Reiste fra Kambodsja for å dykke Cambodia

Hege Cecilie Bye driver dykkesenter i Kambodsja, og reiste nylig halve jorden rundt for å dykke på et vrak i Norge. – Jeg måtte jo bare dykke på D/S Cambodia, sier hun.

Reiste fra Kambodsja for å dykke Cambodia
Foto: Geir Eliassen, Arendal Undervannsklubb

VRAK

REISEReiste fra Kambodsja for å dykke Cambodia

Hege Cecilie Bye driver dykkesenter i Kambodsja, og reiste nylig halve jorden rundt for å dykke på et vrak i Norge. – Jeg måtte jo bare dykke på D/S Cambodia, sier hun.

  21. oktober 2019
Det har naturlig nok blitt lite dykking i Norge de siste årene, men da hun var hjemme for noen uker siden ville hun benytte sjansen. Ikke langt fra familiehytta ligger det et vrak hun gjerne ville besøke.

– Jeg kjenner Geir Eliassen i Arendal Dykkerklubb fra den gangen vi begge var med på å arrangere Diversnight, og han fortalte meg om vraket av D/S Cambodia. Jeg måtte jo bare dykke der, forteller hun.

Klubben stilte opp med både dykkerutstyr og en undervannsscooter til den langveisfarende gjesten, og Eliassen ble med som dykkebuddy og for å forevige det litt spesielle øyeblikket.Foto: Geir Eliassen, Arendal Undervannsklubb


Et populært vrakdykk

D/S «Cambodia» var et 100 meter langt dampskip som forliste ved Hauglandsgrunna utenfor Fevik ved midnatt den 15. februar 1910, på reise fra Fredrikstad til Sør-Afrika.

Det raste storm i området, og besetningens desperate forsøk på å sette ut livbåtene resulterte bare i at de ble ødelagt av bølgene som slo over skipet. Kort tid etter forsvant kaptein Christensen og femten mann i dypet, og D/S Cambodia brakk i to deler.

Vraket ligger i dag på 25–32 meters dyp, og er fortsatt i rimelig god stand. Det er mye spennende å se, og vraket er et populært dykkemål for klubbene i området.

Se video fra D/S Cambodia:Video: Geir Eliassen/YouTube


Driver eget dykkesenter i Kambodsja

Hege Cecilie Bye driver dykkesenteret Octopuses Garden på øya Koh S'dach i Kambodsja sammen med samboeren Kristoffer Fjeldså, tidligere skolesjef på Dykkersport og Oslofjorden Dykkesenter.

For fem år siden tok de to instruktørene steget ut i verden og åpnet sitt eget dykkesenter på en liten øy sørvest for hovedstaden Phnom Penh. Hit kommer både backpackere og familier på ferie, og flere norske gjester har vært innom.

– I starten var det mest venner og kjente, men etter hvert har vi fått en bra kundekrets og har mye å gjøre. Noen kommer tilbake flere ganger, og andre kommer fordi de har hørt om oss fra tidligere gjester, forteller Bye.


Det er masse flott dykking i Kambodsja. Dykkesenteret Octopuses Garden holder til på øya Koh S'dach ved nasjonalparken Boutum Sakor. Foto: Hege Cecilie Bye


Skal delta på Diversnight

– Det var et flott dykk! Det var deilig å dykke hjemme i Norge igjen, det er lenge siden. Jeg har faktisk savnet grønt vann, sier Hege Cecilie Bye.

Når dette kommer på nett er hun tilbake på Octopuses Garden i Kambodsja igjen, travelt opptatt med å gå gjennom rundt 50 søknader – senteret skal ansette en ny divemaster og instruktør.

– Vi håper også det kommer flere norske dykkere på besøk. Det var mange som var nysgjerrige på dykkingen i Kambodsja og gav uttrykk for at de hadde lyst til å komme, avslutter hun.PS! Lørdag 2. november deltar Octopuses Garden på Diversnight, og regner med å ha flere dykkere i vannet – sannsynligvis også et par besøkende fra Norge.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS