Ble kjempeskipet senket med vilje?

I en ny dokumentar på Science Channel undersøkes ryktene om at Zenobia ble sabotert og senket med vilje av israelsk og britisk etterretning. Se den her før den blir fjernet!

Foto: Dronepicr/flickr.com (CC BY 2.0)

VRAK

DOKUMENTARBle kjempeskipet senket med vilje?

I en ny dokumentar på Science Channel undersøkes ryktene om at Zenobia ble sabotert og senket med vilje av israelsk og britisk etterretning. Se den her før den blir fjernet!

  14. juli 2019
I dokumentaren «Zenobia shipwreck, Mystery of the Spy Sabotage» dykker Fabien og Celine Cousteau på vraket for å se om de finner indikasjoner på at Zenobia var en del av et storpolitisk spill og ble senket med vilje, skriver in-cyprus.com.

M/S «Zenobia» var en 172 meter lang svensk ro-ro ferge som plutselig tok inn vann, kullseilte og sank utenfor Larnaca på Kypros på jomfruturen i 1980. Vraket ligger i dag på 42 meters dyp og besøkes av tusenvis av dykkere hvert år.

Ifølge ryktene skal det ha vært våpen som ble smuglet til den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO i lasten, kanskje til og med uran U-235 som kan brukes til å lage atomvåpen.

Se hele dokumentaren her:Videoen er lagt ut på YouTube, men ikke av Science Channel. Det er derfor grunn til å forvente at den kan bli fjernet. Se den mens du kan!


Ifølge dokumentaren var Zenobia på vei fra Jugoslavia til Syria, og nedgraderte dokumenter fra CIA antyder at Jugoslavia hjalp PLO med trening og utstyr. Etter forliset ble det gjort funn som tydet på sabotasje, blant annet virket ikke backup-generatorene og losdøren var åpen.

– Det virker nesten som om noen ville at Zenobia skulle synke, sier Fabien Cousteau i dokumentaren.

Sjefen for Zenobia AAK Larnaca-Napa Sea Cruises, Andreas Panayiotou, eier bergingsrettighetene til vraket. Han hevder at britiske og israelske dykkere var nede på vraket tre måneder etter forliset. I 1985 bordet palestinerne en israelsk yacht i Larnaca og drepte tre av mannskapet, og dette settes i sammenheng med Zenobia-forliset.

Bare en konspirasjonsteori – eller?

Historien som fortelles i dokumentaren er absolutt fascinerende, men kanskje er det hele bare rykter. Likevel er det et faktum at det var militært materiell ombord i Zenobia.

Dykkingen er overdramatisert og fremstilles som svært farlig og komplisert – men dykkerne har enkeltflaske og bruker ikke line! Likevel er det ikke mye som er mer spennende enn en god konspirasjonsteori...


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Kom og dykk i verdens sterkeste malstrøm!

  Undervannsfotografene Vidar Skålevik og Siv P. Ystebø fra WeDive.no har vært på besøk i Saltstraumen, og har delt en video av de fantastiske scenene som utspiller seg i den sterke strømmen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
padding-left: 20px;