Kan korallfarmer redde korallrevene?
Konsekvensene av at verdens korallrev er i ferd med å dø kan bli en av våre største miljøkriser. For å bidra til å redde korallrevene dyrker Coral Vita på Bahamas koraller i landbaserte anlegg.
Kan korallfarmer redde korallrevene?
Foto: Coral Vita
KORALLER

Kan korallfarmer redde korallrevene?
Konsekvensene av at verdens korallrev er i ferd med å dø kan bli en av våre største miljøkriser. For å bidra til å redde korallrevene dyrker Coral Vita på Bahamas koraller i landbaserte anlegg.
  1. juni 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Ved siden av å gi oss fantastiske opplevelser når vi dykker er korallrevene også hjem for utallige marine arter, og de gir mat, arbeid og beskyttelse til anslagsvis 500 millioner mennesker.

– Nå har kampen for å redde våre mest mangfoldige økosystemer kommet inn i en kritisk fase. De marine habitatene befinner seg ved frontlinjen i planetens største konflikt, kampen for å unngå en miljøkrise, skriver CNN.Great Barrier Reef er hardt rammet av korallbleking. Hvorfor skjer det, og hva kan vi gjøre? Video: ABC Science/YouTube


Over halvparten av verdens korallrev har blitt ødelagt av klimaendringer, overfiske og forurensning de siste 30 årene, ifølge en rapport utgitt av WWF Verdens naturfond.

Korallbleking har allerede ødelagt halvparten av Great Barrier Reef i Australia.

LES OGSÅ
Korallrev blir utvalgt naturtype


I 2050 vil omtrent alle verdens korallrev stå i fare for å dø, ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.

En forskningsrapport viser at korallbleking er fem ganger vanligere nå enn for 40 år siden. I tillegg gjør økt CO2-innhold i atmosfæren havet surere.

Hjernekorall

En hjernekorall bruker flere tiår på å nå denne størrelsen i naturen. I et landbasert anlegg ble denne korallen dyrket frem på noen måneder. Foto: Coral Vita


Hittil i år har over 54 land og territorier har rapportert om korallbleking. Årsaken er økende havtemperatur, og det er fjerde gang på tre tiår at dette skjer.

Nå frykter forskerne at mange av revene ikke vil overleve denne krisen. Massedød av koraller vil få svært alvorlige og vidtrekkende konsekvenser.

LES OGSÅ
Reef Life of the Andaman


For å bidra til å redde korallrevene dyrker selskapet Coral Vita koraller i en landbasert korallfarm på Bahamas.

De har som mål å hjelpe korallrevene med å tilpasse seg effektene av klimaendringer.

Koraller bruker lyd for å bygge rev


– Tap av korallrev er en økologisk og sosio-økonomisk tragedie. En fjerdedel av verdens marine arter er avhengige av korallrevene, og de gir også levebrød til en milliard mennesker, uttaler selskapet.

Coral Vita bruker en metode kalt mikrofragmentering, som innebærer at man henter koraller i sjøen og bryter dem ned til småbiter.Coral Vita har et svært ambisiøst mål – å dyrke koraller på land og transplantere dem tilbake i sjøen for å redde døende korallrev. Video: NationSwell/YouTube


Dette stimulerer til vekst og fragmentene kan vokse opptil 50 ganger så raskt i et landbasert anlegg som i havet.

Når korallene har vokst seg store nok kan de settes ut i sjøen og bidra til et sunt miljø. Prosjektet på Bahamas har som mål å dyrke frem 10 000 korallfragmenter fra 10 lokale korallarter.I fremtiden håper selskapet å kunne åpne større anlegg som skal kunne dyrke frem millioner av nye koraller i land over hele verden

De jobber nå med å skalere opp produksjonen og gjøre den kommersielt lønnsom. Les merom koralldyrkingen på www.coralvita.coANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS