Tyske krigsskip i Scapa Flow solgt på eBay

De fire tyske krigsskipene som ble annonsert på eBay har skiftet eier. Opprinnelig ville selgeren ha £810.000 for skipene, men han måtte nøye seg med drøyt en tidel. Det er uklart hva de nye eierne vil gjøre med skipene.

Slagskipet SMS Markgraf (tegning fra Wikipedia).

VRAKTyske krigsskip i Scapa Flow solgt på eBay

De fire tyske krigsskipene som ble annonsert på eBay har skiftet eier. Opprinnelig ville selgeren ha £810.000 for skipene, men han måtte nøye seg med drøyt en tidel. Det er uklart hva de nye eierne vil gjøre med skipene.

  28. juli 2019
I juni dukket det opp noen uvanlige objekter til salgs på eBay – de tre tyske slagskipene Markgraf, König og Kronpriz Wilhelm, samt den lette krysseren Karlsruhe. Mange trodde det var en spøk – men nå er skipene solgt, melder BBC.

Skipene tilhørte den tyske marinen under første verdenskrig, og ble senket av mannskapet etter at flåten ble tatt i beslag og ført til Scapa Flow i Skottland. Salget var lagt til 100-års jubileumet for senkingen den 21. juni.

Skipene ble avertert som "brukt" og betingelsene var at kjøperen selv måtte hente dem.

Solgt for en tiendel av prisen

De tre slagskipene ble annonsert for £250.000 pr. stk., og ble nylig kjøpt av et selskap i Midtøsten for en samlet sum av £76.500 – altså drøyt 10 prosent av den annonserte prisen, ifølge BBC.

Karlsruhe ble kjøpt av en privatperson i England for en slikk og ingenting: Vedkommende skal har betalt £8.500, mens prisen opprinnelig var satt til £60.000.Mange trodde det var en spøk da de tyske slagskipene ble lagt ut på eBay i forbindelse med 100-årsjubileet for senkingen.


Det fremgår ikke av artikkelen hva kjøperne har tenkt å gjøre med krigsskipene.

Krever godkjenning

Salget krever godkjenning fra det britiske forsvarsdepartementet, og etter en lovendring i 2001 er de fredet og de kan ikke fjernes fra havbunnen. Skipene står på listen over såkalte «scheduled monuments», og kan ikke engang penetreres eller berøres av dykkere.

Dette skal også ha vært årsaken til at Thomas Clark, en undervannsentrepenør i Tayside i Skottland, la dem ut for salg. Det er ikke kjent hva han betalte da han kjøpte vrakene for 28 år siden.

Hvis du hadde drømt om å ha et tysk krigsskip fra første verdenskrig i samlingen er det nå altså for sent.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Kom og dykk i verdens sterkeste malstrøm!

  Undervannsfotografene Vidar Skålevik og Siv P. Ystebø fra WeDive.no har vært på besøk i Saltstraumen, og har delt en video av de fantastiske scenene som utspiller seg i den sterke strømmen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
padding-left: 20px;