Har du sett en megastor geléball?

Har du sett en geléaktig ball på omtrent en meter i diameter i sjøen? Hva er det egentlig for noe? Er dette et sjeldent syn eller er det vanlig? Hvor finnes de, på hvilken tid av året kan man se dem, og på hvilket dyp?

Erling Svensen fotograferte denne geléballen i Rogaland i 2017.

MARINBIOLOGI

   

FORSKNINGHar du sett en megastor geléball?

Har du sett en geléaktig ball på omtrent en meter i diameter i sjøen? Hva er det egentlig for noe? Er dette et sjeldent syn eller er det vanlig? Hvor finnes de, på hvilken tid av året kan man se dem, og på hvilket dyp?

  23. juli 2019
Spørsmålene er mange, og det mangler informasjon om fenomenet. Derfor ønsker forsker Halldis Ringvold og et internasjonalt forskningsteam å komme i kontakt med dykkere for å finne svar!

Det har vært sett flere geléballer bare den siste uka, og forskerne vil svært gjerne ha en en vevsprøve slik at de ved hjelp av DNA kan finne ut hvilken art som lager de merkelige ballene.

Mest sannsynlig dreier det seg om eggsamlinger fra blekksprut, men for å løse mysteriet ber forskerne nå om hjelp fra årvåkne dykkere i hele landet.

Mye medieomtale

De siste par årene har det blitt skrevet en god del om fenomenet. Geléballene måler typisk rundt en meter i diameter og er nesten gjennomsiktige.

Kapslene er hyppigst observert av dykkere, men også av fiskere, fridykkere og privatpersoner som rusler rundt i fjæra.De mystiske geléballene har hittil blitt funnet over 30 steder langs norskekysten, fra Nordland til Østfold. Det er også gjort funn ca. 30 steder i Middelhavet, inkludert to funn ved Spanias vestkyst. (Kilde: Halldis Ringvold, Sea Snack Norway)


Diskusjonen har gått på nett, og det har vært mye medieomtale hvor geléballene omtales som ”veldig sjeldne” – men i etterkant har forskerne fått vite om stadig flere som har sett dem langs kysten.

Over 60 observasjoner langs norskekysten og i Middelhavet

Til sammen er det registrert ca. 60 observasjoner av geléballene, hvorav ca. halvparten av disse er gjort langs kysten fra Nordland til Østfold. Den andre halvparten er funnet i Middelhavet, i hovedsak i det vestre bassenget. To geléballer er for første gang funnet ved Spanias Atlanterhavskyst.

De fleste observasjonene blir gjort mellom juli og september, og forskerne spør seg om dette skyldes at dette er den tiden geléballene som regel forekommer, eller om det er fordi det er flere som dykker i sommerhalvåret.

Ta kontakt – og ta en vevsprøve!

Forskerne oppfordrer alle som ser en geléball til å ta kontakt. De vil gjerne ha bilder, tid og sted, dybde, temperatur, bunn- og strømforhold. De vil også vite om det var en rødgul linje inne i geléballen.Tegningen illustrerer hvordan blekksprutarten Todarodes pacificus holder en eggkapsel. Kilde: Puneeta P, Vijai D, Yoo HK, Matsui H, Sakuray Y. 2015, Journal of Experimental Biology, 218: 3825-3835.I tillegg er det svært viktig å få tatt en vevsprøve av geléballen. Denne trenger ikke være større enn et kronestykke, og kan skjæres av med en kniv. Prøven bør oppbevares så kjølig som mulig i en våthanske, plastpose eller boks under transport, og legges i fryseren så snart du kommer hjem.

Meld fra, så tar de kontakt og ordner med forsendelse

Det har blitt gjettet på at de store geléballene kan komme fra kjempeblekkspruten Architeuthis dux, men det er omdiskutert. Andre heller mer mot teorien om at kapslene kan stamme fra akkar, Todarodes sagittatus.

Det er ennå et åpent spørsmål hvem som lager geléballene som er funnet i Norge. Dersom du ønsker mer informasjon er det skrevet en vitenskapelig artikkel om emnet: Ringvold & Taite, 2018.


HAR DU FUNNET EN GELÉBALL?
Ta kontakt med Halldis Ringvold hos Sea Snack Norway på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Kom og dykk i verdens sterkeste malstrøm!

  Undervannsfotografene Vidar Skålevik og Siv P. Ystebø fra WeDive.no har vært på besøk i Saltstraumen, og har delt en video av de fantastiske scenene som utspiller seg i den sterke strømmen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
padding-left: 20px;