Se video: Hoppende revehai i Nordsjøen

En seiler fikk sitt livs opplevelse mellom Borkum og Helgoland ved den tyske nordsjøkysten da en tre meter lang hai hoppet høyt opp av vannet to ganger, ikke langt fra båten.

Foto: Peter van Baaren

MARINBIOLOGI

VIDEOSe video: Hoppende revehai i Nordsjøen

En seiler fikk sitt livs opplevelse mellom Borkum og Helgoland ved den tyske nordsjøkysten da en tre meter lang hai hoppet høyt opp av vannet to ganger, ikke langt fra båten.

  11. juli 2019
Nederlandske Peter van Baaren var ute i båten da den spesielle hendelsen inntraff. Han klarte å fange den hoppende haien på film, og biologene i organisasjonen Ecomare trodde det kunne dreie seg om en revehai – et sjeldent syn på våre breddegrader.

Vi spurte vår hjemlige haiekspert Fredrik Myhre, leder for Hjelp Havets Haier, hva han mente om den spektakulære videoen nedenfor.

– Det er 100% sikkert en revehai! Det er alltid fantastisk å se slike flotte haier – og spektakulært å oppleve de hoppe. Tenk at en hai som kan veie over 500 kilo kan hoppe helt klar av vannet. Dessverre er alle de tre kjente artene av revehai utrydningstruet i dag på grunn av overfiske over lang tid, forteller han.Lengden på haien ble anslått til å være omkring tre meter. Video: Peter van Baaren/Facebook


Kan også finnes i norske farvann

Revehaien (Alopias vulpinus) blir opptil 6 meter lang inkludert den karakteristiske halefinnen, og kan veie over 500 kilo. Arten lever i tropiske og tempererte farvann rundt hele kloden, og kan påtreffes fra overflaten og ned til 550 meters dyp, både ved land og ute på åpent hav.

– Revehaien er en art som også kan finnes i norske farvann, forteller Fredrik Myhre.

Likevel er den spesielle arten et sjeldent syn: Vi sjekket i Artsdatabanken, og der kunne vi bare finne én observasjon – fra Langøya utenfor Holmestrand helt tilbake i 1955.

Les mer om revehaien på Wikipedia.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Kom og dykk i verdens sterkeste malstrøm!

  Undervannsfotografene Vidar Skålevik og Siv P. Ystebø fra WeDive.no har vært på besøk i Saltstraumen, og har delt en video av de fantastiske scenene som utspiller seg i den sterke strømmen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
padding-left: 20px;