Avslører hull i skroget på M/S Estonia
Den 28. september 1994 forliste passasjerfergen M/S Estonia på vei fra Tallin til Stockholm. I dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer» alt avsløres et aldri tidligere dokumentert hull i skipets skrog.
Avslører hull i skroget på M/S Estonia
Foto: Discovery Norge
VRAK

Avslører hull i skroget på M/S Estonia
Den 28. september 1994 forliste passasjerfergen M/S Estonia på vei fra Tallin til Stockholm. I dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer» alt avsløres et aldri tidligere dokumentert hull i skipets skrog.
  28. september 2020
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
I dag er årsdagen for den mest omfattende og omstridte fergeulykken i moderne tid. Da M/S Estonia forliste for 26 år siden mistet 852 mennesker livet, og flertallet av dem ble etterlatt på havets bunn, skriver Discovery Norge i en pressemelding.

Overlevende og etterlatte har kjempet i mange år for å løfte frem det de mener er ubesvarte spørsmål rundt havariet, og de stiller spørsmål ved hvorfor svenske myndigheter lot skipet bli liggende på havbunnen.

Ulovlig ROV-dykk på vraket av Estonia


I «Estonia – funnet som endrer alt» blir et aldri tidligere dokumentert hull i skroget avslørt, og dette setter spørsmålstegn ved den offisielle Havarikommisjonens rapport om hva som skjedde med passasjerskipet.

Det har vært mange spekulasjoner og teorier rundt hva som faktisk skjedde havarinatten, og spørsmålene har stor allmenn interesse.

LES OGSÅ
Estonia-forliset blir TV-dokumentar


Derfor besluttet dokumentarteamet å gjennomføre et dykk med en ROV for å dokumentere de delene av vraket som ikke er blitt ordentlig utredet i tidligere offisielle rapporter.

Det har eksistert teorier om at det finnes et hull på styrbord side av skipet som kan forklare hvorfor det sank så fort.

– Det var nødvendig, og journalistisk motivert, å sende ned en undervannrobot med kamera for å gjennomføre en utførlig dokumentasjon av skrogets tilstand, sier regissør Henrik Evertsson fra Monster, som står bak dokumentarserien.





Han forteller at de under dykket ble oppmerksom på en betydelig skade på styrbord side av Estonias vrak, en skade som aldri tidligere er blitt rapportert eller dokumentert i offentlige rapporter.

Ifølge eksperter som har gjort analyser av funnet, må skaden ha blitt forårsaket av en stor ytre kraft.

LES OGSÅ
Gjorde utrolig vrakfunn ved en tilfeldighet


I serien intervjues også vitner om hva som hendte natten M/S Estonia forliste, og det de forteller kan være med på å forklare det nye funnet.

– Flere av de overlevende kan fortelle om høye smell og skrapelignende lyder mot skroget under forliset. Flere av dem observerer også vann som fosser inn under bildekk, som altså ikke kommer ovenfra, sier Henrik Evertsson.

Hva skjedde egentlig med M/S Estonia?


Den svenske stiftelsen for pårørende og overlevende SEA har jobbet for en ny granskning og videre utredning av vraket for å få svar på hva som egentlig skjedde for 26 år siden.

– De nye funnene som presenteres i dokumentarserien er av stor allmenn interesse, de reiser spørsmål om den offisielle forklaringen og kan forhåpentligvis føre til mer kunnskap om hvorfor Estonia sank, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery Norge, Hanne McBride



Hun mener dette kan være med på å gi de etterlatte og overlevende flere svar og til og med kanskje en avslutning på saken etter 26 år.

– Produksjonsselskapet Monster har lagt ned en formidabel jobb, og dykket som ble gjennomført var høyst journalistisk motivert og grundig vurdert både etisk og juridisk, avslutter McBride.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS