Fikk husrevet ommøblert av mini-tsunami

Den unormale vannaktiviteten i Sogn og Fjordane i slutten av juni førte til en rekke medieoppslag, og mange delte bilder og video av bølgene. I etterkant har Gulen Dykkesenter oppdaget hva de enorme kreftene gjorde med husrevet deres.

Neste gang du dykker på husrevet på Gulen Dykkesenter er det ikke sikkert de ser slik ut. Foto: Ørjan Sandnes

NYHETERFikk husrevet ommøblert av mini-tsunami

Den unormale vannaktiviteten i Sogn og Fjordane i slutten av juni førte til en rekke medieoppslag, og mange delte bilder og video av bølgene. I etterkant har Gulen Dykkesenter oppdaget hva de enorme kreftene gjorde med husrevet deres.

  30. juli 2019
– Det har forsvunnet minst en halv meter sand nede på 20-25 meters dyp, og en vannledning som som ligger ut over bunnen flyttet seg mange meter og kuttet av taren i et stort område, sier Ørjan Sandnes fra Gulen Dykkesenter.

Husvevet på Gulen Dykkesenter ligger i innløpet til Eidsfjorden. På det grunneste er det bare drøyt 30 meter, mens det på både utsiden og innsiden er over 100 meter dypt. Store vannmangder passerer i det smale sundet.

– Det var som en mini-tsunami. Det dannet seg en malstrømliknende virvel på overflaten da det stod på, sier Sandnes.

Enorme krefter har ommøblert husrevet

Heldigvis hadde ikke senteret dykkere i vannet da bølgen traff, men neste dag var ikke ting som de pleier.

Mye hadde flyttet på seg, store mengder tang og tare hadde blitt skylt på land og det dukket opp vrakrester som ikke tidligere lå på bunnen.

– Noen tunge isolatorer fra den gangen telefonanlegget i området ble fornyet har ligget på 23 meters dyp siden 50-tallet. Nå finner vi plutselig flere av dem nede på 40 meter. Heldigvis har nakensneglene og dyrelivet klart seg bra, sier Sandnes.Husrevet på Gulen Dykkesenter er kjent som et flott dykkested med massevis av nakensnegler andre dyr. Foto: Ørjan Sandnes


Meteorologisk fenomen?

– Vi fikk vite at årsaken til de store bevegelsene og bølgen som kom inn sundet var et uvanlig kraftig lavtrykk i Nordsjøen. Spesielt ble Sogn og Fjordane truffet, men også på Shetland var det unormal vannaktivitet, forteller Sandnes.

Et slikt fenomen kalles en seiche, som ifølge Wikipedia er «en stående bølge i et lukket eller delvis lukket væskereservoar». Dette har blitt observert i innsjøer, fjorder og havområder og kan kanskje være årsaken til fenomenet, skriver avisa Firda.

Flere steder langs Sognefjorden ble det meldt om unormale bølger og vannbevegelser, og det ble registrert skader på båter og flytebrygger, skrev NRK etter hendelsen.

Det var sterke krefter i sving – i Florø stod vannet som en elv inn i småbåthavna:Video: Kurt Ask (med tillatelse), fra NRK

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Kom og dykk i verdens sterkeste malstrøm!

  Undervannsfotografene Vidar Skålevik og Siv P. Ystebø fra WeDive.no har vært på besøk i Saltstraumen, og har delt en video av de fantastiske scenene som utspiller seg i den sterke strømmen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
padding-left: 20px;