Vi feirer World Octopus Day
Visste du at blekksprutene har tre hjerter, ni hjerner og blått blod? Vi feirer de åttearmede blekksprutene med artige fakta og et par videoer om en av havets smarteste innbyggere.

Vi feirer World Octopus Day
Visste du at blekksprutene har tre hjerter, ni hjerner og blått blod? Vi feirer de åttearmede blekksprutene med artige fakta og et par videoer om en av havets smarteste innbyggere.
8. oktober 2022
Read in English!

De minste artene er ikke engang så store som en drue, mens den store stillehavsblekkspruten kan veie 130 kilo. Kolossblekkspruten Mesonychoteuthis hamiltoni som finnes ved New Zealand kan bli 12–14 meter lang.
Lær mer om blekkspruten:
Video: Real Science/YouTube
Avansert kamuflasjemester
To av blekksprutens hjerter pumper blod til gjellene, mens det tredje sørger for sirkulasjon i resten av kroppen. Nervesystemet består av hjernen og et eget nervesenter i hver av de åtte armene.
Studier har vist at blekksprutene har seks armer og to bein – det er med andre ord ikke likegyldig hvilken tentakkel som brukes til hva.

LES MER: Kommuniserer blekksprutene med huden?
De er mestre til å kamuflere seg og kan endre både farge, form og tekstur ved hjelp av spesielle celler i huden. I tillegg kan de som kjent sprute blekk for å forvirre angripere.
Blekkspruten regnes som et av de mest intelligente dyrene i havet, og de er oppfinnsomme, lærenemme og flinke til å løse problemer. De kan bruke verktøy, og noen av dem kan til og med etterlikne andre dyr.

LES OGSÅ
Fant kjempeblekksprut på stranden
Den fantastiske hermeblekkspruten (Mimic octopus) kan opptre som dragefisk, havslange, manet og flyndre – og det er ikke bare for å redde sitt eget skinn: Den kan også etterlikne en paringsklar krabbe, bare for å spise den forvirrede beileren.
Forskning viser at blekksprutene er i stand til å tenke abstrakt, og at de sannsynligvis drømmer når de sover. Ifølge Scientific American er de også i stand til å leke, noe som regnes som et tegn på intelligens.

Alle blekkspruter giftige, men det er bare den lille blåringete blekkspruten som lever i Indiahavet som kan være farlig for mennesker. Foto: Christian Skauge
Hvordan feire verdens blekksprutdag?
Ta et dykk og se etter blekksprut, naturligvis! Høsten er den beste tiden for å se disse spennende skapningene, og man finner dem gjerne på nattdykk langt inne i fjordene.
Hvis du lurer på hvorfor blekksprutdagen er akkurat i dag, har det nok noe med datoen i seg selv å gjøre: 8/10 spiller på at de har 8 eller 10 armer!
Se blekkspruten stjele krabber fra en teine:
Video: BBC Earth/YouTube