Tyske krigsskip i Scapa Flow solgt på eBay

De fire tyske krigsskipene som ble annonsert på eBay har skiftet eier. Opprinnelig ville selgeren ha £810.000 for skipene, men han måtte nøye seg med drøyt en tidel. Det er uklart hva de nye eierne vil gjøre med skipene.

Slagskipet SMS Markgraf (tegning fra Wikipedia).

VRAKTyske krigsskip i Scapa Flow solgt på eBay

De fire tyske krigsskipene som ble annonsert på eBay har skiftet eier. Opprinnelig ville selgeren ha £810.000 for skipene, men han måtte nøye seg med drøyt en tidel. Det er uklart hva de nye eierne vil gjøre med skipene.

  28. juli 2019
I juni dukket det opp noen uvanlige objekter til salgs på eBay – de tre tyske slagskipene Markgraf, König og Kronpriz Wilhelm, samt den lette krysseren Karlsruhe. Mange trodde det var en spøk – men nå er skipene solgt, melder BBC.

Skipene tilhørte den tyske marinen under første verdenskrig, og ble senket av mannskapet etter at flåten ble tatt i beslag og ført til Scapa Flow i Skottland. Salget var lagt til 100-års jubileumet for senkingen den 21. juni.

Skipene ble avertert som "brukt" og betingelsene var at kjøperen selv måtte hente dem.

Solgt for en tiendel av prisen

De tre slagskipene ble annonsert for £250.000 pr. stk., og ble nylig kjøpt av et selskap i Midtøsten for en samlet sum av £76.500 – altså drøyt 10 prosent av den annonserte prisen, ifølge BBC.

Karlsruhe ble kjøpt av en privatperson i England for en slikk og ingenting: Vedkommende skal har betalt £8.500, mens prisen opprinnelig var satt til £60.000.Mange trodde det var en spøk da de tyske slagskipene ble lagt ut på eBay i forbindelse med 100-årsjubileet for senkingen.


Det fremgår ikke av artikkelen hva kjøperne har tenkt å gjøre med krigsskipene.

Krever godkjenning

Salget krever godkjenning fra det britiske forsvarsdepartementet, og etter en lovendring i 2001 er de fredet og de kan ikke fjernes fra havbunnen. Skipene står på listen over såkalte «scheduled monuments», og kan ikke engang penetreres eller berøres av dykkere.

Dette skal også ha vært årsaken til at Thomas Clark, en undervannsentrepenør i Tayside i Skottland, la dem ut for salg. Det er ikke kjent hva han betalte da han kjøpte vrakene for 28 år siden.

Hvis du hadde drømt om å ha et tysk krigsskip fra første verdenskrig i samlingen er det nå altså for sent.
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Flott vrakdykking på Sørlandet

  One Ocean Dive Resort i Søgne like utenfor Kristiansand ligger perfekt til for dykking på en rekke spennende vrak – ta turen med klubben eller vennegjengen!

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for bransjen – de tar også imot ventilsett og flasker fra dykkere. Kanskje det er på tide med service?
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS