Kjempeinnsats av dykkeklubbene

I første halvår av 2019 har dykkeklubbene i Norge hentet opp hele 2 372 tapte teiner, ruser, garn og andre fiskeredskaper langs kysten. Det går frem av tall fra appen «Fritidsfiske».

Foto: Tor André Johannessen

KLUBBNYTT

   

MILJØKjempeinnsats av dykkeklubbene

I første halvår av 2019 har dykkeklubbene i Norge hentet opp hele 2 372 tapte teiner, ruser, garn og andre fiskeredskaper langs kysten. Det går frem av tall fra appen «Fritidsfiske».

  13. august 2019
Den formidable innsatsen gjør at det i første halvår i 2019 har blitt fjernet 26% flere tapte fiskeredskaper enn i siste halvår i 2018. Totalen fra juni til desember i fjor var på 1 883 redskaper.

I appen skilles det mellom teiner, ruser, garn og andre typer fiskeredskaper. Tallene viser at 80% av funnene er gamle krabbe- og hummerteiner, og klubbene finner flere ruser enn garn og andre redskaper.

Aktive dykkeklubber – topp 10

Mandal Dykkerklubb topper listen og har fjernet 465 store og små redskaper, foran Søgne Dykkerklubb med 452. På tredjeplass finner vi Arendal Undervannsklubb som har fjernet 133 redskaper.

KlubbAntall redskaper
Mandal Dykkerklubb465
Søgne Dykkerklubb452
Arendal Undervannsklubb133
Drøbak Undervannsklubb124
Havhesten Undervannsklubb123
Egersund Undervannsklubb85
Lillesand Snorkle og Dykkeklubb79
Octopus Dykkerklubb76
Ørland Froskemannsklubb63
Stavanger Dykkerklubb62Det er primært på Sørlandet at dykkeklubbene finner store mengder tapte teiner, ruser og garn. Innsatsen for å fjerne dem har vært formidabel i første halvår av 2019.Til sammen er over 50 klubber registrert på listen over de som har rapportert inn funn gjennom appen «Fritidsfiske». Du finner statistikken for rapportering av tapte fiskeredskaper hos Fiskeridirektoratet.

Her oppgis tallene som «funnet redskap», men Fiskeridirektoratet bekrefter på e-post til Dykking at det for dykkeklubbenes del gjelder redskaper som faktisk er fjernet. Vi gratulerer med en strålende innsats for miljøet!

Et kjempeproblem

Ifølge en undersøkelse gjort av Havforskningsinstituttet i 2018 gikk det tapt så mye som 14.500 teiner teiner under hummerfisket året i forveien.

Disse blir stående på bunnen og fortsetter å fange dyr og gjør stor skade på miljøet. Moderne teiner består i stor grad av plast, og det tar lang tid før de brytes ned. Når dykkeklubbene finner 10 spøkelsesteiner finner de i snitt 20 krabber, én hummer og tre fisk.

Slik kan det se ut når man tømmer en spøkelsesteine:Video: Green-Bay Project/YouTube


Får støtte til rapportering og innkjøp av utstyr

Miljødirektoratet støtter rapporteringen av teiner i 2019 med 800.000 kroner, og klubbene som er medlem i Norges Dykkeforbund får penger for å rapportere inn teiner de har fjernet.

I tillegg har forbundet mottatt til sammen 9 millioner kroner i gave fra Sparebankstiftelsen DNB, midler som går til ordinære ryddeaksjoner samt innkjøp av nødvendig utstyr til teine- og ryddeaksjoner.

Les mer om dette og andre fordeler Norges Dykkeforbund tilbyr medlemsklubbene på www.ndf.no/medlemsfordeler.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS