Dessverre er alle artene av havskilpadder truet av menneskelig aktivitet. Plastsøppel, tap av habitat og lysforurensning er blant de største truslene.

De fleste har hørt om problemet med plast i havet, og dette tar livet av tusenvis av skilpadder hvert år. De klarer ikke å skille plastposer fra maneter, som er blant favorittføden til skilpaddene:Video: Maihem/YouTube


Særegen forplantning

Skilpaddene tilbakelegger lange strekninger over åpent hav for å komme tilbake til den samme stranden hvor de selv ble født for å legge eggene sine.

Utbygging av strandområder og lysforurensning gjør at de ofte ikke finner en egnet reirplass.

Når alt går bra blir eggene gravd ned i sanden og overlates til seg selv. Temperaturen avgjør om avkommet blir hanner eller hunner, og når de klekkes står de foran en rekke farer.

Bare én av 1 000 havskilpadder vokser opp.


Turtle babies

Ikke alle havskilpaddene som klekkes klarer seg. Denne lille tassen kom seg ikke engang ut i vannet.


Både sjøfugl, blekksprut og haier har en uforklarlig evne til å merke når det er klekketid, og selv voksne havskilpadder er ikke trygge: Over hele verden spises det fortsatt både skilpadder og egg.

Frivillige organisasjoner gjør mange steder en stor innsats ved å betale lokalbefolkningen for å melde fra om reir, kjøper fri skilpadder og jobber for å hindre utbygging i strandsonen og annen aktivitet som skader skilpaddene.

Skilpadde stjeler luft fra dykkerne

https://www.facebook.com/sstubberud/videos/10155812137841646/

Video: Sølve Stubberud/Facebook


Skilpadder er kanskje smartere enn vi tror – i hvert fall om vi skal dømme etter denne videoen fra Tenerife: Den skallkledde luringen har lært seg å puste luft fra dykkernes bobler!

I videoen ser man at skilpadden følger med på dykkerne og venter på at de skal puste ut. Når luftboblene stiger mot overflaten snapper den raskt en munnfull.

Svært sjelden i Norge

Havskilpadder dukker av og til opp i Nordsjøen, og flere ganger har folk som jobber offshore fortalt at de har sett skilpadder rundt plattformbeina.

Det hender også at havskilpadder kommer inn til kysten.

I september 2014 oppdaget to danske kajakkpadlere en nesten to meter lang skilpadde i Nusfjord i Lofoten. Det sjeldne funnet ble naturligvis omtalt som et «monster» i lokalavisen.

Se dokumentar om havskilpadder:Video: Sea Turtles Documentary HD/YouTube


En herlig dykkeopplevelse

Som nevnt finnes havskilpadder i tropiske hav over hele kloden, men det er naturligvis enkelte steder hvor sjansene for å se dem er større enn andre – og det er like herlig hver gang det dukker opp en.

Hvis du vil se mange skilpadder kan du blinke deg ut Galapagos, Great Barrier Reef i Australia, Maldivene, Hawaii, Egypt, Sipadan i Malaysia, Mexico, Costa Rica og Nicaragua.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS