Vi feirer World Octopus Day
Visste du at blekksprutene har tre hjerter, ni hjerner og blått blod? Vi feirer de åttearmede blekksprutene med artige fakta og et par videoer om en av havets smarteste innbyggere.
Vi feirer World Octopus Day
BLEKKSPRUT

Vi feirer World Octopus Day
Visste du at blekksprutene har tre hjerter, ni hjerner og blått blod? Vi feirer de åttearmede blekksprutene med artige fakta og et par videoer om en av havets smarteste innbyggere.
  8. oktober 2022
Read in English!
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det finnes rundt 300 forskjellige arter åttearmede blekkspruter i verden, og til tross for at de fleste ikke blir mer enn 1–2 år gamle finnes det fossiler som er nesten 300 millioner år gamle – mye eldre enn dinosaurene.

De minste artene er ikke engang så store som en drue, mens den store stillehavsblekkspruten kan veie 130 kilo. Kolossblekkspruten Mesonychoteuthis hamiltoni som finnes ved New Zealand kan bli 12–14 meter lang.

Lær mer om blekkspruten:


Avansert kamuflasjemester


To av blekksprutens hjerter pumper blod til gjellene, mens det tredje sørger for sirkulasjon i resten av kroppen. Nervesystemet består av hjernen og et eget nervesenter i hver av de åtte armene.

Studier har vist at blekksprutene har seks armer og to bein – det er med andre ord ikke likegyldig hvilken tentakkel som brukes til hva.

LES MER: Kommuniserer blekksprutene med huden?


De er mestre til å kamuflere seg og kan endre både farge, form og tekstur ved hjelp av spesielle celler i huden. I tillegg kan de som kjent sprute blekk for å forvirre angripere.

Blekkspruten regnes som et av de mest intelligente dyrene i havet, og de er oppfinnsomme, lærenemme og flinke til å løse problemer. De kan bruke verktøy, og noen av dem kan til og med etterlikne andre dyr.

LES OGSÅ
Fant kjempeblekksprut på stranden


Den fantastiske hermeblekkspruten (Mimic octopus) kan opptre som dragefisk, havslange, manet og flyndre – og det er ikke bare for å redde sitt eget skinn: Den kan også etterlikne en paringsklar krabbe, bare for å spise den forvirrede beileren.

Forskning viser at blekksprutene er i stand til å tenke abstrakt, og at de sannsynligvis drømmer når de sover. Ifølge Scientific American er de også i stand til å leke, noe som regnes som et tegn på intelligens.Alle blekkspruter giftige, men det er bare den lille blåringete blekkspruten som lever i Indiahavet som kan være farlig for mennesker. Foto: Christian Skauge


Hvordan feire verdens blekksprutdag?


Ta et dykk og se etter blekksprut, naturligvis! Høsten er den beste tiden for å se disse spennende skapningene, og man finner dem gjerne på nattdykk langt inne i fjordene.

Hvis du lurer på hvorfor blekksprutdagen er akkurat i dag, har det nok noe med datoen i seg selv å gjøre: 8/10 spiller på at de har 8 eller 10 armer!

Se blekkspruten stjele krabber fra en teine:


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Flott vrakdykking på Sørlandet

  One Ocean Dive Resort i Søgne like utenfor Kristiansand ligger perfekt til for dykking på en rekke spennende vrak – ta turen med klubben eller vennegjengen i 2023!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS