Historien bak Diversnight
Det internasjonale nattdykket Diversnight har vært arrangert årlig helt siden 2005. Men visste du at det hele startet med rosa lightsticks og lyst på kake?
Historien bak Diversnight
Fra Diversnight i Finland for noen år siden. Foto: Janne Siltari
DIVERSNIGHT

Historien bak Diversnight
Det internasjonale nattdykket Diversnight har vært arrangert årlig helt siden 2005. Men visste du at det hele startet med rosa lightsticks og lyst på kake?
  3. november 2023
Read in English!
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Idéen til det internasjonale nattdykket Diversnight så dagens lys – eller kanskje vi skulle si mørke – for over 15 år siden.

Vi har tatt en prat med gründer Tone Svee Dahl, som forteller at det hele startet med at hun var på jakt etter noen å dykke med.

Tone Svee Dahl

Tone Svee Dahl fikk idéen til Diversnight en novemberkveld i 2005, og siden da har nesten 27.500 dykkere vært i vannet. Tone har også designet Diversnight-lua.


– Etter at jeg tok dykkesertifikat i 2005 hadde jeg ingen å dykke med, men jeg var veldig ivrig på å komme meg i vannet. Heldigvis ble jeg raskt kjent med flere dykkere som tok godt vare på meg og hjalp meg til å lære mer, forteller Tone.

Det sosiale var minst like viktig


Tone dykket omtrent hver eneste helg, og etter noen måneder begynte det å gå opp for henne at tiden man tilbringer under vann bare er en liten del av dykkingen.

– Vi bruker jo mye tid både før, etter og mellom dykkene. For meg var det ikke nok med ett dykk om dagen. Jeg ville ha mer, sier hun.

LES OGSÅ
Strikk den offisielle Diversnight-lua!


Da hun ble tipset av en venn om nettforumet Dykkesiden fant hun et sted hvor hun kunne få tak i flere dykkebuddyer.

Forumet var svært populært på denne tiden og det var bare å legge ut når og hvor man ville dykke og invitere folk til å være med, så dukket det opp noen.

Dive Team Lysekil

Også i Sverige er Diversnight et populært arrangement. Daniel Tiger Dahlström fra Dive Team Lysekil tok dette bildet i 2018.


Alle liker kake


– Etter en stund hadde jeg blitt kjent med dykkere over hele landet. Jeg merket at mange satte seg rett i bilen og kjørte hjem så snart dykket var over, forteller Tone.

Hun ville gjerne ha mer sosial aktivitet rundt dykkingen og tenkte på hva hun kunne gjøre.

– Til slutt kom jeg på at alle liker kake! sier hun entusiastisk.

LES OGSÅ
Strikk din egen Diversnight-genser


Ved hjelp av Dykkesiden begynte Tone Svee Dahl å invitere til «kakedykk». Dette falt bokstavelig talt i smak, og snart var det en hel gjeng som møttes regelmessig for å dykke og kose seg med kake etterpå.

Dette skjedde på forskjellige steder rundt Oslofjorden, men mange på forumet syntes det var synd at de ikke kunne være med.

OceanAdventures Fredricia

Slik så det ut da 158 dykkere var i vannet i Fredericia i Danmark i 2018. Foto: Martin Pedersen, OceanAdventures Dykkercenter


En rosa lightstick startet det hele


En novemberkveld i 2005 dro Tone til Scuba Bar, en liten pub som lå nederst i Thv. Meyers gate i Oslo, hvor det ble arrangert «dykkepils» hver fredag.

– Jeg hadde bursdag og fikk en stor pakke med masse rart fra to av vennene mine. I gaven var det blant annet en rosa lightstick, forteller Tone.

– Det var da jeg fikk ideen til å arrangere et landsdekkende nattdykk, hvor alle skulle dykke på samme tid og alle skulle bake kaker! På denne måten kunne alle dykkerne som ikke bodde rundt Oslofjorden også være med på moroa, erindrer hun.



Som tenkt så gjort, Tone satte i gang å informere om nattdykket på Dykkesiden og interessen var stor.

Bare tre uker senere ble det organisert nattdykk på 40 forskjellige steder rundt om i hele landet, og 351 dykkere var i vannet og koste seg med kake etterpå.

– Det ble en kjempesuksess! Det ble til og med startet en ny dykkeklubb den kvelden, mimrer Tone.

Diversnight 2005

Fra det aller første nattdykket i Engelsviken utenfor Fredrikstad. Tone Svee Dahl lengst til venstre.


På Dykkesiden ble det raskt et krav om at nattdykket skulle bli en årlig tradisjon, og det tok ikke lang tid før dykkere fra utlandet begynte å melde interesse for å være med.

– Da endret vi navnet til Diversnight og gjorde det åpent for alle. I starten ble nattdykket arrangert første torsdag i desember, men så tett opp til jul var det mange som ikke hadde tid. Derfor flyttet vi datoen til første lørdag i november etter et par år, forteller Tone.

Noe av årsaken til at datoen ble flyttet var også at det i 2010 var så kaldt at det lå is langs store deler av kysten – det var rett og slett ikke mulig å dykke!

David Gutteridge

Det var et yrende liv i vannet da dette bildet ble tatt i Dirdal i 2018. Her arrangerte fire dykkeklubber et felles nattdykk sammen med Stavanger Dykkersenter. Foto: David Gutteridge


Nesten 29.000 dykkere har vært i vannet


Resten er historie, som et heter. Siden starten i 2005 har Diversnight vært arrangert hvert år, og til sammen har nesten 29.000 dykkere fra minst 25 land vært i vannet på arrangementet.

– Ganske utrolig når man tenker på at det hele startet med en kake, avslutter Tone Svee Dahl.

Diversnight 2023 arrangeres lørdag 4. november klokken 20:23. Registrer ditt dykkested og se hvor du kan dykke på lenken under!






ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann neste uke!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nudibranch Safari på Gulen neste uke

    Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter er den viktigste møteplassen for entusiaster og eksperter. Den tolvte utgaven av workshopen arrangeres 23.–28. april.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS