EU: Forbudt med undervannsjakt om natten

Et nytt direktiv som ble innført den 20. juni 2019 innebærer at undervannsjakt med harpun eller liknende redskap om natten nå er forbudt i EU. Det samme gjelder hele døgnet om man har flasker på ryggen. Loven gjelder foreløpig ikke i Norge.

NYHETER

   

UNDERVANNSJAKTEU: Forbudt med undervannsjakt om natten

Et nytt direktiv som ble innført den 20. juni 2019 innebærer at undervannsjakt med harpun eller liknende redskap om natten nå er forbudt i EU. Det samme gjelder hele døgnet om man har flasker på ryggen. Loven gjelder foreløpig ikke i Norge.

  15. juli 2019
Innføringen av det nye direktivet har vakt harme og oppstandelse i flere land, både blant dykkere, undervannsjegere og fiskere. Ikke bare er jakt med harpun nå forbudt om natten i EU, det gjelder hele døgnet dersom man dykker med flasker på ryggen.

«Det er forbudt å fange eller høste marine arter [...] med harpungevær hvis dette brukes sammen med pusteutstyr for undervannsbruk (aqualung), eller fra solnedgang til soloppgang», heter det i seksjon 1, artikkel 7 av direktivet.

Sterke reaksjoner i Danmark og Finland

– Det skjedde lynraskt, og det er en kuvending i forhold til de tilbakemeldingene kommisjonens utspill fikk fra medlemslandene. Dessverre har parlamentet allerede avsluttet forhandlingene og stemt gjennom EUs nye fiskeripolitikk, skriver Morten Rosenvold Viladsen på bloggen Undervandsitetet.

I direktivet sidestilles i praksis undervannsjakt med harpun med dynamittfiske og bruk av cyanid:

«Enkelte destruktive fiskemetoder og -utstyr som benytter eksplosiver, giftstoffer, lammende eller bedøvende stoffer, elektrisk strøm [...] og enkelte harpungeværer skal være forbudt», heter det.

Gjelder ikke i Norge – i hvert fall foreløpigForbudt i EU – om natten. Fiske med harpun her heller ikke lovlig om man har flasker på ryggen. Forbudet gjelder heldigvis ikke i Norge, ifølge Fiskeridirektoratet. Foto: Frivannsliv


Vi har vært i kontakt med Fiskeridirektoratet, som kan berolige norske undervannsjegere med at det nye direktivet ikke er innført i Norge.

– Jeg har sjekket med vår fagavdeling, og de kjenner ikke til denne regelen. Den gjelder nok i alle fall foreløpig bare i EU, sier Borgny Brørvik fra kommunikasjonsstaben til Dykking.Dermed kan norske undervannsjegere fortsette å jakte i nattens mulm og mørke, i hvert fall inntil videre. Man kan også stille spørsmåltegn ved om et forbud ville ha noen særlig effekt om sommeren – da er det jo lyst nesten hele døgnet.

På nettsiden www.harpune.info finnes en oversikt over lover og restriksjoner i de forskjellige Europeiske landene, og du kan lese lovteksten til det nye direktivet på www.eur-lex.europa.eu.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Kom og dykk i verdens sterkeste malstrøm!

  Undervannsfotografene Vidar Skålevik og Siv P. Ystebø fra WeDive.no har vært på besøk i Saltstraumen, og har delt en video av de fantastiske scenene som utspiller seg i den sterke strømmen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
padding-left: 20px;