Ble kjempeskipet senket med vilje?
I en ny dokumentar på Science Channel undersøkes ryktene om at Zenobia ble sabotert og senket med vilje av israelsk og britisk etterretning.
Ble kjempeskipet senket med vilje?
Foto: Dronepicr/Flickr.com (CC BY 2.0)
DOKUMENTAR

Ble kjempeskipet senket med vilje?
I en ny dokumentar på Science Channel undersøkes ryktene om at Zenobia ble sabotert og senket med vilje av israelsk og britisk etterretning.
  14. juli 2019
☒   ANNONSE:
I dokumentaren «Zenobia shipwreck, Mystery of the Spy Sabotage» dykker Fabien og Celine Cousteau på vraket for å se om de finner indikasjoner på at Zenobia var en del av et storpolitisk spill og ble senket med vilje, skriver in-cyprus.com.

M/S Zenobia var en 172 meter lang svensk ro-ro ferge som plutselig kullseilte og sank på 42 meters dyp utenfor Larnaca på Kypros på jomfruturen i 1980.

M/S Zenobia

Zenobia med kraftig slagside like før hun sank. Foto: Cyprusdiving.org.cy


Vraket er et av de mest populære i verden, og tusenvis av dykkere tar turen til Kypros hvert år for å oppleve Zenobia og alle lastebilene hun hadde i lasten.

Ifølge ryktene skal det ha vært våpen som ble smuglet til den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO i lasten, kanskje til og med uran U-235 som kan brukes til å lage atomvåpen.

Se hele dokumentaren her:

Ifølge dokumentaren var Zenobia på vei fra Jugoslavia til Syria, og nedgraderte dokumenter fra CIA antyder at Jugoslavia hjalp PLO med trening og utstyr.

Etter forliset ble det gjort funn som tydet på sabotasje, blant annet virket ikke backup-generatorene og losdøren var åpen.

– Det virker nesten som om noen ville at Zenobia skulle synke, sier Fabien Cousteau i dokumentaren.

LES OGSÅ
Fridykking på vraket av Zenobia


Sjefen for Zenobia AAK Larnaca-Napa Sea Cruises, Andreas Panayiotou, eier bergingsrettighetene til vraket. Han hevder at britiske og israelske dykkere var nede på vraket tre måneder etter forliset.

I 1985 bordet palestinerne en israelsk yacht i Larnaca og drepte tre av mannskapet, og dette settes i sammenheng med Zenobia-forliset.Historien som fortelles i dokumentaren er absolutt fascinerende, men kanskje er det hele bare rykter. Likevel er det et faktum at det var militært materiell ombord i Zenobia.

Dykkingen er overdramatisert og fremstilles som svært farlig og komplisert – men dykkerne har enkeltflaske og bruker ikke line. Likevel er det ikke mye som er mer spennende enn en god konspirasjonsteori!

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS