Sjøbunnen i Arendal og Flekkefjord er blitt ny og ren

Sjøbunnen i Indre Havn i Arendal og området rundt Flekkefjord er ferdig ryddet for miljøgifter og tungmetaller, melder Miljødirektoratet. Områdene som er ryddet tilsvarer til sammen om lag femten fotballbaner.

NYHETER

   

MILJØSjøbunnen i Arendal og Flekkefjord er blitt ny og ren

Sjøbunnen i Indre Havn i Arendal og området rundt Flekkefjord er ferdig ryddet for miljøgifter og tungmetaller, melder Miljødirektoratet. Områdene som er ryddet tilsvarer til sammen om lag femten fotballbaner.

  27. juli 2019
– Regjeringen har prioritert høyt å rydde opp i forurenset sjøbunn i Arendal. Arbeidet har pågått i mange år, og jeg gratulerer Arendal med nå å komme i havn. Det er det grunn til å feire, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Deler av Arendals havneområder har vært sterkt forurenset av særlig miljøgiftene PAH og PCB, fra tidligere tiders industri, utskiping av trelast og jernmalm, båttrafikk og avrenning fra land.

Sjøbunnen har vært den største forurensningskilden for det marine miljøet rundt Arendal by. Undersøkelser viste at forurensningen utgjorte en uakseptabel risiko for helse og miljø. Området har vært blant de 17 prioriterte områdene i den nasjonale handlingsplanen for opprydding i forurenset sjøbunn.Opprydding i Arendal Havn. Foto: Miljødirektoratet


Flekkefjord har vært et av de andre prioriterte områdene, og også her er rensingen av sjøbunnen ferdig. Et område tilsvarende 10 fotballbaner har blitt dekket til med sand, og i tillegg er det langt grovere masser på toppen for å hindre at miljøgiftene virvles opp av skipstrafikk

– Oppryddingsarbeidet er viktig for miljøet i havet og for folk som bor i Flekkefjord. Sjøbunnen i Flekkefjord har vært sterk forurenset av tungmetaller, tjærestoffer, PCB og tinnforbindelser. Mange har bidratt til å få til dette, deriblant oss fra regjeringen, sier klima- og miljøminsteren.

I sluttrapporten, som Fylkesmannen skal motta høsten 2019, skal tiltaksgjennomføringen og miljøtilstanden på sjøbunnen etter gjennomført tiltak dokumenteres. Foreløpige undersøkelser viser at sjøbunnen i tildekte områder er ren og kan danne friskt og rent leveområde for sjølevende dyr og planter.

Kilde: Miljødirektoratet

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

  • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
  • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
  • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
  • FORSKNING: Sjøpølser
  • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
  • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
  • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
  • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
  • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.