Se video fra atomubåten «Komsomolets»
Den russiske atomubåten «Komsomolets» sank på 1.700 meters dyp i Norskehavet i 1989, og er igjen i nyhetene etter at Havforskningsinstituttet meldte om svært høye nivåer av radioaktivt cesium ved vraket.
Se video fra atomubåten «Komsomolets»
ROV'en Ægir 6000 ved vraket av den russiske atomubåten. Foto: Havforskningsinstituttet
VRAK

Se video fra atomubåten «Komsomolets»
Den russiske atomubåten «Komsomolets» sank på 1.700 meters dyp i Norskehavet i 1989, og er igjen i nyhetene etter at Havforskningsinstituttet meldte om svært høye nivåer av radioaktivt cesium ved vraket.
  12. juli 2019
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
Havforskningsinstituttet har vært på tokt til den russiske atomubåten som sank etter en brann ved Bjørnøya i 1989, og kan fortelle at forskerne avdekket lekkasje fra «Komsomolets».

Det høyeste nivået som ble målt i en prøve var 800.000 ganger høyere enn normalen.

Hele 42 mennesker mistet livet i ulykken, og det radioaktive materialet i ubåtens reaktor og atomtorpedoer har vært en konstant kilde til bekymring hos både norske og russiske forskere.

Se video fra vraket av «Komsomolets»:


I en artikkel den 9. juli meldte TV2 om et radioaktivt nivå 100.000 ganger høyere enn normalt ved ubåtvraket, og dette skal ha vært på samme nivå som det russiske forskere målte for 12 år siden.

Dagen etter meldte Nettavisen at vannprøver ved atomubåten viser radioaktive verdier en million ganger høyere enn normalen. Målingene tilsvarer 800 bequerel, som er over grensen for akseptabel radioaktivitet i mat.

Radioaktive stoffer kan tas opp i næringskjeden og bidra til at fisk og andre marine organismer blir forurenset. Likevel mener forskerne at nivåene er ufarlige for livet i havet, siden stoffene blir blandet ut med sjøvann når de slippes ut.

LES OGSÅ
U-864 ble senket av HMS Venturer


I artikkelen russisk stormløp mot norsk ubåt-ekspedisjon skriver TV2 at russiske forskere ikke tror på de norske konklusjonene, og vil ha en egen ekspedisjon for å undersøke vraket.

Russiske medier hevder ifølge TV2 at de norske forskerne har stukket hull på skroget, og en anonym admiral som er intervjuet sier at de norske forskerne har funnet på alt sammen og at de ikke har peiling på hva de snakker om.

– Reaktoren er stengt og ubåten er tett, påstår admiralen.Russland gjorde sju undersøkelser av ubåten mellom 1989 og 2007, og dokumenterte radioaktiv lekkasje.


Tiden vil vise hvem som har rett, men sjansen blir jo ikke mindre for at radioaktiviteten rundt vraket kommer til å øke. Før eller siden vil korrosjon føre til at reaktoren blir eksponert, kanskje med katastrofale følger.

En rekke undersøkelser fra 1992 og frem til i dag har avdekket sprekker og huller i skroget, og en plutoniumlekkasje fra atomtorpedoene. I 1995 tettet en russisk ekspedisjon sprekkene i skroget på grunn av faren for lekkasje.

Se dokumentar om ubåten:
Video: NRK


Russiske myndigheter uttalte etterpå at «risikoen for radioaktiv forurensning av havmiljøet ville være ubetydelig frem til 2015 eller 2025».

Les mer om K-278 «Komsomolets» og dens skjebne på Wikipedia.

STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Gi et dykkekurs i julgave!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS